Nechce se mi hledat údaje o původu potravinářského lihu.
Myslím, ale že z brambor ho bude minimální množství. Nebo spíš žádné.
Největší množství bude asi z melazy a zbytek z obilí....
*
No nevím, ale oproti těm prvním dvěma surovinám mi přijdou kompoty a cukr jako naprostý luxus.
Doptaz od Standy HK
- Rafael
- Príspevky: 2156
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Doptaz od Standy HK
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Doptaz od Standy HK
U potravinářského lihu obvykle nejde o to, jak odpudivá byla původní surovina, nýbrž jak chutná a voní. Z brambor a cukru je cítit jen lihem. Líh ze zavařenin jsem nikdy nedělal, ale pochybuji, že bude prostý ovocných tónů. Vaječný likér s příchutí jahodové marmelády bych nechtěl.
Doptaz od Standy HK
Když se ostře oddělí dokap, tak by těch vůní nemělo moc přejít.vysloužil napísal: ↑16 Júl 2020, 10:33U potravinářského lihu obvykle nejde o to, jak odpudivá byla původní surovina, nýbrž jak chutná a voní. Z brambor a cukru je cítit jen lihem. Líh ze zavařenin jsem nikdy nedělal, ale pochybuji, že bude prostý ovocných tónů. Vaječný likér s příchutí jahodové marmelády bych nechtěl.
U Přerova, 270 m.n.m.
Doptaz od Standy HK
Co se rozumí pod pojmem ostré oddělení dokapu?
Doptaz od Standy HK
Budu se snažit vydestilovat co nejčistší ethanol - začnu jímat při 78 st, když se začne zvyšovat teplota nad 78 st, destilaci ukončím... Samozřejmě nedostanu ethanol v PA kvalitě, ani nebude 96%.
U Přerova, 270 m.n.m.
Doptaz od Standy HK
Kolik takového etanolu lze získat?
Ale ani tak bych na to nesázel. Ovocné aroma se destiluje hned od počátku jímání jádra, dokonce je i v úkapu. Mnozí páleníci si zvlášť berou vzorek uprostřed odběru jádra - když teče právě 51%ní. Říkají tomu rozmarýnka nebo ministerská. Její aroma je úžasně ovocné, žádný čistý líh.
Ale ani tak bych na to nesázel. Ovocné aroma se destiluje hned od počátku jímání jádra, dokonce je i v úkapu. Mnozí páleníci si zvlášť berou vzorek uprostřed odběru jádra - když teče právě 51%ní. Říkají tomu rozmarýnka nebo ministerská. Její aroma je úžasně ovocné, žádný čistý líh.
- Rafael
- Príspevky: 2156
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Doptaz od Standy HK
Způsobu je spouta a každý si může vybrat co mu bude vyhovovat.
- čištění lutru nebo finálního destilátu aktvním uhlím
- vícenásobná destilace
- pod výtokem z chladiče velký trychtýř apod. s aktivním uhlím
- rektifikační kolona s deflegmátorem při správném refluxu nemá problém už při 1D s výrobou nad 90% neutrálního lihu bez příchutí a pachů. (Mimochodem majitelé takových přístrojů často řeší v ovocných pálenkách nedostatek chuti a aromat).
- a ve všech případech zapomenout na "ždímání" pod 70-60%. Tuto frakci použit jen na další rektifikaci.
*
P.S. V případě výroby ovocných, bylinných a průtahových destilátů podle mých zkušenosti je tzv. Ministerská 51% jen hojně opisovaný a rozšířený mýtus.Ve většině případů už byl destilát vytékající v takové síle pro mě nevhodný a šel do lutru. Do další várky k 2D.
- čištění lutru nebo finálního destilátu aktvním uhlím
- vícenásobná destilace
- pod výtokem z chladiče velký trychtýř apod. s aktivním uhlím
- rektifikační kolona s deflegmátorem při správném refluxu nemá problém už při 1D s výrobou nad 90% neutrálního lihu bez příchutí a pachů. (Mimochodem majitelé takových přístrojů často řeší v ovocných pálenkách nedostatek chuti a aromat).
- a ve všech případech zapomenout na "ždímání" pod 70-60%. Tuto frakci použit jen na další rektifikaci.
*
P.S. V případě výroby ovocných, bylinných a průtahových destilátů podle mých zkušenosti je tzv. Ministerská 51% jen hojně opisovaný a rozšířený mýtus.Ve většině případů už byl destilát vytékající v takové síle pro mě nevhodný a šel do lutru. Do další várky k 2D.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Doptaz od Standy HK
*
P.S. V případě výroby ovocných, bylinných a průtahových destilátů podle mých zkušenosti je tzv. Ministerská 51% jen hojně opisovaný a rozšířený mýtus.Ve většině případů už byl destilát vytékající v takové síle pro mě nevhodný a šel do lutru. Do další várky k 2D.
[/quote]
Oddělováni "ministerské" považuji za palírenský zločin. Jádro má být kompletní. Ale několik takových vzorků jsem dostal - nikdy víc než 100 - 200 ml a často současně s destilátem téže várky - na porovnání. U slivovic mě to obvykle nijak nepřekvapilo, ale třeba ministerská třešňovice byla opravdu voňavější.
Pojem ministerská se - předpokládám - nepoužívá v souvislosti s průtahovými destiláty.
P.S. V případě výroby ovocných, bylinných a průtahových destilátů podle mých zkušenosti je tzv. Ministerská 51% jen hojně opisovaný a rozšířený mýtus.Ve většině případů už byl destilát vytékající v takové síle pro mě nevhodný a šel do lutru. Do další várky k 2D.
[/quote]
Oddělováni "ministerské" považuji za palírenský zločin. Jádro má být kompletní. Ale několik takových vzorků jsem dostal - nikdy víc než 100 - 200 ml a často současně s destilátem téže várky - na porovnání. U slivovic mě to obvykle nijak nepřekvapilo, ale třeba ministerská třešňovice byla opravdu voňavější.
Pojem ministerská se - předpokládám - nepoužívá v souvislosti s průtahovými destiláty.
- Rafael
- Príspevky: 2156
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Doptaz od Standy HK
Mi se pojem "Ministerská" nelíbí a nepoužívám ho.
*
Já jen, že 50% koncentrace a destilační teplota tomu odpovídající je svým způsobem tak nějak hraniční.
Takové "magické destiláterské číslo".
(Něco jako 666 )
Od něho už rychle stoupá obsah obsah nežádoucích látek a je třeba být obezřetný.
U některých průtahů je ta hranice ještě většinou vyšší.
*
OT:
Při 1+2D výrobě neutrálního lihu je taky to číslo, koncentrace lutru, nejlepší. A i při výrobě nejrůznějších průtahů se používá taková lihovitost ve vařáku jako nejefektivnější.
*
P.S. Velmi jednoduchý test na přiboudliny, pozadky apod.
Nechat někde v teple časem odpařit půl obsahu štamprle, třeba té tzv. "Ministerské".
Líh vyprchá, nebude už svou lihovosti, ostrosti, ovlivńovat vzorek a veškeré pachutě budou lépe identifikovatelné.
*
Já jen, že 50% koncentrace a destilační teplota tomu odpovídající je svým způsobem tak nějak hraniční.
Takové "magické destiláterské číslo".
(Něco jako 666 )
Od něho už rychle stoupá obsah obsah nežádoucích látek a je třeba být obezřetný.
U některých průtahů je ta hranice ještě většinou vyšší.
*
OT:
Při 1+2D výrobě neutrálního lihu je taky to číslo, koncentrace lutru, nejlepší. A i při výrobě nejrůznějších průtahů se používá taková lihovitost ve vařáku jako nejefektivnější.
*
P.S. Velmi jednoduchý test na přiboudliny, pozadky apod.
Nechat někde v teple časem odpařit půl obsahu štamprle, třeba té tzv. "Ministerské".
Líh vyprchá, nebude už svou lihovosti, ostrosti, ovlivńovat vzorek a veškeré pachutě budou lépe identifikovatelné.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.