Správne vedenie slivkového kvasu
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Správne vedenie slivkového kvasu
Z Toptaste pálim už 5 rokov kvasu býva 400l pálim v Pálenici Chtelnica kotol trojkolona.Táto slivka má veľa sliviek,každý rok nemám s ňov žiadne problémy.
Správne vedenie slivkového kvasu
1/3 sudu 120l není problem, normálně to vykvasí. ale z meho pohledu je toho na pálení málo a doložil bych to rynglema nebo jabkama . vysledkem bude směska a švestky tam budou cítit.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
-
IP: 94.143
Správne vedenie slivkového kvasu
Pán Fiala aký je výnos z tých 400 l priemerne u Vás?
Čo sa týka tých odrôd, mimo klasických ako som už spomínal ktoré sa Vám veľmi osvedčili a sú výborné aj do kvasu a na iné spracovanie?
Čo sa týka tých odrôd, mimo klasických ako som už spomínal ktoré sa Vám veľmi osvedčili a sú výborné aj do kvasu a na iné spracovanie?
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Správne vedenie slivkového kvasu
Adam Toptaste je u mňa jednotka mám aj bystrickú, duranziu ale tych je málo na slivovicu chcem ešte spraviť slivovicu z poslednej veľmi vynikajúcej odrody Jofela aspoň u mňa, ale tento rok zmrzli kvety čo som bol dosť prekvapený.Z 400l kvasu Toptaste presne si to nepamätám bolo asi 55 l slivovice keby som bol doma pozrel by som na papier z pálenice. Mynulí rok švagor dal moju slivovicu z Toptaste na degustaciu do Zavaru obec pri Trnave a vyhrala prvé miesto je jemná aromatická.kto ju koštoval u mňa všetci ju chceli vždy sa skoro všetko predá taký je o ňu záujem, neviem či si už niekedy pálil novov technológiou trojkolona.
-
- Príspevky: 65
- Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 11:34
Správne vedenie slivkového kvasu
"Jofelovicu" mám Milane taky v plánu vyzkoušet.Další pokus bude s Moni,jelikož na podnoži Docera 6 roste docela slabě tak jsem si udělal pár stromků na myrobalánu a semenáčích Nancyské,Llipnické a Z.r.,na kterých je růst po pár měsících až neuvěřitelný.Němci uvádějí u Moni vysokou cukernatost a delikátní aromatickou chuť.Bude pár let trvat než se trošku rozrostou a přiměřeně zaplodí,snad se toho dožijem a výsledek bude stát za to.Jak praví klasik "vyzkoušet se má všechno".
-
IP: 176.172
Správne vedenie slivkového kvasu
Pekný večer prajem,
slivky začínajú pomaly dozrievať, padať na zem a tak som sa dnes rozhodol založiť kvas, použil som 120 l sud s čiernym vekom, sponou a na vrchu malý otvor na hadičku, ktorá sa ponorí do nádoby s vodou.
Tretinu sliviek som roztlačil medzi prstami a zaplnil tak dno suda, ďalšie 2/3 som vysypal na tie podrtené v celku. Zaplnil som asi prvých 15 cm výšky suda, no je to len začiatok, nič viac som nepridával, ani vodu ani cukor. Nechal som to ,,len" na prírodu, dúfam že správne. Každý deň budem do suda dopĺňať, pretože skoro všetko je ešte na strome a postupne dozrieva.
Otázka, stačí naďalej dopĺňať slivky v celku alebo je potreba stále drviť?
Zajtra nasadím na otvor hadičku a už to bude hermeticky uzavreté, v miestnosti by mala byť teplota 18 stupňov, priložil som teplomer, budem kontrolovať.
slivky začínajú pomaly dozrievať, padať na zem a tak som sa dnes rozhodol založiť kvas, použil som 120 l sud s čiernym vekom, sponou a na vrchu malý otvor na hadičku, ktorá sa ponorí do nádoby s vodou.
Tretinu sliviek som roztlačil medzi prstami a zaplnil tak dno suda, ďalšie 2/3 som vysypal na tie podrtené v celku. Zaplnil som asi prvých 15 cm výšky suda, no je to len začiatok, nič viac som nepridával, ani vodu ani cukor. Nechal som to ,,len" na prírodu, dúfam že správne. Každý deň budem do suda dopĺňať, pretože skoro všetko je ešte na strome a postupne dozrieva.
Otázka, stačí naďalej dopĺňať slivky v celku alebo je potreba stále drviť?
Zajtra nasadím na otvor hadičku a už to bude hermeticky uzavreté, v miestnosti by mala byť teplota 18 stupňov, priložil som teplomer, budem kontrolovať.
- Rafael
- Príspevky: 2194
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Správne vedenie slivkového kvasu
Možná by se ten dotaz hodil i do tématu Boření mýtů...
*
Pokud máte v jakémkoliv velkém, vysokém, sudu, nebo kádi něco co už kvasí, vyvíjí C02, třebas i jen trochu na dně, není se čeho bát. Žádná infekce nehrozí.
C02 je doopravdy těžší než vzduch, vytěsní ho a ochrání před všemi možnými infekcemi.
V této fázi, bouřlivého kvašení, si můžete s kvasem, díky CO2, dělat co chcete a snese cokoliv.
*
Ale než se ten masivní výron, ta ochranná atmosféra se sníží
můžete přisypávat, nemusíte už moc drtit další přisypávané ovoce, ale promíchání na škodu rozhodně nebude.
A ani nějaké extra utěsňování nádob je v té etapě zbytečné.
Stačí jen aby se dovnitř nedostaly octomilky a podobná havěť.
*
Po přejití bouřlivého kvašení, nebo během dokvašování nebo uchování kvasu nebo vín už je celkem nutné vzduchotěsné uzavření před vzduchem.
*
I když po pravdě napsáno, i když nerad to píšu, švestkový kvas, díky obsahu kyselin snese i hodně ledabylé vedení...
*
Pokud máte v jakémkoliv velkém, vysokém, sudu, nebo kádi něco co už kvasí, vyvíjí C02, třebas i jen trochu na dně, není se čeho bát. Žádná infekce nehrozí.
C02 je doopravdy těžší než vzduch, vytěsní ho a ochrání před všemi možnými infekcemi.
V této fázi, bouřlivého kvašení, si můžete s kvasem, díky CO2, dělat co chcete a snese cokoliv.
*
Ale než se ten masivní výron, ta ochranná atmosféra se sníží
můžete přisypávat, nemusíte už moc drtit další přisypávané ovoce, ale promíchání na škodu rozhodně nebude.
A ani nějaké extra utěsňování nádob je v té etapě zbytečné.
Stačí jen aby se dovnitř nedostaly octomilky a podobná havěť.
*
Po přejití bouřlivého kvašení, nebo během dokvašování nebo uchování kvasu nebo vín už je celkem nutné vzduchotěsné uzavření před vzduchem.
*
I když po pravdě napsáno, i když nerad to píšu, švestkový kvas, díky obsahu kyselin snese i hodně ledabylé vedení...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Správne vedenie slivkového kvasu
Slivky není třeba při dosypávání kvasícího mače drtit, ale je dobré je natlačit pod hladinu. I když tak neučiníte, vyvíjející plyn by měl zabránit plesnivění neponořených plodů, ale jistota je jistota.
- Rafael
- Príspevky: 2194
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Správne vedenie slivkového kvasu
Ano. CO2 je moc dobrý konzervant, dezinfikátor, vytěsňovač vzduchu - kyslíku, kvasinkám při jejích práci vůbec nevadí a ani ho při ni vůbec nepotřebují, ale není úplně všemocný.
Ve smyslu, že by se do kvasu neměly přidávat plody nahnilé a plesnivé.
To už jsou vady ovoce. Neodstranitené.
*
Aneb, taková stará poučka, úsloví:
Ovoce které bych díky jeho vzhledu nesnědl, nepatří do sudů, ale na kompost nebo do hnoje!
S výjimkou červivosti.
Ve smyslu, že by se do kvasu neměly přidávat plody nahnilé a plesnivé.
To už jsou vady ovoce. Neodstranitené.
*
Aneb, taková stará poučka, úsloví:
Ovoce které bych díky jeho vzhledu nesnědl, nepatří do sudů, ale na kompost nebo do hnoje!
S výjimkou červivosti.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Správne vedenie slivkového kvasu
To, co napíše p. Rafael ohledně kvasů, pálenek a likérů, je vždycky pravda, o tom jsme se mnohokrát přesvědčili. Přesto bych si troufl s poslední poučkou nesouhlasit. Rozvedl jsem to i v - pro mnohé kontroverzním - článku v časopise Sady a vinice, čímž dávám souhlas s jeho uveřejněním zde.