Správne vedenie slivkového kvasu

vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

07 Dec 2020, 19:39

Pijete chladene, ci ?


Nikoli. Ovocné destiláty, podobně jako koňak, se pijí při pokojové teplotě. Přim ní se nejlépe rozvinou ovocné tóny v destilátu. Pití vychlazené slivovice je přežitek z dob, kdy pálenka páchla vším možným a po vychlazení to nebylo tolik poznat.
andre.marek
Príspevky: 626
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
Bydlisko: Novojičínsko

Správne vedenie slivkového kvasu

07 Dec 2020, 20:15

Přesně tak, žádné chlazení. Zbytečně to schová chutě...
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Jiří II
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.

Správne vedenie slivkového kvasu

08 Dec 2020, 07:08

Libor1 napísal:
07 Dec 2020, 16:11

Liter pojde na macerovanie s bylinkami na zaludocny liker.
Slivovice se k výrobě likérů nehodí. K tomuto účelu si kupte Vodku nebo čistý líh.
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Správne vedenie slivkového kvasu

08 Dec 2020, 11:26

Ethanol - nasládlá chuť i vůně. U slivovice je potřeba sebekriticky vyhodnotit vjem při polknutí prvního doušku. Pokud je nepříjemný, tak je něco špatně. Pokud příjemný, je vše v pořádku :D ; no a pokud je vjem neutrální, je zkusil bych příště jinou pálenici.
Obecně co se setkám s vzorky, tak mi připadnou ty z oficiálních pálenic chuťově neutrálnejší až lihové. Domácí výtvory bývají plnejší chuti , ovšem někdy i pachuti.
Nemrazit nechladit, slivovice je pálenka z ovoce, má mít chuť která zchlazením chuťových a čichových receptorů nevynikne. Chladí se vodka a patoky :D
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

09 Dec 2020, 11:00

Jiří II napísal:
08 Dec 2020, 07:08
Libor1 napísal:
07 Dec 2020, 16:11

Liter pojde na macerovanie s bylinkami na zaludocny liker.
Slivovice se k výrobě likérů nehodí. K tomuto účelu si kupte Vodku nebo čistý líh.
Pokud jde čistě o léčebný žaludeční likér, pak je to asi jedno. Jestli jde o jemnou chuť bylin, pak by byl lepší použít neutrálnější líh, vodku, z ovocných pak - v nouzi - vínovici, přinejhorším jablkovici. Chuť slivovice se bylinkami těžko potlačuje.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

09 Dec 2020, 11:05

Vlasatej napísal:
08 Dec 2020, 11:26
Ethanol - nasládlá chuť i vůně. U slivovice je potřeba sebekriticky vyhodnotit vjem při polknutí prvního doušku. Pokud je nepříjemný, tak je něco špatně. Pokud příjemný, je vše v pořádku :D ; no a pokud je vjem neutrální, je zkusil bych příště jinou pálenici.
Obecně co se setkám s vzorky, tak mi připadnou ty z oficiálních pálenic chuťově neutrálnejší až lihové. Domácí výtvory bývají plnejší chuti , ovšem někdy i pachuti.
Nemrazit nechladit, slivovice je pálenka z ovoce, má mít chuť která zchlazením chuťových a čichových receptorů nevynikne. Chladí se vodka a patoky :D
Poté, co se prodávají čím dál sofistikovanější aparatury, se rozdíl mezi destilátem z palírny a z "domova" stírá. Zkušený domácí palič si může s destilací víc pohrát a většina z nich rozumí i vedení kvasu. Palírna musí vypálit, co jí dovezou. Dobrý kvas tam obvykle nepokazí, což v domácích podmínkách nelze vyloučit.
Libor1
Príspevky: 189
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 11:48

Správne vedenie slivkového kvasu

09 Dec 2020, 12:39

Po tyzdni ochutnavania mozem povedat, ze ked som doteraz slivovici vobec nefandil, teraz ma jej slivkovo/lekvarova aroma dostala a otvorene vino v chladnicke nema zrazu kto dokoncit :D . Chut je prijemna, jemna (v porovnani s vodkou), som rad ze som ju nariedil na 48% - dusok aspon nevyrazi dych/slzy, nepali jazyk/hrdlo a clovek moze v hrdle a na jazyku hladat slivkove prichute obsiahnute v destilate, i ked nosom je ich mozne pred samotnym odpitim najst podstatne viac. Za dobry typ povazujem kymsi spomenute zajedanie susenymi slivkami.
Na bylinky zaliate slivovicou sa celkom tesim, neslo primarne o bylinky samotne a ich chut, skor o rozsirenie sortimentu a zaludocny liker na travenie, prichut slivovice mi nebude vadit - naopak, celkom sa na nu v spojeni s horkymi bylinkami tesim, uvidim o tyzden/dva po zliati a prefiltrovani.
Radas

IP:  220.138

Třešně - kvas

29 Júl 2021, 07:23

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik % cukernatosti by měly mít třešně než je dám pálit? Děkuji za každé info
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Správne vedenie slivkového kvasu

29 Júl 2021, 09:27

"... je třeba přihlédnout k tomu, že třešně obsahují větší množství nezkvasitelných cukrů. Nečekejte,
že vám kvas vykvasí pod 5-7°Bx."
http://deslik.blogspot.com/2008/03/ten_6820.html?m=1
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Třešně - kvas

29 Júl 2021, 14:25

Radas napísal:
29 Júl 2021, 07:23
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik % cukernatosti by měly mít třešně než je dám pálit? Děkuji za každé info
Cukernatost třešňového kvasu bych radši neměřil. Je teplo, kvasí to rychle a třešně jsou dost choulostivé. Pálil bych radši dřív, hned co kvašení ustane, ne později než za 3 týdny.
Napísať odpoveď