Tam kde jsme kdysi na ty trnky jezdili, viz. vlákno:
viewtopic.php?f=31&t=137
žádná šárka nebyla. Už jen podle plodů švestek v zahradách a na mezích políček a jejích pozdnímu sběru. Až po prvních mrazech.
Muselo to být způsobeno nějakým samovolným křížením semenáčků. Ale těch velkoplodých keřů bylo jen pár.
*
*
Vloni, (nebo předloni?), musel být asi nějaký pro šípky příznivý rok. Taky jsem si toho všimnul. Bohužel jsem neměl na to abych toho využil. Viděl jsem to jen z auta nebo trochu na zahradních růžích.
Letos nevím vůbec.
*
Jen mi přijde, že jeřabin je celkem oproti jiným rokům hodně.
Šípkové víno-recept
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Šípkové víno-recept
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Šípkové víno-recept
Taky jsem překvapen kolik je letos jeřabin. Obvykle jsou jen na dívání. Maximálně v zimě slouží ptákům jako potrava.
- Prílohy
-
- Jeřabiny, Třebíč, 6.9.2020.jpg (182.38 KiB) 3492 zobrazení
Šípkové víno-recept
Destilát z jeřabin je překvapivě chutný. Oblíbený zejména v Rakousku. Klidně může jako surovina sloužit jeřáb ptačí.
Šípkové víno-recept
Mít po ruce takové množství jeřabin tak neváhám, pustím se do toho a kvas založím
Šípkové víno-recept
Tak zkusil jsem založit šípkové víno, už kvasí.Vcelku mne překvapuje v receptech poměrně větší množství cukru na litr vody.
Jednou v Ostravě na zahrádkářské výstavě jsem ochutnal šípkové víno nějaké malé firmy, snad www.sipkovevino.cz
bylo jako by mírně naoxidované a mělo chuť jako ty těžká portská vína, docela bylo dobré.
Jednou v Ostravě na zahrádkářské výstavě jsem ochutnal šípkové víno nějaké malé firmy, snad www.sipkovevino.cz
bylo jako by mírně naoxidované a mělo chuť jako ty těžká portská vína, docela bylo dobré.
Šípkové víno-recept
Zůstanou v šípkovém víně vitamíny a jiné prospěšné látky když je děláno za studena?
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Šípkové víno-recept
Měly by zůstat.
Aspoň vitamín C.
Tomu údajně vadí vyšší teplota, oxidace a možná i sluneční svit.
V těch případech jeho obsah hodně klesá.
A to u šípkového vína, nebo i u podobných, za studena vyráběných, určitě nehrozí.
*
Podle mého laického názoru je nejlepší konzervace vitamínů a prospěšných minerálních látek ve vínech nebo v lihu.
Nějaké odvary, čaje, spařeniny vždy obsah něčeho omezí. Cenné minerální látky asi minimálně nebo vůbec , jen nějaké ty citlivé vitamíny asi. Ale které to jsou mimo toho Céčka netuším.
*
Akorát si myslím, že destilace, ať už klasická nebo průtahová většinu těch látek zničí. Anebo nešetrné sušení.
I když na druhou stranu se takto některé látky, oleje, silice cíleně získávají..
*
Asi je to o tom co kdo chce a potřebuje získat a vyrobit.
*
Třeba u toho šípkového vína. Sušit, spařovat nebo preferovat vitamín C nebo chuť a vzhled hotového výrobku?
*
U šípkových čajů, léčivých, zdraví prospěšných se to neřeší. To spaření. A furt tam i nějaké vitamíny asi zůstanou.
*
Diskutabilní možná je, kolik toho vitamínu člověci potřebují a kolik ho jejich organizmy dokáži účelně zpracovat.
*
Ale stejně se mi líbí takový slogam, blbinka, citát -
"Jsem sice alkoholik, ale snažím se pít zdravě!"
Aspoň vitamín C.
Tomu údajně vadí vyšší teplota, oxidace a možná i sluneční svit.
V těch případech jeho obsah hodně klesá.
A to u šípkového vína, nebo i u podobných, za studena vyráběných, určitě nehrozí.
*
Podle mého laického názoru je nejlepší konzervace vitamínů a prospěšných minerálních látek ve vínech nebo v lihu.
Nějaké odvary, čaje, spařeniny vždy obsah něčeho omezí. Cenné minerální látky asi minimálně nebo vůbec , jen nějaké ty citlivé vitamíny asi. Ale které to jsou mimo toho Céčka netuším.
*
Akorát si myslím, že destilace, ať už klasická nebo průtahová většinu těch látek zničí. Anebo nešetrné sušení.
I když na druhou stranu se takto některé látky, oleje, silice cíleně získávají..
*
Asi je to o tom co kdo chce a potřebuje získat a vyrobit.
*
Třeba u toho šípkového vína. Sušit, spařovat nebo preferovat vitamín C nebo chuť a vzhled hotového výrobku?
*
U šípkových čajů, léčivých, zdraví prospěšných se to neřeší. To spaření. A furt tam i nějaké vitamíny asi zůstanou.
*
Diskutabilní možná je, kolik toho vitamínu člověci potřebují a kolik ho jejich organizmy dokáži účelně zpracovat.
*
Ale stejně se mi líbí takový slogam, blbinka, citát -
"Jsem sice alkoholik, ale snažím se pít zdravě!"
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Šípkové víno-recept
V šípkách je víc prospěšných látek než jen vitamín C. Co se jeho týče, časem se rozkládá, takže víno po několikaměsíčním (žádoucím) uležení bohatým zdrojem tohoto vitamínu není.
Nicméně víno piju z jiných důvodů než k doplnění vitamínu C. Na to mám čerstvou zeleninu a ovoce.
Nicméně víno piju z jiných důvodů než k doplnění vitamínu C. Na to mám čerstvou zeleninu a ovoce.
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Šípkové víno-recept
S tím několika měsíčním uložením musí souhlasit snad každý.
*
Jen ta informace, že ten vitamin C časem i v takových prostředích degraduje je pro mě nová.
Nevěděl jsem a myslel jsem si, že je to taková jeho "konzerva".
Škoda....
*
Jen ta informace, že ten vitamin C časem i v takových prostředích degraduje je pro mě nová.
Nevěděl jsem a myslel jsem si, že je to taková jeho "konzerva".
Škoda....
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Šípkové víno-recept
Rozklad kyseliny askorbové je závislý na teplotě, zrychluje ho ho přítomnost kyslíku a světla. Efektivně zpomalit až zastavit jej lze zmražením. Což nevím, jestli by u vína byl dobrý nápad. Vitamín C je rozpustný ve vodě, takže ani vyšší koncentrace alkoholu ve víně by nevedla k jeho konzervaci.