Strana 8 z 15

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 27 Okt 2020, 09:12
od používateľa Mikeš13
Rumem :) .

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 27 Okt 2020, 09:44
od používateľa ariadna30
Mikes13 😀😀👍

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 27 Okt 2020, 11:17
od používateľa Vlasatej
IMG_20201027_111608.JPG
IMG_20201027_111608.JPG (6.61 KiB) 2710 zobrazení
otázka byla čím ředíš a ne čím to zapíjíš :D

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 27 Okt 2020, 17:36
od používateľa Rafael
Vodou ze studny nebo kohoutkovou někdy kvůli převozu.
Případné sraženiny minerálů nebo železa z trubek bez problémů sedimentují.
*
Možná mám dobré vody, ale problémy s kalením jsem v tom směru nikdy neměl.
Pokud se něco kalilo bylo po díky pozadku nebo špinavým, zašlým demižonům. Třeba po 1D.
Edit. anebo špatně vyčištěným chladičem
*
Ale zjistil jsem, že i demižony v kterých se skladoval destilát, ať čistý nebo zředěný časem zajdou. Viditelné to není jen po mytí v louhu je odpadní mycí roztok žlutý nebo nahnědlý....

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 27 Okt 2020, 20:28
od používateľa Mikeš13
Vlasatej napísal:
27 Okt 2020, 11:17
IMG_20201027_111608.JPG otázka byla čím ředíš a ne čím to zapíjíš :D
U nás to neředíme. Pijeme všechno co hoří :D .

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 10 Nov 2020, 14:34
od používateľa Adam
Najvyšší čas ísť s kožou na trh, 240 L kvasu,
20,5 L 52% slivovice. Viem, že to je nejaký priemer, no sám páleničiar priznal, že tento rok je cukornatosť ovocia slabšia kvôli škaredému počasiu. Kvas kvalitný, bez chýb.
Suma sumárum, v rámci môjho prvého kvasu som spokojný, odroda dozrievajúca od polovice augusta do polovice septembra, možno Wangenheimova.
Chcel by som sa ako zakladateľ tejto témy poďakovať za praktické rady počas celého vedenia kvasu, ďakujem Pánom: Vlasatej, Rafael, Vysloužil, Mikeš, Kvas, Smire a samozrejme ďalším....
Na demižóny som dal namiesto vrchnákov látku na gumičku a nechal na balkóne, mesiac plánujem nechať slivovicu odvetrávať, je to dostatočná doba, či je potrebné nechávať dlhšie?
Pozdravujem

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 10 Nov 2020, 15:21
od používateľa kvas
Adam, aj ja by som bol spokojny. Tento a ani minuly rok som nenazbieral nic, skoro vsetko mi pomrzlo. Urcite aj pocasie ma velky vplyv na vytaznost, resp. cukornatost a ked pises, ze si mal kvas kvalitny, tak si urobil za seba maximum, takze na zaver uz len zostava popriat: na zdravie!

odvetranie? ja som nechaval slivovicu "vyklepat ultrazvukom" a cca mesiac som ju tiez mal pootvorenu ako pises. Skuseni palenici urcite poradia. Musis pravidelne "odoberat vzorky" a sam uvidis, ci uz "moze byt" ;)

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 10 Nov 2020, 16:32
od používateľa smire
Ja nechávam odvetrať 4 - 5 dní. Podľa vyjadrenia starého páleničiara, odvetrávanie viac týždňov sa robievali pri pálení starých vín, aby vyprchala pachuť síry. Pri kvalitnej pálenke stačí podľa neho jeden deň, ale to sa mi zdá málo. Mám to prikryté gázou a každý deň to voniam a po pár dňoch sa stratia ostré tóny a cítiť len ovocnú vôňu. Takto to mám odskúšané. Ak môžem poradiť, ja by som ten kvas toľko nekontroloval a neotváral, zbytočne vyprchá alkohol, mohla byť väčšia výťažnosť. Ja keď zapravím sud kvasu už ho neotváram, len deň pred pálením skontrolujem kvas, ak je tam biela pleseň, tú vyberiem. Slivky som nepálil, mám to takto odskúšané na jablkách, hruškách, marhuliach a hrozne.

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 10 Nov 2020, 18:17
od používateľa Rafael
Omluva za OT od Správne vedenie slivkového kvasu, ale když jsme už tady s tím začali... No, a taky kde jinde s tím?
*
Ultrazvuk pálenku jen "odplyní" a totéž se stane při samovolném odvětrání během 14 dnů až měsíce.
Ale jinak žádný posun v čase co se týká zrání a žádoucích reakcí nepřinese. Anebo jen minimální a velmi těžko postřehnutelný.
*
Podobně jako mé staré pokusy s akvaristickými bublátky.
*
A teď bych si dovolil dotaz. Nebo lépe napsáno založit ANKETU:

(Přip. vyvolat diskuzi na to téma).

Co si myslíte, je lepší odvětrávat, (skladovat), pálenku neředěnou nebo zředěnou jen mírně nad požadovanou lihovitost?
A proč?

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 10 Nov 2020, 18:49
od používateľa ariadna30
Neriedenu,skor sa odpari z mensieho mnozstva ako z vacsieho. Az potom zriedit.
A teraz moje zenske prakticke hladisko: nezriedene to zabera menej miesta, takze neriedit😀