Správne vedenie slivkového kvasu

Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2197
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Správne vedenie slivkového kvasu

19 Aug 2020, 17:21

Dobře napsaný článek :thumbup:
(Tak jsem se začetl, že až na konci, u té reklamy, jsem zjistil, že je ve slovenštině...).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Správne vedenie slivkového kvasu

19 Aug 2020, 19:12

já bych to řekl tak, že pokud ještě člověk nemá zkušenosti, neměl by do kvasu dávat co by nesnědl. Až časem se naučí rozeznat spolehlivě co tam ještě dát může a co už ne.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2221
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Správne vedenie slivkového kvasu

19 Aug 2020, 20:26

Pěkný článek.
Adam

IP:  168.207

Správne vedenie slivkového kvasu

20 Aug 2020, 12:00

Tak a pomaly sa to podľa vône rozbieha.
Prílohy
Screenshot_20200820-115959_Gallery.jpg
Adam

IP:  188.160

Správne vedenie slivkového kvasu

25 Aug 2020, 15:56

Páni, sud je skoro naplnený, máme doma asi 20 kompótov sliviek, do ktorých sa dala menšia dávka cukru a tak sú pomerne kyslé a ako príloha nič moc oproti sladučkým čerešniam, môžu ísť tieto kompóty do slivkového kvasu alebo by sa kvas len pokazil a nieje to dobrá voľba? Ďakujem
vysloužil
Príspevky: 4721
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

25 Aug 2020, 17:22

Je to dobrá volba. Švestkové kompoty švestkovému kvasu neublíží. Je dobré spočítat celkové množství přidaného cukru. Jestli jde o dvacet 0,7l kompotů do 200 l bečky, tak to asi netřeba řešit. Jinak by přídavek cukru neměl překročit 2%
Červenka Jiří
Príspevky: 65
Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34

Správne vedenie slivkového kvasu

30 Aug 2020, 11:28

Jednoduchý,přirozený,ekonomický a léty osvědčený postup vedení slivkových kvasů,bez uměle vytvořených kvasinek,okyselovadel,živných solí a dalších zbytečných vymoženosti doby..Jediným nákladem je pořizovací cena sudů.Pozbírám popadané a přezrálé slivky (v tomto případě Toptaste),jelikož jich letos není mnoho (asi 60 kg),tak jsem se z nich rozhodl udělat zákvas pro pravé slivky.Rozpůlené slivečky naskládám do sudu slupkou nahoru proliju dvěmi deci vlažné vody a dlaněmi je pomačkám.Do dvou dnů nastane bouřlivé kvašení a pak už jen přisypuju další zralé plody,ty už nijak nedrtím jen když se mi některá nezdá tak jí rozpůlím (někdy jsou nahnilé od pecky).Sudy nijak hermeticky neuzavírám,na víko položím kýbl z vodou aby se mi do sudu nedostaly octomilky.Spony zatáhnu až při dokvašování a dle potřeby občas povolím aby nedošlo k deformaci či vystřelení víka.Obrázok
Prílohy
přezralé Toptasty
přezralé Toptasty
Červenka Jiří
Príspevky: 65
Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34

Správne vedenie slivkového kvasu

30 Aug 2020, 11:40

Obrázok
Prílohy
jednou použitý 200l sud - cena 500Kč
jednou použitý 200l sud - cena 500Kč
50l sud na rozkvas a na převoz do pálenice
50l sud na rozkvas a na převoz do pálenice
dostatečné uzavření sudů při bouřlivém kvašení
dostatečné uzavření sudů při bouřlivém kvašení
zákvas po dvou dnech
zákvas po dvou dnech
zákas
zákas
ideální surovina
ideální surovina
Milan Fiala
Príspevky: 1309
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15

Správne vedenie slivkového kvasu

30 Aug 2020, 13:08

Jarko aj ja som začal dávať slivky popadané do súdka meral som Toptaste má 34Brix fantázia.
Adam

IP:  188.160

Správne vedenie slivkového kvasu

02 Sep 2020, 12:40

Pani kvas mám prikrytý v 120 l sude len vekom bez kovovej spony, pred týždňom som skončil s plnením. Sem tam nazriem dovnútra a dnes som po dvoch dňoch otvoril a spozoroval som túto bielu hmotu, je to nejaké poškodenie kvasu alebo je to normálne? Ak som kvas naplnil pred týždňom, mám ho len prikrytý dôkladne, nie vzduchotesne, môžem sem tam do neho nazrieť alebo nechať ho prikrytý a ani nepozerať? Kedy je potrebné už kvas dôkladne vzduchotesne uzavrieť, v tejto dobe ak mám správne informácie postačí len prikrytie kvôli hávedi.
Ako spoznám ukončenie búrlivého kvasenia?
Prílohy
Screenshot_20200902-123410_Gallery.jpg
Napísať odpoveď