Kaju se, nějak jsem zapomněl na tu polovinu lžičky hořčičného semínka. U nás je lžička ten nástroj, kterým si každé ráno míchám kávu, lříce (tzv. bagr) používám vyjímečně, když manžeka uvaří polévku.
Vladimír
Recept na "Znojemské okurky".
-
- Príspevky: 894
- Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
- Bydlisko: Letovice, 450m
Recept na "Znojemské okurky".
Vždycky chtěl recept Moravák , a ten ví , že na Moravě je "kolečko" "kotouč"
Byste se divili, kolik lidí má problém odlišit lžičku (žličku) a lžíci (žličku)
Kávová má někdy i dvě velikosti
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
-
- Príspevky: 4724
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30
Recept na "Znojemské okurky".
U nás (na Moravě) se říkalo ty kolečka (pomonožné). Poprvé jsem "kotouč" slyšel od Východočecha z pomezí
-
- Príspevky: 833
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 11:57
- Bydlisko: u Přerova
Recept na "Znojemské okurky".
Nejhorší, pro mě aspoň, okurky jsem jedla u švagrové, sladkost padala na jazyk, že jsem se jí zeptala, proč je sladí sacharinem. A prý sacharinem ne, nálev dělá - litr vody, litr octa, kilo cukru, kolik soli nevím, ale strašná chuť...
U Přerova, 270 m.n.m.
-
- Príspevky: 4724
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30
Recept na "Znojemské okurky".
Už jen ten poměr: litr vody, litr octa je neúnosný.
-
- Príspevky: 3130
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
- Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.
Recept na "Znojemské okurky".
V našem obchodě prodávají originální nálev na znojemské okurky v koncentrované podobě. Ze složení je zřejmé, že je použito nějaké umělé sladidlo.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
-
- Príspevky: 4724
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30
-
- Príspevky: 536
- Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
- Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.
Recept na "Znojemské okurky".
Nevím jestli firma ALBA někdy dodávala svůj koncentrát do firmy Znojemská okurka - později do Fruty - ještě později Hamé -atd.
ale myslím že ne.
Tam dodávala svůj macerát jedině Aromka Brno.
Ta jak uvádí na svých stránkách : Nálev je určen jako základ k přípravě nálevu na sterilované okurky, sterilované houby. Produkt byl vyvinut na základě dlouholeté zkušenosti s výrobou nálevu na znojemské okurky ve spolupráci s tehdejším výrobcem znojemských okurek družstvem Znojemská okurka.
Složení: ocet kvasný lihový, výtažek koření
Nutriční hodnoty ve 100 g: energetická hodnota 106 kJ, tuky 0 g, sacharidy - z toho cukry 0,03 g, bílkovinyく0,1 g, sůlく0,01 g
ale myslím že ne.
Tam dodávala svůj macerát jedině Aromka Brno.
Ta jak uvádí na svých stránkách : Nálev je určen jako základ k přípravě nálevu na sterilované okurky, sterilované houby. Produkt byl vyvinut na základě dlouholeté zkušenosti s výrobou nálevu na znojemské okurky ve spolupráci s tehdejším výrobcem znojemských okurek družstvem Znojemská okurka.
Složení: ocet kvasný lihový, výtažek koření
Nutriční hodnoty ve 100 g: energetická hodnota 106 kJ, tuky 0 g, sacharidy - z toho cukry 0,03 g, bílkovinyく0,1 g, sůlく0,01 g
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
-
- Príspevky: 373
- Dátum registrácie: 22 Mar 2020, 20:56
Recept na "Znojemské okurky".
S tou Aromkou máte pravdu. Ale s tím družstvem ne. Recept na ten koncentrát vlastnila Fruta Znojmo a někdo ho prodal po roce 1989 Hamé také s právem používat název Znojmia . Pokud jde o to družstvo, tak to je zaregistrováno až v roce 2008 a pochybuji že má právo používat ten původní recept. S tím receptem je to jako s receptem na Becherovku. V Turecku si mohou používat tento název proto, protože tam asi ochraná známka neplatí a asi neplatila. Nakonec si myslím, že je zbytečné se o tom všem dohadovat. Ani nevím, jak ten soud s těmi, kdo prodal Znojmia okurky Hamé, dopadl.
Vladimír
Vladimír
-
- Príspevky: 536
- Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
- Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.
Recept na "Znojemské okurky".
S tím družstvem Znojemská okurka máte pravdu. Špatně jsem vyložil text, který Aromka Brno uvádí u svého nálevu, cituji: " Nálev je určen jako základ k přípravě nálevu na sterilované okurky, sterilované houby. Produkt byl vyvinut na základě dlouholeté zkušenosti s výrobou nálevu na znojemské okurky ve spolupráci s tehdejším výrobcem znojemských okurek družstvem Znojemská okurka."
Historii znojemských okurek uvádí Aromka Brno na svých stránkách zde: https://www.aromka.cz/blog/znojemske-okurky/
S tím Tureckem je to ale trochu jinak, než píšete. Cituji z článku:
"Jenže velká pýcha Znojma už je dávno pryč. Velkovýrobce Fruta ve městě ukončil svou činnost už před dvaceti lety. Ochrannou známku převzalo Hamé. Jenže za vším jsou peníze, a tak společnost Hamé zakoupil norský potravinářský gigant Orkla.
Orkla přesunula výrobu do Bzence, a především do Turecka. Tam se vyrábí většina produkce, která se zpět dostává i do českých supermarketů. Výroba v Turecku probíhá podle tradičních Znojmia receptur (včetně macerátu z ČR) a pod přísným dohledem našich odborníků ze závodu v Bzenci,“ podle mluvčího společnosti Orkla."
Historii znojemských okurek uvádí Aromka Brno na svých stránkách zde: https://www.aromka.cz/blog/znojemske-okurky/
S tím Tureckem je to ale trochu jinak, než píšete. Cituji z článku:
"Jenže velká pýcha Znojma už je dávno pryč. Velkovýrobce Fruta ve městě ukončil svou činnost už před dvaceti lety. Ochrannou známku převzalo Hamé. Jenže za vším jsou peníze, a tak společnost Hamé zakoupil norský potravinářský gigant Orkla.
Orkla přesunula výrobu do Bzence, a především do Turecka. Tam se vyrábí většina produkce, která se zpět dostává i do českých supermarketů. Výroba v Turecku probíhá podle tradičních Znojmia receptur (včetně macerátu z ČR) a pod přísným dohledem našich odborníků ze závodu v Bzenci,“ podle mluvčího společnosti Orkla."