Kaju se, nějak jsem zapomněl na tu polovinu lžičky hořčičného semínka. U nás je lžička ten nástroj, kterým si každé ráno míchám kávu, lříce (tzv. bagr) používám vyjímečně, když manžeka uvaří polévku.
Vladimír
Recept na "Znojemské okurky".
Recept na "Znojemské okurky".
Vždycky chtěl recept Moravák , a ten ví , že na Moravě je "kolečko" "kotouč"
Byste se divili, kolik lidí má problém odlišit lžičku (žličku) a lžíci (žličku)
Kávová má někdy i dvě velikosti
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Recept na "Znojemské okurky".
U nás (na Moravě) se říkalo ty kolečka (pomonožné). Poprvé jsem "kotouč" slyšel od Východočecha z pomezí
Recept na "Znojemské okurky".
Nejhorší, pro mě aspoň, okurky jsem jedla u švagrové, sladkost padala na jazyk, že jsem se jí zeptala, proč je sladí sacharinem. A prý sacharinem ne, nálev dělá - litr vody, litr octa, kilo cukru, kolik soli nevím, ale strašná chuť...
U Přerova, 270 m.n.m.
Recept na "Znojemské okurky".
Už jen ten poměr: litr vody, litr octa je neúnosný.
Recept na "Znojemské okurky".
V našem obchodě prodávají originální nálev na znojemské okurky v koncentrované podobě. Ze složení je zřejmé, že je použito nějaké umělé sladidlo.
Recept na "Znojemské okurky".
Nevím jestli firma ALBA někdy dodávala svůj koncentrát do firmy Znojemská okurka - později do Fruty - ještě později Hamé -atd.
ale myslím že ne.
Tam dodávala svůj macerát jedině Aromka Brno.
Ta jak uvádí na svých stránkách : Nálev je určen jako základ k přípravě nálevu na sterilované okurky, sterilované houby. Produkt byl vyvinut na základě dlouholeté zkušenosti s výrobou nálevu na znojemské okurky ve spolupráci s tehdejším výrobcem znojemských okurek družstvem Znojemská okurka.
Složení: ocet kvasný lihový, výtažek koření
Nutriční hodnoty ve 100 g: energetická hodnota 106 kJ, tuky 0 g, sacharidy - z toho cukry 0,03 g, bílkovinyく0,1 g, sůlく0,01 g
ale myslím že ne.
Tam dodávala svůj macerát jedině Aromka Brno.
Ta jak uvádí na svých stránkách : Nálev je určen jako základ k přípravě nálevu na sterilované okurky, sterilované houby. Produkt byl vyvinut na základě dlouholeté zkušenosti s výrobou nálevu na znojemské okurky ve spolupráci s tehdejším výrobcem znojemských okurek družstvem Znojemská okurka.
Složení: ocet kvasný lihový, výtažek koření
Nutriční hodnoty ve 100 g: energetická hodnota 106 kJ, tuky 0 g, sacharidy - z toho cukry 0,03 g, bílkovinyく0,1 g, sůlく0,01 g
Recept na "Znojemské okurky".
S tou Aromkou máte pravdu. Ale s tím družstvem ne. Recept na ten koncentrát vlastnila Fruta Znojmo a někdo ho prodal po roce 1989 Hamé také s právem používat název Znojmia . Pokud jde o to družstvo, tak to je zaregistrováno až v roce 2008 a pochybuji že má právo používat ten původní recept. S tím receptem je to jako s receptem na Becherovku. V Turecku si mohou používat tento název proto, protože tam asi ochraná známka neplatí a asi neplatila. Nakonec si myslím, že je zbytečné se o tom všem dohadovat. Ani nevím, jak ten soud s těmi, kdo prodal Znojmia okurky Hamé, dopadl.
Vladimír
Vladimír
Recept na "Znojemské okurky".
S tím družstvem Znojemská okurka máte pravdu. Špatně jsem vyložil text, který Aromka Brno uvádí u svého nálevu, cituji: " Nálev je určen jako základ k přípravě nálevu na sterilované okurky, sterilované houby. Produkt byl vyvinut na základě dlouholeté zkušenosti s výrobou nálevu na znojemské okurky ve spolupráci s tehdejším výrobcem znojemských okurek družstvem Znojemská okurka."
Historii znojemských okurek uvádí Aromka Brno na svých stránkách zde: https://www.aromka.cz/blog/znojemske-okurky/
S tím Tureckem je to ale trochu jinak, než píšete. Cituji z článku:
"Jenže velká pýcha Znojma už je dávno pryč. Velkovýrobce Fruta ve městě ukončil svou činnost už před dvaceti lety. Ochrannou známku převzalo Hamé. Jenže za vším jsou peníze, a tak společnost Hamé zakoupil norský potravinářský gigant Orkla.
Orkla přesunula výrobu do Bzence, a především do Turecka. Tam se vyrábí většina produkce, která se zpět dostává i do českých supermarketů. Výroba v Turecku probíhá podle tradičních Znojmia receptur (včetně macerátu z ČR) a pod přísným dohledem našich odborníků ze závodu v Bzenci,“ podle mluvčího společnosti Orkla."
Historii znojemských okurek uvádí Aromka Brno na svých stránkách zde: https://www.aromka.cz/blog/znojemske-okurky/
S tím Tureckem je to ale trochu jinak, než píšete. Cituji z článku:
"Jenže velká pýcha Znojma už je dávno pryč. Velkovýrobce Fruta ve městě ukončil svou činnost už před dvaceti lety. Ochrannou známku převzalo Hamé. Jenže za vším jsou peníze, a tak společnost Hamé zakoupil norský potravinářský gigant Orkla.
Orkla přesunula výrobu do Bzence, a především do Turecka. Tam se vyrábí většina produkce, která se zpět dostává i do českých supermarketů. Výroba v Turecku probíhá podle tradičních Znojmia receptur (včetně macerátu z ČR) a pod přísným dohledem našich odborníků ze závodu v Bzenci,“ podle mluvčího společnosti Orkla."