Marmelády

Jirka61

IP:  40.95

Marmelády

09 Sep 2023, 15:19

Povidla jsou výrobek z ovoce, kde se pecky pasírují po vaření.
Marmeláda je když ovoce vaříte vypeckované a nepasírujete. Ale lidé u nás z neznalosti nazývají povidly třeba hruškovou marmeládu, která se nepasíruje. J.
Peb
Príspevky: 1981
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Marmelády

09 Sep 2023, 15:26

Takže vážení ostávame pri povidlach !? .. :)
Sliviek v kotli ubúda ..

Obrázok
BB kraj 465 mnm
Hawkeye
Príspevky: 2403
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Marmelády

09 Sep 2023, 15:37

Jirka61 napísal:
09 Sep 2023, 15:19
Povidla jsou výrobek z ovoce, kde se pecky pasírují po vaření.
Marmeláda je když ovoce vaříte vypeckované a nepasírujete. Ale lidé u nás z neznalosti nazývají povidly třeba hruškovou marmeládu, která se nepasíruje. J.
Jirko, tak teraz mi to jasné nie je. Hrušky "pecky" nemajú, len semiačka. Je teda pojem 'hrušková povidla' nezmysel ? H.

Screenshot_20230909-153532_Chrome.jpg
Hawkeye
Príspevky: 2403
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Marmelády

09 Sep 2023, 15:39

Peb napísal:
09 Sep 2023, 15:26
Takže vážení ostávame pri povidlach !? ..
Ja by som zostal pri tom lekváre...
Ale chutiť Vám určite bude, nech už to nazvete akokoľvek. 😀 H.
ariadna30
Príspevky: 2879
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Marmelády

09 Sep 2023, 15:43

Povidla jednoznacne😀👍
okenkodozahrad
Príspevky: 96
Dátum registrácie: 12 Máj 2022, 07:50

Marmelády

09 Sep 2023, 15:47

Není to spíše v přídavku cukru? Postaru by povidla měla být jen dostatečně zahuštěná hmota bez přidání cukru. A tedy i hrušková, jablková. Pokud v nich cukr je, už by to povidla neměla být.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2200
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Marmelády

09 Sep 2023, 15:54

Česky Lektvar, po slovensky lekvár mi tak nějak asocializuje černou magii, šarlátanství nebo alchymii.
:D
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
ariadna30
Príspevky: 2879
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Marmelády

09 Sep 2023, 15:59

okenkodozahrad napísal:
09 Sep 2023, 15:47
Není to spíše v přídavku cukru? Postaru by povidla měla být jen dostatečně zahuštěná hmota bez přidání cukru. A tedy i hrušková, jablková. Pokud v nich cukr je, už by to povidla neměla být.
Ano. Povidla sa robia bez cukru (podla starych babickovskych receptov😀).
Naposledy upravil/-a ariadna30 v 09 Sep 2023, 16:06, upravené celkom 1 krát.
Peb
Príspevky: 1981
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Marmelády

09 Sep 2023, 15:59

okenkodozahrad napísal:
09 Sep 2023, 15:47
Není to spíše v přídavku cukru? Postaru by povidla měla být jen dostatečně zahuštěná hmota bez přidání cukru. A tedy i hrušková, jablková. Pokud v nich cukr je, už by to povidla neměla být.
Takže potom to bude zrejme lekvár ..
tento rok sme sa zhodli urobiť ho o niečo sladší ..na asi 45 kg ovocia by som chcel dať 3 kg cukru ...po sladšom je väčší odbyt...

PS:možno nechám niečo bez..
BB kraj 465 mnm
okenkodozahrad
Príspevky: 96
Dátum registrácie: 12 Máj 2022, 07:50

Marmelády

09 Sep 2023, 16:03

Česky Lektvar, po slovensky lekvár mi tak nějak asocializuje černou magii, šarlátanství nebo alchymii.

Nejsou švestky rozvařené s cukrem a zahuštěné tzv. klevela?
Napísať odpoveď