Recept na "Znojemské okurky".
Recept na "Znojemské okurky".
S tou chutí je to složité. Každý vnímáme třeba kyselost nebo sladkost úplně jinak. Pro někoho je to málo kyselé, druhý má pocit, že to je třeba okyselit. K tomu přibývá ještě faktor zvyku. Já třeba mám nejraději úplně nejobyčejnější kávu (nejlevnější) tzv.standard- Jihlavanku. A tak je to u mne s okurkami. Víc jak šedesát let ( jsem 77) jím ty okurky podle mne Znojmia. Posledních pět let jsem okurky nepěstoval, protože každý druhý den jet na zahradu abych otrhal a zalil nakladačky, tak to se mně nechtělo, tak jsem je na zavaření kupoval. Loni mne manželka přesvědčila, že těch dvacet kilo je až moc a že syn donese z Kauflandu ty Znojemské. Jenže druhý syn má také rád ty co já a už v únoru ve sklepě žádné nebyly. Začal jsem shánět nějaké co by mně chutnaly. Vyzkoušel jsem co se dalo a nic mně tak nechutnalo. Tak jsem čekal, až si koupím ty nakladačky. Když jsem přišel do kšeftu a viděl, že kilo těch nejmenších stojí 630,- Kč a těch větších 570,- Kč, tak mne chuť na nějaké zavařování přešla. Šel jsem do Čtyřlístku a koupil sáček semen Reginy a celý jsem vysel. Momentálně už nějaké okurky mám, ale na zavařování to ještě není. Jen bych chtěl dodat, že když mám třeba řízek, tak mně k němu chutná kterákoliv okurka, ale abych si vzal jen takovou okurku k sýru a salámu k televizi, tak to ne. Pro mne poučení, že když mně něco chutná tak u toho zůstanu a nehledám něco jiného. Takže klidně všichni dělejme okurky podle toho jak to dělali naši otcové, maminky a babičky a nehledejme něco o čem si myslíme, že to bylo to nej.
Recept na "Znojemské okurky".
Kdyby chtěl někdo zkusit můj recept, tak tady je. Dělám okolo 150 standardních sklenic Když někam dovezu zavařené okurky , tak všichni chtějí recept. Recept sem nevymyslel, ale mám ho z rodiny od Zlína. Nálev se nevaří, ingredience se nachystají do sklenic včetně okurek, naleje se ocet a doleje vodou a šup do hrnce. Pokud mají křupat, tak po proběhnutí cyklu rychle zchladit. Jo a lžička je kávová, lžíce polévková, na to se každej ptá
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Recept na "Znojemské okurky".
Díky všem za odpovědi s radami a zejména s recepty. Naposledy jsem je dělal přede dvěma roky podle receptu jako Vlasatej. Zpočátku spokojenost, když jsme ale později koupili v akci Znojmie (made in Turecko), tak rozdíl byl znát hodně a o ty moje domácí už nebyl zájem. Domnívám se, že odlišnou chuť způsobuje macerát od Aromky Brno a křupavost sterilizační teplota s dobou sterilace (včetně chlazení po sterilaci). Pro Kvase, viz obrázek.
- Prílohy
-
- Znojmia.jpg (14.23 KiB) 746 zobrazení
Recept na "Znojemské okurky".
Dakujem, tesim sa na testJiří II napísal: ↑31 Júl 2023, 09:39Díky všem za odpovědi s radami a zejména s recepty. Naposledy jsem je dělal přede dvěma roky podle receptu jako Vlasatej. Zpočátku spokojenost, když jsme ale později koupili v akci Znojmie (made in Turecko), tak rozdíl byl znát hodně a o ty moje domácí už nebyl zájem. Domnívám se, že odlišnou chuť způsobuje macerát od Aromky Brno a křupavost sterilizační teplota s dobou sterilace (včetně chlazení po sterilaci). Pro Kvase, viz obrázek.
Recept na "Znojemské okurky".
Taky doma zavařujem okurky, ikdyž je to podle receptu od babičky, tak prostě chutnají jinak. Naše nejsou tak dobré. A navíc jsem zjistil, že se mě po covidu změnily chutě. Kyselé okurky mě chutnají mnohem míň než kdysi. Babi už nezavařuje - nestojí to za tu námahu.
Ještě jsem si všiml, že nejvíc mě chutnají okurky z právě otevřené sklenice. Když je jím druhý den po vytažení sklenice z ledničky, tak už nejsou tak křupavé a zdají se mě i kyselejší...
Ještě jsem si všiml, že nejvíc mě chutnají okurky z právě otevřené sklenice. Když je jím druhý den po vytažení sklenice z ledničky, tak už nejsou tak křupavé a zdají se mě i kyselejší...
Recept na "Znojemské okurky".
Recept na "Znojemské okurky".
Opravdu dobrý vtip. Dlouho jsem se tak nezasmál. Díky.
Recept na "Znojemské okurky".
a čemu?
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Recept na "Znojemské okurky".
Pochopitelně sobě.
Vlasatej
Vlasatej