Správne vedenie slivkového kvasu
Správne vedenie slivkového kvasu
Tak Lepotica nakoniec nebola, možno aj kvôli tomu čo píše p.Vysloužil.Boli Stanley a Bystrické podľa predajcu...Tie Bystrické boli minimálne dvojaké, jedny malé, dá sa povedať nezrelé a nechutné (asi šárka) a druhé väčšie a celkom fajn.Nie som až taký znalec ale myslím, že to Bystrické mohli byť.Stanley tiež nič moc...zamrznuté (už?) neboli ale studené celkom dosť.Zobral som tie druhé Bystrické.Síce neviem ako to dopadne v pálenici, ale zdá sa, že pri takejto kúpe z dovozu to bude lotéria čo vlastne príde a kedy to prídete prevziať-čo sa vám ujde...Ja som mal možno šťastie...uvidím neskôr.Ešte rozmýšľam či pridať nejaký cukor...
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Správne vedenie slivkového kvasu
Pri importovaných slivkách, najmä z krajín južnejšie od nás a špeciálne z Balkánu treba myslieť na jednu vec. Vhodné je pre istotu rozlúsknuť pár kôstok a pozrieť sa, či v ich vnútri nie sú larvy Čierňavky slivkovej / Tmavky švestkovej. Ak áno, tak kôstky z týchto sliviek nenechať niekde voľne pohodené. Inak netreba mať obavy - podľa súčasných údajov larvy v kôstkach, ktoré prejdú procesom kvasenia, neprežijú. Takže riziko šírenia tohto extrémne nebezpečného škodcu by hrozilo, len ak by ste slivky pred kvasením odkôstkovávali. IHparaji napísal: ↑10 Sep 2022, 21:22Tak Lepotica nakoniec nebola, možno aj kvôli tomu čo píše p.Vysloužil.Boli Stanley a Bystrické podľa predajcu...Tie Bystrické boli minimálne dvojaké, jedny malé, dá sa povedať nezrelé a nechutné (asi šárka) a druhé väčšie a celkom fajn.Nie som až taký znalec ale myslím, že to Bystrické mohli byť.Stanley tiež nič moc...zamrznuté (už?) neboli ale studené celkom dosť.Zobral som tie druhé Bystrické.Síce neviem ako to dopadne v pálenici, ale zdá sa, že pri takejto kúpe z dovozu to bude lotéria čo vlastne príde a kedy to prídete prevziať-čo sa vám ujde...Ja som mal možno šťastie...uvidím neskôr.Ešte rozmýšľam či pridať nejaký cukor...
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 10 Sep 2022, 21:52, upravené celkom 1 krát.
-
IP: 80.24
Správne vedenie slivkového kvasu
paraji napísal: ↑09 Sep 2022, 12:50Nemám tento rok dosť vlastných sliviek tak som sa rozhodol kúpiť.Je to dovoz z Poľska a na výber by mala byť Č. Lepotica a Stanley.Zajtra by som mal ísť pre to.Máte niekto skúsenosti s takýmito dovozovými slivkami?Viem, že veľa ľudí to haní no zaujímali by ma skúsenosti z praxe.Keď tak, ktorú odrodu vybrať ak sa bude dať.
Tak ja pridám vlastnú skúsenosť. Mám ešte mladý sad ktorý mi ešte len začína rodiť, takže slivky na kvas nakupujem od roku 2016 každý rok, od toho istého predajcu. Toto je veľmi dôležité od koho nakupujete. Predajca od ktorého brávam ja, s ktorým sa poznám a mal som možnosť s ním o týchto veciach debatovať,viem že už niekoľkorát keď mu nedoviezli materiál požadovanej kvality ako napr nedozreté nízka cukornatosť, tento jednoducho neprebral a poslal späť. /osobne predpokladám že to previezli niekde ku inému predajcovi ktorý bol schopný aj takýto materiál predať/ . Slivky ktoré predávajú do cca polovičky septembra pochádzajú z júžných zemí, Madarsko, Srbsko, Bulharsko....... Slivky ktoré predávajú neskôr pochádzajú z poľska. Tie ktoré sa ponúkajú pod názvom Bystrická, sú reálne slivky odrody Wegierka zvykla, čo je vlastne poľská verzia slivky domácej, resp. bystrickej. Za tie roky čo slivky kupujem som nemal väčšie problémy s výtažnosťou. Pri dodržaní zásad vedenia kvasu, vždy som napálil plus mínus 10 litrov zo 100 litrov kvasu. Čo sa týka chuti, tá bola každý rok veľmi rozmanitá, nakoľko to boli vždy iné slivky, z iných klim. podmienok. Mal som na jednej koštovke slivku z minulého roka /Stanley/ a bola hodnotená na 44 bodov z 50. Keď idete kupovať slivky takouto formou, je dobré si kúpiť alebo aspon požičať refraktomer a zmerať cukornatosť. U sliviek by mala mať aspon 18+. Čo býva dosť častý problém, slivky sa vozia v kadiach po 400-500kg a býva v nich kopec bordelu ako lístie tráva konáriky a pod, takže treba ich jednoznačne prebrať a tento sajrajt odstrániť. Keď dodržíte tieto zásady a zásady vedenia kvasu, nieje dôvod aby ste z takéhoto kvasu nevypálili kvalitný destilát. Na zdravie !!
Správne vedenie slivkového kvasu
Tak som objednal refraktomer a dnes prišiel.
Nameral som 15Brix...tak by ma zaujímalo vaše odporúčanie.Môj mladý Toptaste mal 22...
-
IP: 80.24
Správne vedenie slivkového kvasu
A nakalibrovali ste refraktomer?paraji napísal: ↑13 Sep 2022, 19:51Tak som objednal refraktomer a dnes prišiel.
Nameral som 15Brix...tak by ma zaujímalo vaše odporúčanie.Môj mladý Toptaste mal 22...
Správne vedenie slivkového kvasu
Ánomato5287 napísal: ↑13 Sep 2022, 21:23A nakalibrovali ste refraktomer?
Správne vedenie slivkového kvasu
Tak dal som 3kg cukru.Nevážil som to, ale kupoval som 340kg.Bolo to v bedničkách, vraj po 20kg.Teraz to má 370litrov.Počítam s tým, že to po sadnutí bude tých cca 300litrov.Možno o niečo viac.Pomačkal som iba spodných asi 50kg.
-
IP: 80.24
Správne vedenie slivkového kvasu
Tak teraz už len čakať čo z toho bude. Ale predsalen by nebolo na škodu to trocha ,,prebehnúť" vrtačkou s miešadlom na maltu
-
IP: 143.244
Správne vedenie slivkového kvasu
Zdravim, tento rok som do kvasu pridal distizyn. Je potrebne dodat aj kvasinky?