Zdravím. Márne hľadám informácie o spracovaní bazy chábrdzovej na kvas. Ani údaj koľko obsahuje približne cukru som nenašiel. Neviete niekto o tom viac? Alebo aspoň kde by som mohol niečo o tom nájsť?
Za akúkoľvek rozumnú informáciu vopred ďakujem. Peter
Baza chabzdová
-
IP: 34.157
Admirál - stará píseň
Jestli myslíte bez chebdí, tak ten se považuje za jedovatý. Ten bych do kvasu nedával. J.
Admirál - stará píseň
Baza chabzdová je naozaj mierne jedovatá, ale jedovaté látky ktoré obsahuje sú termolabilné. Takže destilát z nej - chabzdovica - naozaj existuje a dokonca je považovaný za delikatesu. Prácnosti zberu bobuliek zodpovedá aj jeho cena, ktorá viacnásobne prevyšuje cenu 'bežných' ovocných destilátov. Chabzdovica má údajne vynikajúce účinky na trávenie, samozrejme pri 'užívaní' s mierou.Jirka61 napísal: ↑23 Aug 2023, 23:18Jestli myslíte bez chebdí, tak ten se považuje za jedovatý. Ten bych do kvasu nedával. J.
P.S.: Táto téma nepatrí do 'Admiralu', takže bolo by hádam vhodné, keby admin Marek posledné 3 príspevky presunul do iného vlákna, napríklad v sekcii 'Spracovanie ovocia a zeleniny'. H.
-
IP: 210.66
Baza chabzdová
Ráno som tu videl príspevok v ktorom sa niekto pýtal na prípravu kvasu z bazy chabzdovej. Asi ho admin vymazal.
Niekto reagoval že baza chabzdová je jedovatá a do kvasu by ju nedával.
Ja síce nemám skúsenosti s kvasom, takže žiadne rady dať neviem, ani som takúto pálenku nikdy nepil, ale niektoré obchody ju celkom bežne predávajú ako vzácny destilát.
Na internete je síce informácia o miernej jedovatosti bazy chabzdovej ale tieto látky sa údajne tepelnou úpravou neutralizujú.
Cena tejto pálenky je dosť vysoká.
Asi sa nerobí bežne a informácií o výrobe nie je na nete veľa. Možno žiadne. Marek V.
Niekto reagoval že baza chabzdová je jedovatá a do kvasu by ju nedával.
Ja síce nemám skúsenosti s kvasom, takže žiadne rady dať neviem, ani som takúto pálenku nikdy nepil, ale niektoré obchody ju celkom bežne predávajú ako vzácny destilát.
Na internete je síce informácia o miernej jedovatosti bazy chabzdovej ale tieto látky sa údajne tepelnou úpravou neutralizujú.
Cena tejto pálenky je dosť vysoká.
Asi sa nerobí bežne a informácií o výrobe nie je na nete veľa. Možno žiadne. Marek V.
Baza chabzdová
Nevymazal, je to vo vlákne "Admirál - stará píseň".Marek 2 napísal: ↑24 Aug 2023, 09:51Ráno som tu videl príspevok v ktorom sa niekto pýtal na prípravu kvasu z bazy chabzdovej...
A admin to môže presunúť sem. H.
Admin edit: presunute.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Baza chabzdová
To jsou věci. Vůbec jsem netušil, že i takový bez jde zlihovatit.
Více na https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... XC0503(01)Popis vlastnosti lihoviny
Fyzikální, chemické nebo organoleptické vlastnosti
Produkt „Borzag pálinka“, který se vyrábí z peckovic bezu chebdí neboli bezinky (Sambucus ebulus), jemuž se v maďarštině říká borzag,
—
je čirá a zpravidla bezbarvá lihovina, i když do konečného destilátu mohou proniknout obzvláště výrazné barevné složky ovoce, které mohou během uložení vytvářet dokonce světle nažloutlý odstín,
—
obsahuje methanol v množství nejvýše 1 000 g na hektolitr alkoholu o koncentraci 100 % objemových a obsah kyanovodíku nejvýše 7 g na hektolitr alkoholu o koncentraci 100 % objemových,
—
má jedinečnou, zvlášť výraznou charakteristickou a silnou chuť a vůni.
Zvláštní charakteristické vlastnosti (ve srovnání s lihovinami téže kategorie)
—
Produkt „Borzag pálinka“ má obsah alkoholu vyšší než 40 % objemových, protože jeho aromatické vlastnosti vynikají a správně se rozvíjejí při vyšším obsahu alkoholu; má obsah těkavých látek nejméně 350 g na hektolitr alkoholu o koncentraci 100 % objemových, což je dáno bohatým aroma suroviny, tj. bezinek, v župě Nógrád.
—
Charakteristické aromatické tóny produktu „Borzag pálinka“ zahrnují sladkost (příjemná chuť čokolády, ovoce a medu), kořenitost, případně bylinný charakter (máta, zelené bylinky, vanilka, anýz, jalovec), přičemž se mohou objevit i tóny pomerančové kůry a marcipánu, které mu dodávají peckovice...-
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
-
IP: 42.68
Baza chabzdová
No toto!
Zase jsem trošku chytřejší. Za svých xx let jsem se s tím nesetkal a to jsem taková houba na informace, hlavně teda na kraviny. To jen dokazuje, že nikdy nevíme všechno. Ale teď už to v jednom mozkovém závitku zůstane. Na úkor takzvaných "důležitých" informací. J.
Zase jsem trošku chytřejší. Za svých xx let jsem se s tím nesetkal a to jsem taková houba na informace, hlavně teda na kraviny. To jen dokazuje, že nikdy nevíme všechno. Ale teď už to v jednom mozkovém závitku zůstane. Na úkor takzvaných "důležitých" informací. J.
Baza chabzdová
Tiež som o tom nevedel, len asi pred rokom mi jeden príbuzný rozprával, ako mu 'chábrdovica' vyliečila žalúdočné vredy (u nás sa táto rastlina volá 'chábrdie' a pálenka z nej 'chábrdovica'). O čom síce úprimne pochybujem, ale odvtedy si všímam, že chabzda rastie úplne bežne po neudržiavaných jarkoch a popri cestách, tam kde sa nekosí. Vyzbierať ale za sud tých drobných bobuliek na založenie kvasu - to by som absolvovať určite nechcel. H.Jirka61 napísal: ↑24 Aug 2023, 12:04No toto!
Zase jsem trošku chytřejší. Za svých xx let jsem se s tím nesetkal a to jsem taková houba na informace, hlavně teda na kraviny. To jen dokazuje, že nikdy nevíme všechno. Ale teď už to v jednom mozkovém závitku zůstane. Na úkor takzvaných "důležitých" informací. J.
Naposledy upravil/-a Hawkeye v 24 Aug 2023, 17:54, upravené celkom 1 krát.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Baza chabzdová
Taky bych do toho nešel. Ani v mládí ne. Ono ten chebdí zas tak rozšířený není. Aspoň co znám.
Zkusit průtahovou destilaci by bylo schůdnější.
Zkusit průtahovou destilaci by bylo schůdnější.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.