Pijete chladene, ci ?
Nikoli. Ovocné destiláty, podobně jako koňak, se pijí při pokojové teplotě. Přim ní se nejlépe rozvinou ovocné tóny v destilátu. Pití vychlazené slivovice je přežitek z dob, kdy pálenka páchla vším možným a po vychlazení to nebylo tolik poznat.
Správne vedenie slivkového kvasu
-
- Príspevky: 640
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
- Bydlisko: Novojičínsko
Správne vedenie slivkového kvasu
Přesně tak, žádné chlazení. Zbytečně to schová chutě...
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Správne vedenie slivkového kvasu
Ethanol - nasládlá chuť i vůně. U slivovice je potřeba sebekriticky vyhodnotit vjem při polknutí prvního doušku. Pokud je nepříjemný, tak je něco špatně. Pokud příjemný, je vše v pořádku ; no a pokud je vjem neutrální, je zkusil bych příště jinou pálenici.
Obecně co se setkám s vzorky, tak mi připadnou ty z oficiálních pálenic chuťově neutrálnejší až lihové. Domácí výtvory bývají plnejší chuti , ovšem někdy i pachuti.
Nemrazit nechladit, slivovice je pálenka z ovoce, má mít chuť která zchlazením chuťových a čichových receptorů nevynikne. Chladí se vodka a patoky
Obecně co se setkám s vzorky, tak mi připadnou ty z oficiálních pálenic chuťově neutrálnejší až lihové. Domácí výtvory bývají plnejší chuti , ovšem někdy i pachuti.
Nemrazit nechladit, slivovice je pálenka z ovoce, má mít chuť která zchlazením chuťových a čichových receptorů nevynikne. Chladí se vodka a patoky
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Správne vedenie slivkového kvasu
Pokud jde čistě o léčebný žaludeční likér, pak je to asi jedno. Jestli jde o jemnou chuť bylin, pak by byl lepší použít neutrálnější líh, vodku, z ovocných pak - v nouzi - vínovici, přinejhorším jablkovici. Chuť slivovice se bylinkami těžko potlačuje.
Správne vedenie slivkového kvasu
Poté, co se prodávají čím dál sofistikovanější aparatury, se rozdíl mezi destilátem z palírny a z "domova" stírá. Zkušený domácí palič si může s destilací víc pohrát a většina z nich rozumí i vedení kvasu. Palírna musí vypálit, co jí dovezou. Dobrý kvas tam obvykle nepokazí, což v domácích podmínkách nelze vyloučit.Vlasatej napísal: ↑08 Dec 2020, 11:26Ethanol - nasládlá chuť i vůně. U slivovice je potřeba sebekriticky vyhodnotit vjem při polknutí prvního doušku. Pokud je nepříjemný, tak je něco špatně. Pokud příjemný, je vše v pořádku ; no a pokud je vjem neutrální, je zkusil bych příště jinou pálenici.
Obecně co se setkám s vzorky, tak mi připadnou ty z oficiálních pálenic chuťově neutrálnejší až lihové. Domácí výtvory bývají plnejší chuti , ovšem někdy i pachuti.
Nemrazit nechladit, slivovice je pálenka z ovoce, má mít chuť která zchlazením chuťových a čichových receptorů nevynikne. Chladí se vodka a patoky
Správne vedenie slivkového kvasu
Po tyzdni ochutnavania mozem povedat, ze ked som doteraz slivovici vobec nefandil, teraz ma jej slivkovo/lekvarova aroma dostala a otvorene vino v chladnicke nema zrazu kto dokoncit . Chut je prijemna, jemna (v porovnani s vodkou), som rad ze som ju nariedil na 48% - dusok aspon nevyrazi dych/slzy, nepali jazyk/hrdlo a clovek moze v hrdle a na jazyku hladat slivkove prichute obsiahnute v destilate, i ked nosom je ich mozne pred samotnym odpitim najst podstatne viac. Za dobry typ povazujem kymsi spomenute zajedanie susenymi slivkami.
Na bylinky zaliate slivovicou sa celkom tesim, neslo primarne o bylinky samotne a ich chut, skor o rozsirenie sortimentu a zaludocny liker na travenie, prichut slivovice mi nebude vadit - naopak, celkom sa na nu v spojeni s horkymi bylinkami tesim, uvidim o tyzden/dva po zliati a prefiltrovani.
Na bylinky zaliate slivovicou sa celkom tesim, neslo primarne o bylinky samotne a ich chut, skor o rozsirenie sortimentu a zaludocny liker na travenie, prichut slivovice mi nebude vadit - naopak, celkom sa na nu v spojeni s horkymi bylinkami tesim, uvidim o tyzden/dva po zliati a prefiltrovani.
-
IP: 220.138
Třešně - kvas
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik % cukernatosti by měly mít třešně než je dám pálit? Děkuji za každé info
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Správne vedenie slivkového kvasu
http://deslik.blogspot.com/2008/03/ten_6820.html?m=1"... je třeba přihlédnout k tomu, že třešně obsahují větší množství nezkvasitelných cukrů. Nečekejte,
že vám kvas vykvasí pod 5-7°Bx."
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Třešně - kvas
Cukernatost třešňového kvasu bych radši neměřil. Je teplo, kvasí to rychle a třešně jsou dost choulostivé. Pálil bych radši dřív, hned co kvašení ustane, ne později než za 3 týdny.Radas napísal: ↑29 Júl 2021, 07:23Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik % cukernatosti by měly mít třešně než je dám pálit? Děkuji za každé info