Dobře napsaný článek
(Tak jsem se začetl, že až na konci, u té reklamy, jsem zjistil, že je ve slovenštině...).
Správne vedenie slivkového kvasu
- Rafael
- Príspevky: 2197
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Správne vedenie slivkového kvasu
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Správne vedenie slivkového kvasu
já bych to řekl tak, že pokud ještě člověk nemá zkušenosti, neměl by do kvasu dávat co by nesnědl. Až časem se naučí rozeznat spolehlivě co tam ještě dát může a co už ne.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Správne vedenie slivkového kvasu
Pěkný článek.
-
IP: 168.207
-
IP: 188.160
Správne vedenie slivkového kvasu
Páni, sud je skoro naplnený, máme doma asi 20 kompótov sliviek, do ktorých sa dala menšia dávka cukru a tak sú pomerne kyslé a ako príloha nič moc oproti sladučkým čerešniam, môžu ísť tieto kompóty do slivkového kvasu alebo by sa kvas len pokazil a nieje to dobrá voľba? Ďakujem
Správne vedenie slivkového kvasu
Je to dobrá volba. Švestkové kompoty švestkovému kvasu neublíží. Je dobré spočítat celkové množství přidaného cukru. Jestli jde o dvacet 0,7l kompotů do 200 l bečky, tak to asi netřeba řešit. Jinak by přídavek cukru neměl překročit 2%
-
- Príspevky: 65
- Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34
Správne vedenie slivkového kvasu
Jednoduchý,přirozený,ekonomický a léty osvědčený postup vedení slivkových kvasů,bez uměle vytvořených kvasinek,okyselovadel,živných solí a dalších zbytečných vymoženosti doby..Jediným nákladem je pořizovací cena sudů.Pozbírám popadané a přezrálé slivky (v tomto případě Toptaste),jelikož jich letos není mnoho (asi 60 kg),tak jsem se z nich rozhodl udělat zákvas pro pravé slivky.Rozpůlené slivečky naskládám do sudu slupkou nahoru proliju dvěmi deci vlažné vody a dlaněmi je pomačkám.Do dvou dnů nastane bouřlivé kvašení a pak už jen přisypuju další zralé plody,ty už nijak nedrtím jen když se mi některá nezdá tak jí rozpůlím (někdy jsou nahnilé od pecky).Sudy nijak hermeticky neuzavírám,na víko položím kýbl z vodou aby se mi do sudu nedostaly octomilky.Spony zatáhnu až při dokvašování a dle potřeby občas povolím aby nedošlo k deformaci či vystřelení víka.
-
- Príspevky: 65
- Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Správne vedenie slivkového kvasu
Jarko aj ja som začal dávať slivky popadané do súdka meral som Toptaste má 34Brix fantázia.
-
IP: 188.160
Správne vedenie slivkového kvasu
Pani kvas mám prikrytý v 120 l sude len vekom bez kovovej spony, pred týždňom som skončil s plnením. Sem tam nazriem dovnútra a dnes som po dvoch dňoch otvoril a spozoroval som túto bielu hmotu, je to nejaké poškodenie kvasu alebo je to normálne? Ak som kvas naplnil pred týždňom, mám ho len prikrytý dôkladne, nie vzduchotesne, môžem sem tam do neho nazrieť alebo nechať ho prikrytý a ani nepozerať? Kedy je potrebné už kvas dôkladne vzduchotesne uzavrieť, v tejto dobe ak mám správne informácie postačí len prikrytie kvôli hávedi.
Ako spoznám ukončenie búrlivého kvasenia?
Ako spoznám ukončenie búrlivého kvasenia?