Recept na "Znojemské okurky".
Recept na "Znojemské okurky".
Doposud se mi při domácím zpracování okurek nakladaček nepodařilo dosáhnout ani stejné natož lepší chuti, než mají kupované Znojemské okurky, včetně těch vyráběných v Turecku podle znojemské receptury. Můžete někdo zveřejnit svůj osvědčený recept, který znojemské okurky nejlépe napodobuje?
Recept na "Znojemské okurky".
Mám několik "zaručeně znojemských" receptů ještě z 80. let, všechny chutnají podobně a žádný jako pravé znojemky. Problém vidím jinde. Ty koupené okurky mají ideální křupavou konzistenci a vybalancovanou sladkokyselost. U profesionálně vyráběných okurek je přesně dodržen poměr okurek a nálevu ve sklenici (aspoň v mařatické Frutě tomu tak bylo). V amatérských podmínkách naplníme sklenici okurkami a pak zalejeme nálevem tzv. "kolik se vejde". Tedy, čím víc okurek do sklínky nacpeme, tím míň nálevu bude. Protože naše okurky jsou různé velikosti, liší se naplněnost jednotlivých sklenic, tím vzniká nestandartnost chutí. Částečně to lze napravit tím, že do sklenice dáme fixní počet okurek (i kdyby se tam ještě nějaká vešla) a všechny zalijeme stejným množstvím láku (2 naběračky). Křupavé konzistence dosahují profíci zalitím horkým nálevem, rychlou (průtokovou) sterilací a následným ochlazením sklenic. Toho v kuchyni dosáhneme těžko.
Příjemnější chuď dostanu, když nálev při přípravě vařím aspoň 15 minut. Octa dávám o něco méně, cukru, sladidel, příp. soli trochu víc než se píše v receptuře.
Příjemnější chuď dostanu, když nálev při přípravě vařím aspoň 15 minut. Octa dávám o něco méně, cukru, sladidel, příp. soli trochu víc než se píše v receptuře.
Recept na "Znojemské okurky".
Recept na "Znojemské okurky" je jednoduchý:
Nálev:10 l vody, 2,5 l octa, 85 dkg cukru, 30 dkg soli, 1,5 ml lihového výtažku z bylinek.
Problém je, že ten výtažek dneska neseženete. Do sklenice potom čtyři kuličky pepře, čtyři kuličky nového koření, dva plátky cibule a dvě kolečka mrkve. Lze přidat 1 feferonku (Koral- mám to rád), případně dva plátky křenu ( říká se, že potom jsou okurky křupavé), může být i česnek ev. kopr, ale ztratí se tím ta znojemská chuť.
Vladimír
Nálev:10 l vody, 2,5 l octa, 85 dkg cukru, 30 dkg soli, 1,5 ml lihového výtažku z bylinek.
Problém je, že ten výtažek dneska neseženete. Do sklenice potom čtyři kuličky pepře, čtyři kuličky nového koření, dva plátky cibule a dvě kolečka mrkve. Lze přidat 1 feferonku (Koral- mám to rád), případně dva plátky křenu ( říká se, že potom jsou okurky křupavé), může být i česnek ev. kopr, ale ztratí se tím ta znojemská chuť.
Vladimír
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Recept na "Znojemské okurky".
Nevím jestli to někomu k něčemu bude, ale zkuste pošmejdit tady:
https://www.aromka.cz/?gclid=EAIaIQobCh ... gLc3fD_BwE
Osobně s tím spolkem žádnou zkušenost nemám i když o něm jako amatérský likérník dlouhá léta vím a hlavně hodně i o jeho předchůdcích před znárodněním.
Osobně s tím spolkem žádnou zkušenost nemám i když o něm jako amatérský likérník dlouhá léta vím a hlavně hodně i o jeho předchůdcích před znárodněním.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Recept na "Znojemské okurky".
Pamatuju, že za totáče někteří bylinný výtažek ze Znojma měli, ale sehnat se nedal. Dnes lze koupit ledasco, včetně Znojemského macerátu.Ale abych řekl pravdu, okurky s ním lepší nejsou.MrBig46 napísal: ↑30 Júl 2023, 17:19Recept na "Znojemské okurky" je jednoduchý:
Nálev:10 l vody, 2,5 l octa, 85 dkg cukru, 30 dkg soli, 1,5 ml lihového výtažku z bylinek.
Problém je, že ten výtažek dneska neseženete. Do sklenice potom čtyři kuličky pepře, čtyři kuličky nového koření, dva plátky cibule a dvě kolečka mrkve. Lze přidat 1 feferonku (Koral- mám to rád), případně dva plátky křenu ( říká se, že potom jsou okurky křupavé), může být i česnek ev. kopr, ale ztratí se tím ta znojemská chuť.
Vladimír
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Recept na "Znojemské okurky".
Psal jsem kdysi v souvislosti s nejrůznějšími napodobeninami známých likérů na deslik blogu.
Že není dobrá cesta, že je to spíš slepá ulička, něco napodobovat.
Že výsledky málokdy budou dobré a že je lepší si udělat něco podle svoji chuti, preferencí.
Něco co bude chutnat mi, rodině, příbuzným, známým a tak.
Zkrátka udělat něco svého a nejlépe takového co na trhu běžně není.
Že není dobrá cesta, že je to spíš slepá ulička, něco napodobovat.
Že výsledky málokdy budou dobré a že je lepší si udělat něco podle svoji chuti, preferencí.
Něco co bude chutnat mi, rodině, příbuzným, známým a tak.
Zkrátka udělat něco svého a nejlépe takového co na trhu běžně není.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Recept na "Znojemské okurky".
Takováto diskuze byla před více než pěti lety na Zahrada.cz. Tam jsem uvedl tento recept a pokusil se vysvětlit jak jsem k tomu přišel. V šedesátých letech minulého století pracoval můj otec v podniku Potraviny Brno jako zboží znalec. Jako takový jezdil se svými kolegy na taková jednání do různých firem (třeba Fruta Brno, Herold Trenčín, Zora Olomouc, atd.) kde testovali zboží, které nakonec podnik od těchto firem nakupoval. Tenkrát několikrát přivezl třeba i okurky (měli je likvidovat, ale...), které byly určeny výhradně pro export a také ten lihový výtažek a pochopitelně celý recept. Byla to sklenička cca 50 ml a dodnes ještě něco z ní mám. Jen bych dodal, že recept a výhradní právo na značku získalo Hamé (někdo z těch dobráků ze Znojma jim to prodal za 320 ti.) a jako skoro všechno co jim přišlo do ruky pokazili. jinak ten výtažek tenkrát vyráběla Alima Brno, ale nevím jestli vůbec tato firma ještě existuje.
Vladimír
Vladimír
Recept na "Znojemské okurky".
Daju sa v sucasnosti niekde kupit tie originalne znojemske uhorky? Rad by som ich ochutnal, ci je to az taky rozdiel oproti domacim. Kto o nich viete, prilepte sem prosim obrazok pohara/flase/vyrobku, aby som vedel, co presne mam hladat v regaloch supermaketov.
Recept na "Znojemské okurky".
Neviem síce aké sú tie znojemské uhorky, ale veľmi dobré uhorky zavára moja mama. Chuť je vynikajúca, uhorky nie sú príliš kyslé, ale ani sladké, a sú chrumkavé aj po dvoch rokoch.
Paradox je, že skoro nikto také uhorky nevie spraviť, hoc ma presný recept. Dokonca raz spravila švagrinej aj rovnakú zálievku, no uhorky mojej mamy boli chrumkavé, švagrinej nie.
Čo robí inak - nevieme. Sama mama nevie, čo môžu robiť inak ostatní, že uhorky nie sú chrumkavé.
Paradox je, že skoro nikto také uhorky nevie spraviť, hoc ma presný recept. Dokonca raz spravila švagrinej aj rovnakú zálievku, no uhorky mojej mamy boli chrumkavé, švagrinej nie.
Čo robí inak - nevieme. Sama mama nevie, čo môžu robiť inak ostatní, že uhorky nie sú chrumkavé.
Recept na "Znojemské okurky".
Okurky s nálepkou odkazující na Znojmo se prodávají snad v každém obchodě. Jak chutnají, to nevím, sterilované okurky jsem přestal kupovat ještě před rokem 1989. Komerčně vyrobené okurky tak dnes ochutnávám jedině na nějakém rautu, ale nepřijde mi, že by chutnaly jinak než ty domácí.