Správne vedenie slivkového kvasu

kvas
Príspevky: 584
Dátum registrácie: 08 Mar 2020, 21:19

Správne vedenie slivkového kvasu

10 Nov 2020, 20:03

ja si skor myslim, ze na rychlost odvetrania ma daleko vacsi vplyv plocha povrchu kvapaliny (hladina), ktory sa dotyka okoliteho vzduchu ako to, ci je viac alebo menej zriedena. 100L slivovice v bazene s priemerom 3,6m (cca 10m2 plochy, 1cm vyska hladiny) sa asi odvetra rychlejsie ako 20L slivovice v demizone s hrdlom o priemere 5cm (cca 20cm2 = 0,002m2)

k anketnej otazke: podla mna je "najlepsie" skladovat vo finalnej koncentracii. Nalejem a pijem. Skladovat neriedenu a po kazdom nacapovani z demizona do flasky dolievat vodou mi nepride ako dobry napad. ibaze by som ocakaval navstevu, ktora je zvyknuta na vyssie grady ako je bezne :)
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Správne vedenie slivkového kvasu

10 Nov 2020, 21:09

Ano, samozřejmě ředit uskladněný vysokoprocentní destilát
blízko konzumací není určitě dobré. Ani náhodou!

(Ve smyslu nalít, zředit, destilát nebo třeba likér "narychlo" a pak to pít nebo někomu dát je prasárna a původní výrobek úplně znehodnotí
*
Říká se tomu "Svatba s vodou"...
A ten proces potřebuje min. pár dní, ale raději víc aby se to nějak zharmonizovalo...
*
S tou odpařovací plochou se nedá nesouhlásit, souhlásit. Ale snad jen s tou plochou a rychlým průběhem odpařování vzhledem k velké ploše.
Spíš v tom případě se odpaří líh.....
A ne, že by tam proběhly žádané procesy...
*
Proto se doporučují pro ty účely jen částečně uzavřené demižony nebo nerezové kádě anebo pomalé prodyšné dřevěné sudy apod.
*
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Jiří II
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.

Správne vedenie slivkového kvasu

11 Nov 2020, 09:28

Domnívám se, že aby v pálence uložené ve skle mohly vůbec nějaké procesy probíhat, měl by být demižon naplněn jen tak z jedné čtvrtiny, aby se výpary z pálenky mohly srážet na stěnách a stékat zpět do pálenky. Zátka na demižonu by měla být jen nasazená, ale jinak neutěsněná. V místnosti by měly probíhat změny teploty +/- podle venkovních podmínek a doba takového uložení min. rok až dva. Po jen několikadenním odvětrání se chuť pálenky nijak výrazně nezlepší.
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

11 Nov 2020, 10:25

Já mám pocit, že se vliv odvětrávání pálenky na její kvalitu trochu přeceňuje. Je to něco podobného, jako zajíždění nového auta. V minulosti to bylo hodně důležité, aby si pohyblivé součástky "sedly". Dnes se o zajíždění aut nemluví, nové motory jsou vyrobeny natolik přesně, že speciální způsob zajíždění nepotřebují. Totéž vidím i u dnešních destilátů. Je-li vyroben precizně a z kvalitního kvasu, je v něm toho poměrně málo, co je potřeba odvětrat.
Naopak aromatické pálenky - z hrušek, meruněk, broskví, kdoulí, třešní, višní delším ležením spíš ztrácejí část vůně.
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Správne vedenie slivkového kvasu

11 Nov 2020, 11:36

tak Adame, gratuluju a hlavně aby chutnala. odvětrání dělám, ale časově to nijak nekontroluju. přes hrdlo natáhnu silonku nebo ucpu gázovým lekarskym tamponem aby do toho nelezly mušky a až si na to vzpomenu tak čuchnu a případně uzavřu. Mám vše v temnu a chladnu takže nejakeho odparu se nemusim bát.
Ředím až podle chuti. Co je dobré nechávám, co je ostřejší naředím.
Všiml sem si že v pálenici je ve vzduchu cítit taková univerzální ovocná vůně ze které nejde poznat druh ovoce. Stejně cítím i čerstvou pálenku. teprve po částečném odvětrání vystoupí vůně konkrétního ovoce. Stejná univerzální vůně odchází z kotle při 1D těsně před tím než jde úkap.
U jablek je odvětrání docela žádoucí protože tam skoro vždycky cítím stopy ethylacetátu a ten odvětráním zmizne. Samozřejmě to nesmí smrdět jak lahvička s odlakovačem, s tím už se nic nenadělá :D
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
Mittwoch

IP:  101.218

Správne vedenie slivkového kvasu

13 Nov 2020, 07:48

Pridam dalsi drobny offtopick: redeni.
Chlapi, to vam to fakt chutna pri 52..55 a vyse? Vzdyt je akorat ostra a ovoce ustupuje. Vysvetlete mi, proc se u nas redi na takovou vysokou voltaz? Mam na to soukromou teorii, kterou naznacuji cetne kontakty s domacimi palenicari z Jizni Moravy a Východních Cech. "Doma to vzdy redili codou ze studni a pod 56 se to zakalilo." Kdyz jsem byl nejaky cas v Madarsku, opakovane jsem dostal ochutnat destilaty, tedy "palinky" ze svestek/merunek s voltazi nekde lehce pres 40 a to byla jina dobrota. U merunek hotova marmelada! Dluzno rici, ze nizka voltaz, ktera byla vsude rozsirena muze byt efektem povoleného domaciho paleni a jakehosi stropu/mantinelu na voltaz ci domacnost (mimochodem dalsi namet k diskuze proc to v rade statu EU jde a u nas ne, byt mame radu zakonu sdilenych?!) Take to vsak muze byt efektem zemepisne sirky. Cim jizneji, tim je žádoucí nizsi lihovitost a obracene.
Jiří II
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.

Správne vedenie slivkového kvasu

13 Nov 2020, 14:13

Ahoj Míťo, to by tak scházelo, aby nám to chutnalo. Vždyť by z nás ze všech byli alkoholici :D Bohatě stačí, že když v pálence nejsou cítit smrady a pachutě, voní po ovoci, "nekope"zpátky při napití ale hladce klouže do krku a v břichu zahřeje. Potom se jedná o dobrou pálenku. Ředí se to tak, protože se to tak osvědčilo. To co jsi pil v Maďarsku, nebyl jen ovocný destilát, nýbrž směs lihu, ovocného destilátu a přidaného aroma.
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

13 Nov 2020, 18:20

Jirko, já tady musím souhlasit s Míťou. Nejen v Maďarsku, ale i v Rakousku, Německu, Francii se - tak jako u nás - pořádají soutěžní degustace ovocných pálenek. Málokdy tam uvidíš destilát silnější než 45%, spíš méně. Bohužel my patříme s spolu s některými východními státy k zemím, kde se s oblibou pijí vysokoprocentní destiláty, které díky tomu nemají příliš dobrou pověst. Nenechme se mýlit, že cizinci na návštěvě naši slivovici chválí - je to slušnost . Smysl našeho pití pálenky nad 50% vidí jediný - co nejrychleji se ožrat.
Není problém vyrobit silnější destilát, ostatně např. i kvalitní rumy se vyrábějí ve více koncentracích. Ovšem jejich obliba je oproti 40 procentním minimální. Věřím, že i preference našich milovníků ovocných destilátů se přiblíží těm z civilizovaných zemí, ale cesta to bude ještě dlouhá.
P.-s. Zeměpisnou šířkou to není, v severských zemích se silnější destiláty nepijí. V Maďarsku lze koupit podstatně lepší pití než byla Barack pálinka, která se k nám vozila v 80. letech.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Správne vedenie slivkového kvasu

13 Nov 2020, 19:17

vysloužil napísal:
13 Nov 2020, 18:20
....Není problém vyrobit silnější destilát, ostatně např. i kvalitní rumy se vyrábějí ve více koncentracích. Ovšem jejich obliba je oproti 40 procentním minimální. Věřím, že i preference našich milovníků ovocných destilátů se přiblíží těm z civilizovaných zemí, ale cesta to bude ještě dlouhá.....
Z větší části je to u domácích produktů, včetně těch z pěstitelských palíren, nutnost protože se při zředění pod 50% většinou zakalí.

A proto, aspoň dle mého názoru, stále trvá obliba těch 50% a víc. Už se to tak nějak zažilo a vzniknul tak možná i nějaký mýtus, že "správná" slivovice apod. musí mít nejméně 50%.
*
Já osobně to neřeším, i když si myslím, že nižší koncentrace dá více vyniknout chuti a aromatu. Jenže okolí chce tu 50%.
Řeším jen tu chuť a koncentrace, %, jsou pro mě podružné.
A tak...
*
P.S. možná, nebo i určitě za to mohou i tzv. Konzumní levné lihoviny. Lihy s aromaty anebo jen s minimálním přídavkem pravých destilátů.
A ty mají většinou tak 30 - 40%
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Napísať odpoveď