Strana 13 z 15

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 14 Nov 2021, 09:25
od používateľa vysloužil
Rafael napísal:
14 Nov 2021, 00:13
Refrakce je taky závislá na teplotě.
Ale jak moc teď zrovna nevím a o to nejde.
*
Jen ten rozdíl naměřených hodnot u moštu je zarážející.
Zkusil jste třeba nějakou jednoduchou "kalibraci"?
Třeba s vodou. Ukažou obě měřidla nulu?
Měla by.
*
Edit:
Ještě mě napadlo, že moštoměry mají stupnici která ukazuje jen skutečně zkvasitelné cukry. Tzn., že je takovým způsobem "posunutá" aby zohlednila jen je.
Na rozdíl od refraktometrů.
Refraktometr jsem samozřejmě nakalibroval destilkou. U moštoměru to nejde, navíc ukazuje až od 10% cukrů. Ve vodě by se úplně potopil a narazil na dno.
Ano, na moštoměru je přímo napsáno, že ukazuje zkvasitelné cukry.
Myslím, že ovlivnění refrakce teplotou je zanedbatelné.

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 14 Nov 2021, 23:20
od používateľa MiKo
Tak teďv tom mám chaos.
Jak to teda je?

Odpovím si sám:
Asi ano, ale musí to být refraktometr určený přímo na kvas:

REFRAKTOMETRY NA KVAS
https://www.refraktometr-eshop.cz/refra ... -kvas.html

Velmi přesný přístroj určený k měření cukernatosti Vašeho kvasu s automatickou teplotní kompenzací. Přístroj funguje na principu lomu světla. Stačí nanést 1-2 kapky kapaliny na hranol, sklopit krytku a můžete rovnou odečíst hodnotu cukernatosti ve Vašem kvasu. Tento model byl vyvinut na základě Vašich požadavků. Díky správnému nastavení necukrů u jednotlivých druhů ovoce spolu s vynikající přesností přístroje, získáte velmi přesný výsledek cukernatosti Vašeho kvasu. Pokud nechcete kalibrovat refraktometr dle druhů ovoce, stačí nastavit refraktometr na tučně zvýrazněnou linku -3 a již měříte čistou sacharózu u všech druhů ovoce. V případě měření s tímto nastavením dosahujete pořád přesnějších výsledků, než při použití skleněných cukroměrů se stupnicí ČNM kde jsou již necukry zohledněny nevyhovujícím nekonstantním odečtem.

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 15 Nov 2021, 09:10
od používateľa vysloužil
MiKo napísal:
14 Nov 2021, 23:20
Tak teďv tom mám chaos.
Jak to teda je?

Odpovím si sám:
Asi ano, ale musí to být refraktometr určený přímo na kvas:

REFRAKTOMETRY NA KVAS
https://www.refraktometr-eshop.cz/refra ... -kvas.html

Velmi přesný přístroj určený k měření cukernatosti Vašeho kvasu s automatickou teplotní kompenzací. Přístroj funguje na principu lomu světla. Stačí nanést 1-2 kapky kapaliny na hranol, sklopit krytku a můžete rovnou odečíst hodnotu cukernatosti ve Vašem kvasu. Tento model byl vyvinut na základě Vašich požadavků. Díky správnému nastavení necukrů u jednotlivých druhů ovoce spolu s vynikající přesností přístroje, získáte velmi přesný výsledek cukernatosti Vašeho kvasu. Pokud nechcete kalibrovat refraktometr dle druhů ovoce, stačí nastavit refraktometr na tučně zvýrazněnou linku -3 a již měříte čistou sacharózu u všech druhů ovoce. V případě měření s tímto nastavením dosahujete pořád přesnějších výsledků, než při použití skleněných cukroměrů se stupnicí ČNM kde jsou již necukry zohledněny nevyhovujícím nekonstantním odečtem.
Ono jestli použijete tento refraktometr na přípravu kvasu, vína, moštu či marmelády, je to pořád ten jeden - měří obsah cukru v ovoci.
Tedy orientačně je procento zkvasitelných cukrů dáno hodnotou Brix minus 3

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 15 Nov 2021, 12:05
od používateľa Rafael
Jako marketing pro někoho možná dobrý.
Ale za mě blbost. Ta "Nová" jednotka cukernatosti - ten ° CK.
*
Pane Vysloužile, aspoň vidíte jaký mám názor na cukroměrné hustoměry.
Tak dlouho jsem je neměl v ruce, že jsem úplně zapomněl, že jejich stupnice nezačíná nulou.

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 28 Nov 2021, 17:10
od používateľa Michal82
No tak dnes po 2 týždňoch som kvas opäť skontroloval refraktomerom a ma stále 10bx. Zobral som teda aj vzorku muštu prefiltroval a zmeral cukromerom a ukázal mi presne 4 bx. Skúsil som asi 2.5dcl zohriať a zapáliť páry a horeli silno asi 1,5 minúty. Nemyslím ze by sa už kvas niekam "pohol". Taktiež som zmeral jablkový kvas ktorý som založil pred 7 týždňami a ten sa zastavil na 5 bx. Cukromerom mi čistý prefiltrovany jablkový mušt ukázal tesne pod 2 bx.

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 28 Nov 2021, 19:49
od používateľa Rafael
Že s tím pořád a furt všude otravuji:
Zkuste zkoušku na dokvašení v teple. Odeberte tekutou část do průhledné nádoby a dejte do tepla. K 25-30°C, jestli se zakalí a začne šumět.

A pak taky ještě uvažte, že z 1kg cukru vznikne "jen" 1l 50% destilátu. Odečíst a zohlednit je třeba pecky a podobný balast, takže to po přepočtu není zas až tak moc velká ztráta.
Teda aby stála za to stěhovat kvas do tepla, cpát do něj nové kvasinky atd...
*
Ta zkouška s hořením pár je taky dobrá a ve Vašem případě ukazuje na dobrou až velmi dobrou lihovitost. To, že pary hořely dost dlouho.
(Hořlavost lihové směsi začíná na 50%obj. Jak je to v případě par přesně nevím, ale tuším, že podobně).
*
Osobně bych se s tím, pokud bych neměl vytápěnou kvasírnu, už dál nepiplal a šel do palírny.

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 01 Dec 2021, 17:36
od používateľa vysloužil
Měřit cukroměrem či vínoměrem cukernatost a lihovitost hotového kvasu nepovažuji za smysluplné. Změřit cukr má smysl v ovoci při zakládání kvasu, kvůli případnému doslazení. Po dokvašení praktikuji jen zkoušku svíčkou (když zhasne, mám čas). Přenesení trochy tekutiny do tepla by taky mělo smysl, ale vzhledem k nemožnosti přitopit kvasu to nedělám. Řídím se taky - byť to není příliš sofistikované - čichem a ochutnáním.
Hodně se řídím druhem ovoce. Švestky až tak moc neřeším, jablka jen orientačně, zato hrušky, broskve, meruňky a třešně hlídám bedlivě a jak kvašení skončí, raději rychle vypálit.

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 09 Dec 2021, 10:05
od používateľa Michal82
Tak v sobotu som kontroloval slivkový kvas a už je zaliaty. Chuti kyselkavo ale po slivkach. Niečo ako suché slivkové víno 🙂

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 09 Sep 2022, 12:50
od používateľa paraji
Nemám tento rok dosť vlastných sliviek tak som sa rozhodol kúpiť.Je to dovoz z Poľska a na výber by mala byť Č. Lepotica a Stanley.Zajtra by som mal ísť pre to.Máte niekto skúsenosti s takýmito dovozovými slivkami?Viem, že veľa ľudí to haní no zaujímali by ma skúsenosti z praxe.Keď tak, ktorú odrodu vybrať ak sa bude dať.

Správne vedenie slivkového kvasu

Napísané: 10 Sep 2022, 17:54
od používateľa vysloužil
paraji napísal:
09 Sep 2022, 12:50
Nemám tento rok dosť vlastných sliviek tak som sa rozhodol kúpiť.Je to dovoz z Poľska a na výber by mala byť Č. Lepotica a Stanley.Zajtra by som mal ísť pre to.Máte niekto skúsenosti s takýmito dovozovými slivkami?Viem, že veľa ľudí to haní no zaujímali by ma skúsenosti z praxe.Keď tak, ktorú odrodu vybrať ak sa bude dať.
Lepotica v tuto dobu bude k dostání jen ve formě kvasu, zralá byla tak před měsícem. Stanley by mohly být akorát.