Správne vedenie slivkového kvasu

vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

18 Sep 2022, 11:23

harja napísal:
18 Sep 2022, 11:09
kvas je slivkovy odroda Stanley
Enzym ničemu neublíží, ale nutný není. Během kvašení dochází k dostatečné pektolýze . Všichni to známe ze zkušenosti. Když Vám zkvasí tuhá marmeláda nebo kompot, produkt se doslova rozteče i bez přidaného enzymu. Totéž platí i o přidávaných kvasinkách. Je dobré přidat k ovoci zákvas v objemu cca 5%, tedy 5 litrů a 100 litrový sud. A je jedno, jestli zákvas připravíte z vinných kvasinek, z drogerie, z drahých dovozových z internetu nebo z kvasnic. Všechny si s běžným našim ovocem poradí. Když zákvas nedáte, ovoce se nakonec taky rozkvasí, ale než se tak stane, může se objevit plíseň, mléčné kvašení, atd. Přidávat nerozkvašené kvasinky k ovocnému kvasu nemá smysl, než se namnoží, převládnou v kvasu divoké kmeny.
Jiná situace je u extrémně sladkého ovoce - fíků, datli, tvrdých kdoulí nebo medu. Tam je dobré vypomoci pektolytiky a kvalitními kvasinkami. Ale to je jiná kapitola.
charles91
Príspevky: 563
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

Správne vedenie slivkového kvasu

18 Sep 2022, 14:29

harja napísal:
18 Sep 2022, 11:08
Zdravim, tento rok som do kvasu pridal distizyn. Je potrebne dodat aj kvasinky?
Kvasinky - je viacero nazorov. Podľa mna nie su nutné, tolerancia divých postačuje slivkovému kvasu. Vždy prežuju na konci Saccharomyces.
Niektorí obhajujú, že pridaním ušlachtilých Sacharomycetes začnu prevažovať skôr, čo je pre kvas priaznivejšie.
Opačný názor, vysoká alkoholovosť kvasu znižuje kvalitu výslednej slivovice, k čomu sa priklaniam aj ja.

Napriek tomu ja kvasinky pridávam chladnomilné, kvasím v miestnosti kde sa nevykuruje, a teplota v októbri je pre klasické kvasenie nizka, hlavne ak su v noci mrazy.
V minulosti som a pritápal, no z časového hľadiska teraz nestíham.
Napísať odpoveď