Správne vedenie slivkového kvasu
Správne vedenie slivkového kvasu
v podstatě je to normální "deka". hlavně to nevmíchejte do kvasu. vrch je slizkej protože tam může vzduch. berte to jako zátku. kdyby jste sud uzavřel ihned vzduchotěsně, tak by se to tam neudělalo. Teď už to tam nechte, jen zabraňte aby se tam dostaly octomilky. nejlíp víko dolů a přetáhnout balící průhlednou folií, zatahnout gumicukem a folii propichat jehlou aby co2 mohlo ven ale muchy nemohly dovnitř. můžete pak sledovat co se v sudu děje, ráno bude folie orosená dokud kvas pracuje a hlavně uvidíte kdy se koláč začne propadat aby jste ho stihl vytáhnout než se propadne dolů a zasmradí kvas.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
- Rafael
- Príspevky: 2197
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Správne vedenie slivkového kvasu
Konec bouřlivého kvašení se dá poznat vizuálně - pěnění, sluchem - šumění, přičichnutím, (nadechnutím) - CO2 štípe až dusí anebo nezhasnutím svíčky nebo nějakého plamínku nad hladinou kvasu.
(Já to poznám podle toho, při uzavřených sudech, že se sníží intenzita bublání. A úplné dokvašení mimo toho taky, že plovoucí nadnášené plody klesnou ke dnu a nahoru vystoupne šťáva, (víno). To je ale bez otevření vidět jen prosvícením v trochu průhledných nádobách).
Ale při ochlazení nejsou tyto způsoby úplně spolehlivé tak měřím refraktometrem zbytkový cukr.
Další způsob, test na úplnou dokvašenost je odlít trochu tekutého podílu do nějaké nádobky, umístit ho do tepla - nad cca 25°C a pozorovat jestli se tam nerozkvasí.
*
P.S. Podle fotky nepoznám jestli to je plíseň na koláči nebo neškodná pěna která je běžná při každém kvašení.
(Já to poznám podle toho, při uzavřených sudech, že se sníží intenzita bublání. A úplné dokvašení mimo toho taky, že plovoucí nadnášené plody klesnou ke dnu a nahoru vystoupne šťáva, (víno). To je ale bez otevření vidět jen prosvícením v trochu průhledných nádobách).
Ale při ochlazení nejsou tyto způsoby úplně spolehlivé tak měřím refraktometrem zbytkový cukr.
Další způsob, test na úplnou dokvašenost je odlít trochu tekutého podílu do nějaké nádobky, umístit ho do tepla - nad cca 25°C a pozorovat jestli se tam nerozkvasí.
*
P.S. Podle fotky nepoznám jestli to je plíseň na koláči nebo neškodná pěna která je běžná při každém kvašení.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
-
IP: 188.160
Správne vedenie slivkového kvasu
V pivnici mám v tomto čase teplotu okolo 15 stupňov, aká je minimálna teplota kvalitného kvasenia, je možnosť jeden krát v priebehu kvasenia sud premiestniť do teplejšej miestnosti bez jeho poškodenia?
Správne vedenie slivkového kvasu
mám sud s kvasem ještě pořád venku. už bylo i 8C a stále kvasí. Dokud teplota neklesne na příliš dlouho tak si kvas teplotu udrží. Přemístění do tepla je bezproblémové. nejlepší je místo kde teplota moc nekolísa , nemůže tam slunko a není tam smrad. Taky prospěje když nestojí přímo na zemi ale treba na kusu polystyrenu.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
-
IP: 188.160
Správne vedenie slivkového kvasu
Vďaka za praktické rady, keď sa pri ukončení kvasenia začne ,,koláč" prepadávať do kvasu a niekto má povedzme chalupu v ktorej nebýva a cestuje tam napr. raz za tri dni, nestihne prepadajúci koláč odobrať, hrozí nejaké veľké riziko, je potrebné ísť napr. okamžite páliť alebo aké nesie táto situácia riziká?
Správne vedenie slivkového kvasu
V podstatě žádné. Několikrát se mi koláč potopil a na kvalitu pálenky to vliv nemělo.
Správne vedenie slivkového kvasu
tak jste měl asi koláč v relativně "slušném" stavu. Já bych to tam nenechal. Když už se s tím mořím , tak si to pohlídám. Taky se mi ale stalo že jsem neuhlídal a dostaly se mi tam octomilky. poznat to pak bylo.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Správne vedenie slivkového kvasu
Když je sud řádně uzavřený, neměl by koláč plesnivět ani octovatět. V minulosti, kdy se někdy kvasilo i v otevřených, nebo jen lehce přikrytých dřevěných sudech, chránil koláč zbytek kvasu. Takový bylo třeba odstranit.
-
IP: 188.160
Správne vedenie slivkového kvasu
Opäť ďakujem za informácie, pre zaujímavosť, akú máte výťažnosť slivovice pri slivkových kvasoch, rozmedzie, príp. porovnanie kvasov jednej odrody?
-
IP: 165.218
Správne vedenie slivkového kvasu
Má zmysel výsledný destilát nariediť povedzme na 40%, 42% alebo napríklad 45% namiesto všeobecnej 52%? Počul som názor, vraj je napr. 45% slivovica jemnejšia, harmonickejšia a pod., i keď chuť je subjektívny pocit každého z nás.
Osvedčila sa niekomu iná koncentrácia destilátu ako ,,52-ka"?
Osvedčila sa niekomu iná koncentrácia destilátu ako ,,52-ka"?