Refraktometr jsem samozřejmě nakalibroval destilkou. U moštoměru to nejde, navíc ukazuje až od 10% cukrů. Ve vodě by se úplně potopil a narazil na dno.Rafael napísal: ↑14 Nov 2021, 00:13Refrakce je taky závislá na teplotě.
Ale jak moc teď zrovna nevím a o to nejde.
*
Jen ten rozdíl naměřených hodnot u moštu je zarážející.
Zkusil jste třeba nějakou jednoduchou "kalibraci"?
Třeba s vodou. Ukažou obě měřidla nulu?
Měla by.
*
Edit:
Ještě mě napadlo, že moštoměry mají stupnici která ukazuje jen skutečně zkvasitelné cukry. Tzn., že je takovým způsobem "posunutá" aby zohlednila jen je.
Na rozdíl od refraktometrů.
Ano, na moštoměru je přímo napsáno, že ukazuje zkvasitelné cukry.
Myslím, že ovlivnění refrakce teplotou je zanedbatelné.