Marmelády

Peb
Príspevky: 1984
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Marmelády

15 Jún 2023, 14:55

Viete mi prosím vo všeobecnosti napísať ako vyrábate lekvár aby nebol riedky ,presladeny a veľmi želatínový ? Momentálne chystáme jahody ..ťažko zahustuju.. nerád by som použil prehnane veľa cukru ..ďakujem ..
BB kraj 465 mnm
Jitka
Príspevky: 1163
Dátum registrácie: 08 Aug 2021, 13:43
Bydlisko: Slánsko

Marmelády

15 Jún 2023, 15:33

Buď koupíte v drogerii pektogel nebo v každém velkém Marketu přípravek do marmelád od firmy oetker. Ten obsahuje i konzervant, který v pektogelu není.
Peb
Príspevky: 1984
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Marmelády

15 Jún 2023, 17:45

Ďakujem Vám škoda že všetko nehustne tak ako povidla bez cukru :) ..najradšej by som daval na kilo jahôd 150 ..200 g cukru ..ale všade sa recepty začínajú od 500 g cukru ..len to asi nezhustne potom ...
BB kraj 465 mnm
Gabriela

IP:  15.168

Marmelády

15 Jún 2023, 20:25

Mám vyzkoušené 2kg jahod, 600g cukru, 20g pektinu a 2 lžičky kys.citrónové. Loňská marmelada stále v top stavu. U jahod raději steriliju 2x po 24h.
Peb
Príspevky: 1984
Dátum registrácie: 21 Jan 2021, 15:34

Marmelády

15 Jún 2023, 21:43

Ďakujem vám za reakciu ..aký postup máte prosím ..,?
Miagate nejak po vyčistení jahody ..nechávate odstáť?
..ako postupujete ,ďakujem
BB kraj 465 mnm
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Marmelády

16 Jún 2023, 11:22

Jitka napísal:
15 Jún 2023, 15:33
Buď koupíte v drogerii pektogel nebo v každém velkém Marketu přípravek do marmelád od firmy oetker. Ten obsahuje i konzervant, který v pektogelu není.
Gelfix, Pektogel i Želírfix, Jamfix jsou v podstatě velmi podobné, přípravky. Liší se možná surovinou na výrobu pektinu. Ty s recepturou v poměru 1:1 (stejně ovoce jako cukru) nemají konzervant (ani ten od Oetkera), protože při takové sladkosti se nekazí. Mimochodem, převážná většina marmelád v obchodní síti je vyrobená v tomto poměru. Přípravky 2:1 a 3:1 obsahují konzervant.
Snížit množství cukru (a sterilovat) je zdravější, ale po otevření je třeba obsah rychle zkonzumovat. Já to řeším tak, že marmelády plním do malých skleniček (50-100 ml).
Jitka
Príspevky: 1163
Dátum registrácie: 08 Aug 2021, 13:43
Bydlisko: Slánsko

Marmelády

16 Jún 2023, 18:07

Děkuji za upřesnění, nepoužívám ten 1:1, takže jsem nevěděla, že tam konzervant není. Ty výrobky 2:1 mi vydrží v lednici docela dlouho, hodně jsem omezila konzumaci. Dokonce jsem část pomocí Sirupfixu ztekucovala na sirup :D
A jeden přípravek z Labety má místo pektinu snad karagenovou gumu, to bylo šlápnutí vedle.
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Marmelády

16 Jún 2023, 20:09

Jitka napísal:
16 Jún 2023, 18:07
Děkuji za upřesnění, nepoužívám ten 1:1, takže jsem nevěděla, že tam konzervant není. Ty výrobky 2:1 mi vydrží v lednici docela dlouho, hodně jsem omezila konzumaci. Dokonce jsem část pomocí Sirupfixu ztekucovala na sirup :D
A jeden přípravek z Labety má místo pektinu snad karagenovou gumu, to bylo šlápnutí vedle.
Karagenu bych se nebál, je to polysacharid z mořských řas, jeho vlastnosti včetně stravitelnosti, jsou srovnatelné s ovocným pektinem. Ani konzervant v marmeládě (obvykle sorbát) není žádná zhouba, uvědomíme-li si, kolik zavařeniny naráz konzumujeme. Stejné nebo podobné konzervanty sníme ve větším množství v potravinách a nápojích. Je otázkou, zda je škodlivější chemicky konzervovaná potravina, nebo ta se sporami karcinogenních hub.
Jitka
Príspevky: 1163
Dátum registrácie: 08 Aug 2021, 13:43
Bydlisko: Slánsko

Marmelády

17 Jún 2023, 09:35

U té gumy nejde o strach, ale o konzistenci, byla to "divné". Naštěstí do každého perníku má přijít marmeláda, takže jsem tím částečně nahradila cukr v receptu a nepřišly meruňky nazmar.
Ohledně konzervantů - rozhodně lepší, než produkty plísní. Navíc máti vzpomínky na práci v konzervárně a tehdejší množství konzervantů a postupy...
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Marmelády

17 Jún 2023, 10:37

Jitka napísal:
17 Jún 2023, 09:35
U té gumy nejde o strach, ale o konzistenci, byla to "divné". Naštěstí do každého perníku má přijít marmeláda, takže jsem tím částečně nahradila cukr v receptu a nepřišly meruňky nazmar.
Ohledně konzervantů - rozhodně lepší, než produkty plísní. Navíc máti vzpomínky na práci v konzervárně a tehdejší množství konzervantů a postupy...
Jako student jsem byl jednou na brigádě v mařatické Frutě. Překvapila mě dobrá kvalita jahod v dřevěných bedýnkách určených na kompot i džem. Zato rajčata přivezená na korbě malé Avie k výrobě protlaku nevypadala pěkně. Od té doby jsem si kečupy vařil radši sám.
Byl to jen jeden zážitek, což samozřejmě mnoho o celkové úrovni zpracování nevypovídá.
Napísať odpoveď