Baza chabzdová

Neregistrovaný

IP:  212.37

Admirál - stará píseň

23 Aug 2023, 22:54

Zdravím. Márne hľadám informácie o spracovaní bazy chábrdzovej na kvas. Ani údaj koľko obsahuje približne cukru som nenašiel. Neviete niekto o tom viac? Alebo aspoň kde by som mohol niečo o tom nájsť?
Za akúkoľvek rozumnú informáciu vopred ďakujem. Peter
Jirka61

IP:  34.157

Admirál - stará píseň

23 Aug 2023, 23:18

Jestli myslíte bez chebdí, tak ten se považuje za jedovatý. Ten bych do kvasu nedával. J.
Hawkeye
Príspevky: 2403
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Admirál - stará píseň

24 Aug 2023, 07:25

Jirka61 napísal:
23 Aug 2023, 23:18
Jestli myslíte bez chebdí, tak ten se považuje za jedovatý. Ten bych do kvasu nedával. J.
Baza chabzdová je naozaj mierne jedovatá, ale jedovaté látky ktoré obsahuje sú termolabilné. Takže destilát z nej - chabzdovica - naozaj existuje a dokonca je považovaný za delikatesu. Prácnosti zberu bobuliek zodpovedá aj jeho cena, ktorá viacnásobne prevyšuje cenu 'bežných' ovocných destilátov. Chabzdovica má údajne vynikajúce účinky na trávenie, samozrejme pri 'užívaní' s mierou.

P.S.: Táto téma nepatrí do 'Admiralu', takže bolo by hádam vhodné, keby admin Marek posledné 3 príspevky presunul do iného vlákna, napríklad v sekcii 'Spracovanie ovocia a zeleniny'. H.

Screenshot_20230824-033654_Chrome.jpg
Screenshot_20230824-033411_Chrome.jpg
Screenshot_20230824-033942_Google.jpg
Screenshot_20230824-033358_Chrome.jpg
Screenshot_20230824-033335_Chrome.jpg
Screenshot_20230824-033620_Google.jpg
Screenshot_20230824-033929_Google.jpg
Screenshot_20230824-033822_Chrome.jpg
Screenshot_20230824-033834_Chrome.jpg
Screenshot_20230824-033908_Chrome.jpg
Marek 2

IP:  210.66

Baza chabzdová

24 Aug 2023, 09:51

Ráno som tu videl príspevok v ktorom sa niekto pýtal na prípravu kvasu z bazy chabzdovej. Asi ho admin vymazal.
Niekto reagoval že baza chabzdová je jedovatá a do kvasu by ju nedával.
Ja síce nemám skúsenosti s kvasom, takže žiadne rady dať neviem, ani som takúto pálenku nikdy nepil, ale niektoré obchody ju celkom bežne predávajú ako vzácny destilát.
Na internete je síce informácia o miernej jedovatosti bazy chabzdovej ale tieto látky sa údajne tepelnou úpravou neutralizujú.
Cena tejto pálenky je dosť vysoká.
Asi sa nerobí bežne a informácií o výrobe nie je na nete veľa. Možno žiadne. Marek V.
Hawkeye
Príspevky: 2403
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Baza chabzdová

24 Aug 2023, 09:59

Marek 2 napísal:
24 Aug 2023, 09:51
Ráno som tu videl príspevok v ktorom sa niekto pýtal na prípravu kvasu z bazy chabzdovej...
Nevymazal, je to vo vlákne "Admirál - stará píseň". 😀

A admin to môže presunúť sem. H.

Admin edit: presunute.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2200
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Baza chabzdová

24 Aug 2023, 10:42

To jsou věci. Vůbec jsem netušil, že i takový bez jde zlihovatit.
Popis vlastnosti lihoviny

Fyzikální, chemické nebo organoleptické vlastnosti

Produkt „Borzag pálinka“, který se vyrábí z peckovic bezu chebdí neboli bezinky (Sambucus ebulus), jemuž se v maďarštině říká borzag,

je čirá a zpravidla bezbarvá lihovina, i když do konečného destilátu mohou proniknout obzvláště výrazné barevné složky ovoce, které mohou během uložení vytvářet dokonce světle nažloutlý odstín,

obsahuje methanol v množství nejvýše 1 000 g na hektolitr alkoholu o koncentraci 100 % objemových a obsah kyanovodíku nejvýše 7 g na hektolitr alkoholu o koncentraci 100 % objemových,

má jedinečnou, zvlášť výraznou charakteristickou a silnou chuť a vůni.

Zvláštní charakteristické vlastnosti (ve srovnání s lihovinami téže kategorie)

Produkt „Borzag pálinka“ má obsah alkoholu vyšší než 40 % objemových, protože jeho aromatické vlastnosti vynikají a správně se rozvíjejí při vyšším obsahu alkoholu; má obsah těkavých látek nejméně 350 g na hektolitr alkoholu o koncentraci 100 % objemových, což je dáno bohatým aroma suroviny, tj. bezinek, v župě Nógrád.

Charakteristické aromatické tóny produktu „Borzag pálinka“ zahrnují sladkost (příjemná chuť čokolády, ovoce a medu), kořenitost, případně bylinný charakter (máta, zelené bylinky, vanilka, anýz, jalovec), přičemž se mohou objevit i tóny pomerančové kůry a marcipánu, které mu dodávají peckovice...-

Více na https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... XC0503(01)
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Jirka61

IP:  42.68

Baza chabzdová

24 Aug 2023, 12:04

No toto!
Zase jsem trošku chytřejší. Za svých xx let jsem se s tím nesetkal a to jsem taková houba na informace, hlavně teda na kraviny. To jen dokazuje, že nikdy nevíme všechno. Ale teď už to v jednom mozkovém závitku zůstane. Na úkor takzvaných "důležitých" informací. J.
Hawkeye
Príspevky: 2403
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Baza chabzdová

24 Aug 2023, 12:20

Jirka61 napísal:
24 Aug 2023, 12:04
No toto!
Zase jsem trošku chytřejší. Za svých xx let jsem se s tím nesetkal a to jsem taková houba na informace, hlavně teda na kraviny. To jen dokazuje, že nikdy nevíme všechno. Ale teď už to v jednom mozkovém závitku zůstane. Na úkor takzvaných "důležitých" informací. J.
Tiež som o tom nevedel, len asi pred rokom mi jeden príbuzný rozprával, ako mu 'chábrdovica' vyliečila žalúdočné vredy (u nás sa táto rastlina volá 'chábrdie' a pálenka z nej 'chábrdovica'). O čom síce úprimne pochybujem, ale odvtedy si všímam, že chabzda rastie úplne bežne po neudržiavaných jarkoch a popri cestách, tam kde sa nekosí. Vyzbierať ale za sud tých drobných bobuliek na založenie kvasu - to by som absolvovať určite nechcel. H.
Naposledy upravil/-a Hawkeye v 24 Aug 2023, 17:54, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2200
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Baza chabzdová

24 Aug 2023, 12:31

Taky bych do toho nešel. Ani v mládí ne. Ono ten chebdí zas tak rozšířený není. Aspoň co znám.

Zkusit průtahovou destilaci by bylo schůdnější.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
ariadna30
Príspevky: 2879
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Baza chabzdová

24 Aug 2023, 12:33

Rafael napísal:
24 Aug 2023, 12:31
Taky bych do toho nešel. Ani v mládí ne. Ono ten chebdí zas tak rozšířený není. Aspoň co znám.

Zkusit průtahovou destilaci by bylo schůdnější.
V mojej zahrade je rozsireny viac ako mi je mile😀😀. Vzadu je ho kopa.
Napísať odpoveď