Správne vedenie slivkového kvasu
Napísané: 26 Jún 2020, 10:24
Rozhodol som sa založiť novú tému, čo sa týka založenia, správneho vedenia kvasu. Práve záhradkári, ktorí sa záhrade možno začali venovať ,,nedávno" a praktické rady potrebujú ako soľ ocenia tému tohto druhu. Mimochodom, do tejto skupiny patrím aj ja. Počas skorého detstva si spomínam ako v niektorých rokoch už bolo sliviek toľko, že už nebolo iného využitia a všetko putovalo do suda. Pamätám si ako sme každý deň pozbierali popadané slivky do malého vedra a prišli k sudu a jednoducho ich tam vysypali a tak postupne naplnili celý sud, ktorý bol prekrytý len nejakým igelitom voľne, vytvoril sa kvasný koláč a ,,niekedy" sme sa vybrali páliť, neviem, či to niekto prísne sledoval, či koláč už klesá na dno a pod.. Samozrejme, aj výsledok asi nebol veľmi merateľný, vypálilo sa vždy nejaké množstvo a to sa uskladnilo. Odstupom času som sa začal aj ja venovať záhrade, dlhšie nerodiace stromy som vyrezal, ostali akési ,,nosné stálice" a k týmto som vysadil zase niečo nové aby sa to postupne obmieňalo a záhrada stále žila. Musím povedať, že pri študovaní diskusií ma to začalo viac a viac zaujímať. Tento rok to vyzerá (Ak príroda nebude proti) na slušnú úrodu sliviek, čomu sa v rodine všetci čudujú, keďže jeden mrazík sa o všetko postaral, neprežili to ani nejaké Čačanské lepotice, ktoré pestujú ľudia neďaleko. U nás majú slivky (okolo 30 rokov staré) zatiaľ celkom slušne zarodené a preto sa pomaly začínam otázkami okolo vedenia kvasu zaoberať aby nebolo niekedy neskoro a začiatočnícka neskúsenosť bola aspoň z časti eliminovaná.
Čo sa týka otázok, je normálne pri kvase sud dopĺňať priebežne ako slivky dozrievajú alebo je to chyba? Je dôkladne uzavretie suda nevyhnutné s tým, že súd sa vybaví hadičkou aby mohol vzduch unikať, počul som aj názory na dedinách, že tam sa vytvorí kvasný koláč tak nieje potrebné uzatvárať to ako napr. pri víne bez prístupu vzduchu. Počul som tiež názor a pridávaní čistej vody do suda, už si veľmi nespomínam na dôvod, ale vraj medzi slivkami vzniká priestor, udomácnia sa tam mušky a tie vraj rozkladajú alkohol alebo niečo podobné, asi som to nesprávne interpretoval, nespomínam si veľmi na to, je teda voda potrebná a povedzme na 50 l sud je aké množstvo vody optimálne, ak vôbec? A posledná otázka, je výsledok výrazne lepší pri použití kvasiniek do kvasu?
Možno niektorých skúsených záhradkárov aj rozosmejem ale veľa krát vznikajú rôzne názory, preto by som si ich rád overil.
Pozdravujem
Čo sa týka otázok, je normálne pri kvase sud dopĺňať priebežne ako slivky dozrievajú alebo je to chyba? Je dôkladne uzavretie suda nevyhnutné s tým, že súd sa vybaví hadičkou aby mohol vzduch unikať, počul som aj názory na dedinách, že tam sa vytvorí kvasný koláč tak nieje potrebné uzatvárať to ako napr. pri víne bez prístupu vzduchu. Počul som tiež názor a pridávaní čistej vody do suda, už si veľmi nespomínam na dôvod, ale vraj medzi slivkami vzniká priestor, udomácnia sa tam mušky a tie vraj rozkladajú alkohol alebo niečo podobné, asi som to nesprávne interpretoval, nespomínam si veľmi na to, je teda voda potrebná a povedzme na 50 l sud je aké množstvo vody optimálne, ak vôbec? A posledná otázka, je výsledok výrazne lepší pri použití kvasiniek do kvasu?
Možno niektorých skúsených záhradkárov aj rozosmejem ale veľa krát vznikajú rôzne názory, preto by som si ich rád overil.
Pozdravujem