Recept na "Znojemské okurky".

MrBig46
Príspevky: 370
Dátum registrácie: 22 Mar 2020, 20:56

Recept na "Znojemské okurky".

31 Júl 2023, 22:19

Kaju se, nějak jsem zapomněl na tu polovinu lžičky hořčičného semínka. U nás je lžička ten nástroj, kterým si každé ráno míchám kávu, lříce (tzv. bagr) používám vyjímečně, když manžeka uvaří polévku.
Vladimír
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Recept na "Znojemské okurky".

31 Júl 2023, 23:24

Mikeš13 napísal:
31 Júl 2023, 22:02
Vlasatej napísal:
31 Júl 2023, 09:12
Jo a lžička je kávová, lžíce polévková, na to se každej ptá :D
A ta kolečka mrkve a cibule jsou zahradní příp. stavební? Není to moc? :)
Vždycky chtěl recept Moravák , a ten ví , že na Moravě je "kolečko" "kotouč" :D
Byste se divili, kolik lidí má problém odlišit lžičku (žličku) a lžíci (žličku) :D
Kávová má někdy i dvě velikosti :thumbup:
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
vysloužil
Príspevky: 4721
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Recept na "Znojemské okurky".

01 Aug 2023, 09:25

Vlasatej napísal:
31 Júl 2023, 23:24
Mikeš13 napísal:
31 Júl 2023, 22:02
Vlasatej napísal:
31 Júl 2023, 09:12
Jo a lžička je kávová, lžíce polévková, na to se každej ptá :D
A ta kolečka mrkve a cibule jsou zahradní příp. stavební? Není to moc? :)
Vždycky chtěl recept Moravák , a ten ví , že na Moravě je "kolečko" "kotouč" :D
Byste se divili, kolik lidí má problém odlišit lžičku (žličku) a lžíci (žličku) :D
Kávová má někdy i dvě velikosti :thumbup:
U nás (na Moravě) se říkalo ty kolečka (pomonožné). Poprvé jsem "kotouč" slyšel od Východočecha z pomezí :shock:
IvaP
Príspevky: 826
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 11:57
Bydlisko: u Přerova

Recept na "Znojemské okurky".

01 Aug 2023, 09:53

Nejhorší, pro mě aspoň, okurky jsem jedla u švagrové, sladkost padala na jazyk, že jsem se jí zeptala, proč je sladí sacharinem. A prý sacharinem ne, nálev dělá - litr vody, litr octa, kilo cukru, kolik soli nevím, ale strašná chuť...
U Přerova, 270 m.n.m.
vysloužil
Príspevky: 4721
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Recept na "Znojemské okurky".

01 Aug 2023, 10:06

IvaP napísal:
01 Aug 2023, 09:53
Nejhorší, pro mě aspoň, okurky jsem jedla u švagrové, sladkost padala na jazyk, že jsem se jí zeptala, proč je sladí sacharinem. A prý sacharinem ne, nálev dělá - litr vody, litr octa, kilo cukru, kolik soli nevím, ale strašná chuť...
Už jen ten poměr: litr vody, litr octa je neúnosný.
Mimmo
Príspevky: 3125
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Recept na "Znojemské okurky".

01 Aug 2023, 14:37

V našem obchodě prodávají originální nálev na znojemské okurky v koncentrované podobě. Ze složení je zřejmé, že je použito nějaké umělé sladidlo.
Prílohy
Screenshot_20230801_142550.jpg
Screenshot_20230801_142509.jpg
vysloužil
Príspevky: 4721
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Recept na "Znojemské okurky".

01 Aug 2023, 14:45

Mimmo napísal:
01 Aug 2023, 14:37
V našem obchodě prodávají originální nálev na znojemské okurky v koncentrované podobě. Ze složení je zřejmé, že je použito nějaké umělé sladidlo.
Myslím, že ne. Já tento nebo velmi podobný nálev zrovna používám. Připravuje se svařením s vodou a cukrem.
Jiří II
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.

Recept na "Znojemské okurky".

01 Aug 2023, 15:17

Nevím jestli firma ALBA někdy dodávala svůj koncentrát do firmy Znojemská okurka - později do Fruty - ještě později Hamé -atd.
ale myslím že ne.
Tam dodávala svůj macerát jedině Aromka Brno.
Ta jak uvádí na svých stránkách : Nálev je určen jako základ k přípravě nálevu na sterilované okurky, sterilované houby. Produkt byl vyvinut na základě dlouholeté zkušenosti s výrobou nálevu na znojemské okurky ve spolupráci s tehdejším výrobcem znojemských okurek družstvem Znojemská okurka.
Složení: ocet kvasný lihový, výtažek koření

Nutriční hodnoty ve 100 g: energetická hodnota 106 kJ, tuky 0 g, sacharidy - z toho cukry 0,03 g, bílkovinyく0,1 g, sůlく0,01 g
Prílohy
Macerát na okurky.jpg
nalev-okurky-1l.jpg
MrBig46
Príspevky: 370
Dátum registrácie: 22 Mar 2020, 20:56

Recept na "Znojemské okurky".

12 Aug 2023, 10:07

S tou Aromkou máte pravdu. Ale s tím družstvem ne. Recept na ten koncentrát vlastnila Fruta Znojmo a někdo ho prodal po roce 1989 Hamé také s právem používat název Znojmia . Pokud jde o to družstvo, tak to je zaregistrováno až v roce 2008 a pochybuji že má právo používat ten původní recept. S tím receptem je to jako s receptem na Becherovku. V Turecku si mohou používat tento název proto, protože tam asi ochraná známka neplatí a asi neplatila. Nakonec si myslím, že je zbytečné se o tom všem dohadovat. Ani nevím, jak ten soud s těmi, kdo prodal Znojmia okurky Hamé, dopadl.
Vladimír
Jiří II
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.

Recept na "Znojemské okurky".

12 Aug 2023, 11:20

S tím družstvem Znojemská okurka máte pravdu. Špatně jsem vyložil text, který Aromka Brno uvádí u svého nálevu, cituji: " Nálev je určen jako základ k přípravě nálevu na sterilované okurky, sterilované houby. Produkt byl vyvinut na základě dlouholeté zkušenosti s výrobou nálevu na znojemské okurky ve spolupráci s tehdejším výrobcem znojemských okurek družstvem Znojemská okurka."
Historii znojemských okurek uvádí Aromka Brno na svých stránkách zde: https://www.aromka.cz/blog/znojemske-okurky/

S tím Tureckem je to ale trochu jinak, než píšete. Cituji z článku:
"Jenže velká pýcha Znojma už je dávno pryč. Velkovýrobce Fruta ve městě ukončil svou činnost už před dvaceti lety. Ochrannou známku převzalo Hamé. Jenže za vším jsou peníze, a tak společnost Hamé zakoupil norský potravinářský gigant Orkla.
Orkla přesunula výrobu do Bzence, a především do Turecka. Tam se vyrábí většina produkce, která se zpět dostává i do českých supermarketů. Výroba v Turecku probíhá podle tradičních Znojmia receptur (včetně macerátu z ČR) a pod přísným dohledem našich odborníků ze závodu v Bzenci,“ podle mluvčího společnosti Orkla."
Napísať odpoveď