Marmelády
Marmelády
Gelfix, Pektogel i Želírfix, Jamfix jsou v podstatě velmi podobné, přípravky. Liší se možná surovinou na výrobu pektinu. Ty s recepturou v poměru 1:1 (stejně ovoce jako cukru) nemají konzervant (ani ten od Oetkera), protože při takové sladkosti se nekazí. Mimochodem, převážná většina marmelád v obchodní síti je vyrobená v tomto poměru. Přípravky 2:1 a 3:1 obsahují konzervant.
Snížit množství cukru (a sterilovat) je zdravější, ale po otevření je třeba obsah rychle zkonzumovat. Já to řeším tak, že marmelády plním do malých skleniček (50-100 ml).
Marmelády
Děkuji za upřesnění, nepoužívám ten 1:1, takže jsem nevěděla, že tam konzervant není. Ty výrobky 2:1 mi vydrží v lednici docela dlouho, hodně jsem omezila konzumaci. Dokonce jsem část pomocí Sirupfixu ztekucovala na sirup
A jeden přípravek z Labety má místo pektinu snad karagenovou gumu, to bylo šlápnutí vedle.
A jeden přípravek z Labety má místo pektinu snad karagenovou gumu, to bylo šlápnutí vedle.
Marmelády
Karagenu bych se nebál, je to polysacharid z mořských řas, jeho vlastnosti včetně stravitelnosti, jsou srovnatelné s ovocným pektinem. Ani konzervant v marmeládě (obvykle sorbát) není žádná zhouba, uvědomíme-li si, kolik zavařeniny naráz konzumujeme. Stejné nebo podobné konzervanty sníme ve větším množství v potravinách a nápojích. Je otázkou, zda je škodlivější chemicky konzervovaná potravina, nebo ta se sporami karcinogenních hub.Jitka napísal: ↑16 Jún 2023, 18:07Děkuji za upřesnění, nepoužívám ten 1:1, takže jsem nevěděla, že tam konzervant není. Ty výrobky 2:1 mi vydrží v lednici docela dlouho, hodně jsem omezila konzumaci. Dokonce jsem část pomocí Sirupfixu ztekucovala na sirup
A jeden přípravek z Labety má místo pektinu snad karagenovou gumu, to bylo šlápnutí vedle.
Marmelády
U té gumy nejde o strach, ale o konzistenci, byla to "divné". Naštěstí do každého perníku má přijít marmeláda, takže jsem tím částečně nahradila cukr v receptu a nepřišly meruňky nazmar.
Ohledně konzervantů - rozhodně lepší, než produkty plísní. Navíc máti vzpomínky na práci v konzervárně a tehdejší množství konzervantů a postupy...
Ohledně konzervantů - rozhodně lepší, než produkty plísní. Navíc máti vzpomínky na práci v konzervárně a tehdejší množství konzervantů a postupy...
Marmelády
Jako student jsem byl jednou na brigádě v mařatické Frutě. Překvapila mě dobrá kvalita jahod v dřevěných bedýnkách určených na kompot i džem. Zato rajčata přivezená na korbě malé Avie k výrobě protlaku nevypadala pěkně. Od té doby jsem si kečupy vařil radši sám.Jitka napísal: ↑17 Jún 2023, 09:35U té gumy nejde o strach, ale o konzistenci, byla to "divné". Naštěstí do každého perníku má přijít marmeláda, takže jsem tím částečně nahradila cukr v receptu a nepřišly meruňky nazmar.
Ohledně konzervantů - rozhodně lepší, než produkty plísní. Navíc máti vzpomínky na práci v konzervárně a tehdejší množství konzervantů a postupy...
Byl to jen jeden zážitek, což samozřejmě mnoho o celkové úrovni zpracování nevypovídá.