Povidla jsou výrobek z ovoce, kde se pecky pasírují po vaření.
Marmeláda je když ovoce vaříte vypeckované a nepasírujete. Ale lidé u nás z neznalosti nazývají povidly třeba hruškovou marmeládu, která se nepasíruje. J.
Marmelády
-
- Príspevky: 2422
- Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08
Marmelády
Jirko, tak teraz mi to jasné nie je. Hrušky "pecky" nemajú, len semiačka. Je teda pojem 'hrušková povidla' nezmysel ? H.Jirka61 napísal: ↑09 Sep 2023, 15:19Povidla jsou výrobek z ovoce, kde se pecky pasírují po vaření.
Marmeláda je když ovoce vaříte vypeckované a nepasírujete. Ale lidé u nás z neznalosti nazývají povidly třeba hruškovou marmeládu, která se nepasíruje. J.
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
-
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Marmelády
Česky Lektvar, po slovensky lekvár mi tak nějak asocializuje černou magii, šarlátanství nebo alchymii.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
-
- Príspevky: 2888
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09
Marmelády
Ano. Povidla sa robia bez cukru (podla starych babickovskych receptov).okenkodozahrad napísal: ↑09 Sep 2023, 15:47Není to spíše v přídavku cukru? Postaru by povidla měla být jen dostatečně zahuštěná hmota bez přidání cukru. A tedy i hrušková, jablková. Pokud v nich cukr je, už by to povidla neměla být.
Naposledy upravil/-a ariadna30 v 09 Sep 2023, 16:06, upravené celkom 1 krát.
-
- Príspevky: 1996
- Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34
Marmelády
Takže potom to bude zrejme lekvár ..okenkodozahrad napísal: ↑09 Sep 2023, 15:47Není to spíše v přídavku cukru? Postaru by povidla měla být jen dostatečně zahuštěná hmota bez přidání cukru. A tedy i hrušková, jablková. Pokud v nich cukr je, už by to povidla neměla být.
tento rok sme sa zhodli urobiť ho o niečo sladší ..na asi 45 kg ovocia by som chcel dať 3 kg cukru ...po sladšom je väčší odbyt...
PS:možno nechám niečo bez..
BB kraj 465 mnm