Správne vedenie slivkového kvasu

Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Správne vedenie slivkového kvasu

25 Sep 2020, 14:22

Tak ono obecně to jde s Evropou z kopce, žeano :D , a nemáme taky náhodou povinně přidávat 5% biosložky z řepky z důvodů ekologie? :thumbup:
Já osobně toho moc nevypiju, takže mi více vyhovují nižší voltáže. Taky sem si všiml, že když někdo donese do kolektivu flašku, tak ženy se na slivovici moc neženou, nebo ji zapíjejí něčím jiným - i 50% je na ně moc silné a moc rychle se opijí. Možná je na Moravě někde nějaké tvrdé jádro kde ženy do sebe hážou panáky jako nic , ale já ho nepoznal. Přesto v palenici vypálené vždy nechávám tak jak to vyteklo , a teprve později to případně doma doředím podle chuti. Zkoušel sem i podředit pod 50 až k 25 , ale podle mě to chutná vodově a vlastnosti jsou nevyzpytatelné.
Snad jediným důvodem podředění by mohl být zisk z prodeje, litr 35% za 300,- , ale který blázen by si to koupil? :thumbup:
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

25 Sep 2020, 16:04

U nás by domácu 40% vysmiali. 50% je minimum pre domácu pálenku.

U nás taky. Ovšem v zahraničí se na naše destiláty dívají asi jako my na běloruskou samohonku.
Je to jen o tradici. Kdyby si před 40 lety slečna před odchodem na rande oholila nohy a rozkrok, hoch by nejspíš utekl alebo by sa všeci vysmiali. Přitom jinde už to bylo normální. Stačilo pár let - a rázem bylo po bobrech.
Vůbec nemám pocit, že by Jelínkova 42% Williams z budíku byla nějak ohavné pití.
Naposledy upravil/-a vysloužil v 25 Sep 2020, 21:28, upravené celkom 1 krát.
ariadna30
Príspevky: 2815
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Správne vedenie slivkového kvasu

25 Sep 2020, 16:43

Ten priklad jednoznacne pobavil😀😀😀
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

25 Sep 2020, 21:46

Tak ono obecně to jde s Evropou z kopce, žeano :D , a nemáme taky náhodou povinně přidávat 5% biosložky z řepky z důvodů ekologie

Evropa do toho naštěstí nijak nemluví. Jiná věc je, že destiláty, které do Evropy (ale i Asie, Ameriky) vyvážíme (myslím ovocné, ne absinth, tatranský čaj apod.) jsou často slabší než 50%, neboť trh si to tak žádá.
Kupodivu naše otrlé huby navyklé silným destilátům nijak neuráží, že musejí pít rumy, whisky, tequily, koňaky jen 40%, někdy i méně.
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Správne vedenie slivkového kvasu

26 Sep 2020, 09:20

pusťme bobry k vodě ;) a pojďme se tedy pobavit o tom, jak technologicky vypálit pálenku která bude při podředění pod 50 chuťově dobrá a nezakalí se.
To jako že v pálenici přenastaví kotel a bude se odebírat užší část jádra? Nebude pak náhodou menší výtěžnost la a tím pádem menší zisk?
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

26 Sep 2020, 14:22

Těžko říci. Nejlíp by poradili asi zaměstnanci lihovarů. Žádný prodávaný destilát - a většina z nich s obsahem lihu hluboko pod 50% - není zakalený. Jak to dělají, nevím.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

26 Sep 2020, 20:28

Co se týče slivovice, tak tu firma R.J. skutečně ředí lihem, a to nejen ty levnější druhy. Ale spíš kvůli chuti, ne pro zákal. Jiné destiláty, např. hruškovice ředěné nejsou (aspoň na etiketě to uvedeno není).
Adam

IP:  165.218

Správne vedenie slivkového kvasu

03 Okt 2020, 19:06

Založený kvas má 5 týždňov, bol uložený v pivnici, no pri občasnom otvorení už nebola ,,štipľavosť" tak intenzívna, tiež víko som pred pár dňami utrel do sucha a dnes bolo len mierne orosené, narozdiel od vedľa uloženého kvasu, ktorý má len tri týždne a víko bolo úplne mokré. 5 týždňový kvas som teda presunul opatrne do technickej miestnosti, kde je plynový kotol, no teplota sa tam pohybuje okolo 19 stupňov myslím, navyše cez deň bývajú dvere niekedy otvorené a tak vzduch cirkuluje.
Jemne som na jednej strane narušil koláč a nabral tekutinu, doma som sa prvýkrát pokúsil merať cukromerom a som v pomykove, hodnota sa pohybuje okolo 4-5, príde mi to málo na 5 týždňový kvas, ktorý bol skôr v chladnejších podmienkach (kvasenie menej intenzívne zrejme), odroda asi Wangenheimova.
Keď som doniesol vzorku kvasu domov, po hodine som sledoval ako kvas sem tam pracuje, malé bublinky a pod..
Adam

IP:  168.207

Správne vedenie slivkového kvasu

14 Okt 2020, 13:08

Moj sedem týždňový kvas vyzerá stále rovnako, teplota okolo 16-17 neštípe pri nádychu, vonia po slivkách ale víko je zospodu mokré. Zaujímavosťou je koláč, ktorý je vzdialený z každej strany suda pár cm.
Mušky som nezaregistroval žiadne, myslím že koláč je celkom pekný, či?
Prílohy
Screenshot_20201014-130818_Gallery.jpg
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

14 Okt 2020, 13:42

Hej.
Vyzkoušel bych ještě, jestli nad kvasem zhasíná hořící sirka.
Koláč vzdálený od stěn sudu bývá u každého kvasu.
Napísať odpoveď