Strana 10 z 15

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 13 Nov 2020, 20:02
od používateľa Jiří II
Navíc mohu dodat jen že nevidím smysl v dalším ředění jedinečného ovocného destilátu vodou, která chuti ani vůně nepřidá, takže nutností je přidávání dochucovacích a aromatických syntetických přípravků, případně další destilace. Takových jsou obchody plné , od 40% do 18%, tak proč bych měl jejich výrobcům fušovat do řemesla v domácích podmínkách?

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 13 Nov 2020, 20:14
od používateľa vysloužil
Přiznám se, že sám mám svoje ovocné destiláty taky naředěné na 50%. S nižší lihovitostí by se obdarovaní konzumenti cítili podvedení a sám to všechno nevypiju.
Osobně jsem se degustací v zahraničí nezúčastnil, ale poslechl jsem si referát profesora Balíka - což je asi největší tuzemská autorita přes ovocné destiláty - na toto téma při letošním Flora koštu. Velmi apeloval, aby i u nás byly víc preferovány nížealkoholické destiláty. Je to jen o zvyku. V naší obci mám dva kamarády - jsou to švagři, kteří tvrdí, že slivovici pod 60% nepijí, neboť nemá žádnou chuť. Jeden z nich bohužel loni v 55 letech zemřel na rakovinu jater. Samozřejmě tím netvrdím, že kdyby pil čtyřicítku, tak by se mu to nestalo.

Ad Jiří II: Nemyslím si, že destilát pod 50% vyžaduje přídavek dochucovadel. Příkladem může být např. Jelínkova Williams (budík). Jedná se o čistý destilát s obsahem 42% alkoholu, chuť a vůně mu rozhodně nechybí.

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 13 Nov 2020, 21:30
od používateľa Vlasatej
vysloužil napísal:
11 Nov 2020, 10:25
...Je to něco podobného, jako zajíždění nového auta. V minulosti to bylo hodně důležité, aby si pohyblivé součástky "sedly". Dnes se o zajíždění aut nemluví, nové motory jsou vyrobeny natolik přesně, že speciální způsob zajíždění nepotřebují...
je to sice mimo téma ale nenechte se mýlit. výroba je sice přesnější, ale všechno si na sebe musí sednout pořád stejně.
Díky vetší přesnosti výroby není potřeba po záběhu vše podotahovat , ale zase je v motoru více tření. Kompenzují to lepší maziva než dříve, různé kompenzační samostavitelné mechanizmy včetně elektronického řízení.
Pokud to člověk nerespektuje, tak auto nejspíš nezadře, ale rozhodně to bude mít vliv na životnost a spotřebu motoru.
Novou motorovou pilu když vezmete rovnou do maximální zátěže tak ji velmi pravděpodobně zadřete nebo přidřete - vysokootáčkový motor.
O zajíždění se nemluví protože auto nekupujete na celý život jako dříve, jednak je přetlak nabídky a jednak je životnost někde jinde.
Taky kdo by si koupil auto kdyby mu prodejce tvrdil že ho má zajíždět? Prodejci navíc vyhovuje že za 5let přijdete pro další :thumbup:

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 14 Nov 2020, 07:52
od používateľa Jiří II
vysloužil napísal:
13 Nov 2020, 20:14

Ad Jiří II: Nemyslím si, že destilát pod 50% vyžaduje přídavek dochucovadel. Příkladem může být např. Jelínkova Williams (budík). Jedná se o čistý destilát s obsahem 42% alkoholu, chuť a vůně mu rozhodně nechybí.
1.Nechci si tady hrát nějakého odborníka, kterým rozhodně nejsem a laicky tomu rozumím následovně. Aby bylo možné snížit lihovitost a přitom zachovat stejný poměr aromatických a chuťových látek, je nutné provést další destilaci s oddělením podílu s vysoceprocentním alkoholem, nebo dlouhodobým zráním, při kterém dochází k samovolnému odpaření části alkoholu. Fy. R. Jelínek na svých stránkách uvádí u slivovice trojnásobnu destilaci a nejméně tříletou dobu zrání (jak neuvádí) v nerezových tancích, u hruškovice neuvádí ani počet destilací ani dobu zrání. V domácích podmínkách vidím schůdnější dlouhodobé zrání.
2.Jestliže hruškovice obsahuje vyšší podíl aromatických a chuťových látek, potom je možné vyšší zředění vodou, v domácích podmínkách se doporučuje 48% odkaz zde https://www.youtube.com/watch?v=h2htwm-Uoq0

PS. Když se přidá syntetické aroma do suroviny pro destilaci, pak je možné výsledný destilát nazvat čistým destilátem, aniž by se jednalo o klamání spotřebitelů. Nebo tomu není tak?

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 14 Nov 2020, 08:42
od používateľa Rafael
Kdo pozná rozdíl mezi 45%, 48%, 50%, 52% apod. v lihovitosti?
Já ne.
(Buď chutná nebo ne)
A pokud si vezmu na "pomoc", porovnám, několik levných ponorných, hustoměrných lihoměrů tak skoro každý ukazuje jinou hodnotu.
Anebo záleží taky na úhlu pohledu z kterého se ředitel zrovna dívá..

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 14 Nov 2020, 09:05
od používateľa Jiří II
A kdo nesnáší - ice, má k dispozici Švestky, Hrušky, Meruňky a jiné vyladěné lahůdky

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 14 Nov 2020, 18:55
od používateľa Vlasatej
mě z těch tresťových lihovin pálí žáha :o

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 07 Dec 2020, 12:08
od používateľa Adam
Pozdravujem, slivovicu som odvetrával nejakých 18 dní, je normálne keď má slivovica takú sladkastú vôňu alebo ako by som to nazval či je to chyba?

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 07 Dec 2020, 15:42
od používateľa kvas
Adam, ja by som sa spytal inak, keby som bol tebou: Chuti mi ta slivovica alebo nechuti? Vsetko ostatne je nedolezite, robis to predsa pre seba a nie pre virtualnych ludi z diskusneho fora, bez ohladu na to, ci ta slivovica ma alebo nema sladkastu vonu. ;) Ale k otazke: podla mna je sladkasta vona slivovice super - ved je to zo sladkeho ovocia, urcite lepsie ako "vona" acetonu :)

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 07 Dec 2020, 16:11
od používateľa Libor1
Odvetravam ca. tyzden, prve palenie takze pic/palic amater/nezvyk, ale v palenici to tieklo vedla kolegovi z druhej kolony - hrusky zarovno s mojou slivkou, pri ochutnani to bolo (pre mna) nerozoznatelne jedno od druheho, pravda neriedene...
Po nariedeni na 48% a tyzdni je aroma prijemna, daju sa slivky jemne (nosom) citit (vzdialene lekvarova aroma z detstva z nedalekej Carpathie z vyroby lekvaru ;) ), subjektivne sa zda posun k lepsiemu, ale clovek by musel nechat 1 flasu zavretu a zrovnavat (ma mohlo skor napadnut)... Pri piti chut slivky moc necitit, hadam este tyzden povetram...
Do flase slo par susenych sliviek na dofarbenie bezfarebnej vody do zlatova ;)
Slivky boli zmes Katinka, Hanita, Toptaste, Gabrovska, Presenta, Brix od 13 (katinka) do 30 (Toptaste), zber postupne od VII. - IX. ca. 180l, je toho 24l@ 48%, voda filtrovana v palenici - palenka bez kalu.
Liter pojde na macerovanie s bylinkami na zaludocny liker.
Pijete chladene, ci ?