Správne vedenie slivkového kvasu

Adam

IP:  23.169

Správne vedenie slivkového kvasu

14 Okt 2020, 15:05

Ďakujem, víko som utrel do sucha o pár dní sa pozriem, či je mokré, malo by to byť známkou pracovania kvasu. Stane sa niekedy, že koláč sa nepotopí do kvasu? Potopenie je asi jeden z najlepších signálov celkového vykvasenia nie?
Rád sa nechám ako začiatočník poučiť.
Pozdravujem
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Správne vedenie slivkového kvasu

14 Okt 2020, 15:39

někdy se koláč nepotopí u sušších jablek. u švestek si nepamatuju že by se nezačal potápět. je to hlavně signál že plynu už není tolik aby byl koláč nadnášen. koláč máte hezkej, to jo :D ale jinak je fuj ;) . aspoň pro mě. když už nic, tak zednickou žlicou ( u vás kelňou ) sundavam ten oslizlej vršek a vyhazuju.
nejlepší je to změřit. :thumbup:
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
Adam

IP:  23.169

Správne vedenie slivkového kvasu

14 Okt 2020, 18:21

El Edgar, vďaka za odpoveď, veľkú úspešnosť teda nemám. :) Môžem poprosiť o detailnejšie vysvetlenie vyvrátených poznatkov?
Adam

IP:  12.185

Správne vedenie slivkového kvasu

21 Okt 2020, 14:54

Je rizikové kvasy pred pálením kvôli ľahšej manipulácii zliať do menších nádob, napr. z 200 l nádob zliať do 50 l barelov, ktoré sa vďaka ušiam po stranách oveľa ľahšie prenášajú? Nedôjde k úniku arómy a pod..?
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Správne vedenie slivkového kvasu

22 Okt 2020, 09:35

Nevím, jestli má smysl u švestek číhat na okamžik, kdy je kvas vykvašený a připravený k pálení. To má smysl u třešní, hrušek, meruněk, broskví. Řada páleníků vyčkává s vypálením švestkového kvasu dlouho přes Nový rok, aby došlo k vydatné maceraci pecek a destilát nabral to správné aroma. Kvas tak leží hotový nekvasící několik týdnů, možná měsíců. Jiní to nedělají, pálí hned po dokvašení, někteří dokonce švestky zbavují pecek hned při zakládání kvasu.
Osobně nevyznávám žádný z těchto extrémů. Nenechávám hotový kvas (s peckama) příliš dlouho ležet, na druhé straně nijak extra s pálením nespěchám.
Milan Fiala
Príspevky: 1309
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15

Správne vedenie slivkového kvasu

24 Okt 2020, 19:37

Festival páleniek v Srbsku prvé miesto vyhrala slivka,odroda Crvena Ranka ,druhé miesto obsadila hrušková rakija Wiliamska.Ovocných páleniek bolo veľa ale to som už nepozeral.
20201024_190900.jpg
Adam

IP:  12.185

Správne vedenie slivkového kvasu

26 Okt 2020, 20:17

Trochu predčasne sa opýtam, čím riedite konkrétne výsledný destilát, čo považujete za najlepšiu voľbu?
smire
Príspevky: 130
Dátum registrácie: 26 Mar 2020, 13:38
Bydlisko: Zlatomoravecko 200 m.n.m

Správne vedenie slivkového kvasu

27 Okt 2020, 07:59

Lucka, dojčenská voda.
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Správne vedenie slivkového kvasu

27 Okt 2020, 08:05

vodou ze studny
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
Napísať odpoveď