Strana 2 z 8

Salát

Napísané: 02 Máj 2020, 22:00
od používateľa IvaP
Mimmo napísal:
02 Máj 2020, 18:17
Bude to fermentovat. Asi. Není tam žádný vzduch, jen slaná voda. Vzniklý CO2 se protlačí víčkem. Snad. Vytvořená kyselina mléčná by to měla zakonzervovat tak jako kyselé zelí. Podobně se fermentuje i jiná zelenina (okurky kvašáky, mrkev, květák, řepa, rajčata, papriky apod.). U salátu jsem to ještě neviděl, ale věřím, že je to možné.
https://www.youtube.com/watch?v=CrEsKwSnG5I
Už jsem to psala, vystudovala jsem konzervaci potravin. Ale nějak si neumím představit ten vykvašený salát ;) , on i v zálivce je po několika hodinách jak hadry, natož když vykvasí...
Jinak je docela srandovní, jak všichni ti nadšenci používají termín fermentace, kvašení asi není dost IN

Salát

Napísané: 02 Máj 2020, 23:13
od používateľa Mimmo
Škoda, že jste nevystudovala konzervaci salátu. To bych už nemusel experimentovat. Já si to také nedokážu představit a tak si týden počkám. Pokud to bude jedlé, dám vědět. Salátu mám dost a není mladý-jemný, ale spíš křupavý. Pokud jde o synonyma kvašení/fermentace: když nejde o působení kvasinek, které to slovo tvoří, raději používám ten druhý termín. Možná nemám ten správný jazykový cit.

Salát

Napísané: 08 Máj 2020, 22:12
od používateľa IvaP
Tak co salát? Předpokládám, že je již na kompostu ;)

Salát

Napísané: 09 Máj 2020, 07:17
od používateľa Mimmo
Tak mě napadlo, že odpad ze salátu by se dal taky někde bokem fermentovat a urychloval by standardní kompost. Obvodové listy a košťály jinak stejně vyhazuji. Ale v nejhorším - všiml jsem si, že soused koupil druhou kozu. Ta by salát sežrala, ačkoliv nejraději má pampelišky.

Ale teď k vašemu dotazu. Dobře víte, že se to nedá zkazit. Tedy pokud se to dělá tak jak jsem napsal. Salát ve sklenicích začal ihned fermentovat. Skoro bych řekl, že přímo kvasil. Trocha kapaliny unikla přes zavřené víčko. Ale s tím se počítalo. Výsledný produkt má mírně vybledlou barvu, není příliš měkký, ale je hodně cítit přidaným česnekem. Kyselina mléčná je v něm už cítit také. Dá se to jíst jako malá příloha k jídlu, které je méně slané. Na zažívání to poslouží dobře. Načatou sklenici jsem dal do ledničky. Dvě ostatní tam přidám za týden a ještě něco zpracuji než to vykvete.

Salát

Napísané: 09 Máj 2020, 07:35
od používateľa ariadna30
Mimmo :thumbup: super ze je to jedle. Blba otazka,ale neda sa salat susit?

Salát

Napísané: 09 Máj 2020, 08:36
od používateľa vysloužil
Mimmo napísal:
09 Máj 2020, 07:17
Tak mě napadlo, že odpad ze salátu by se dal taky někde bokem fermentovat a urychloval by standardní kompost. Obvodové listy a košťály jinak stejně vyhazuji. Ale v nejhorším - všiml jsem si, že soused koupil druhou kozu. Ta by salát sežrala, ačkoliv nejraději má pampelišky.

Ale teď k vašemu dotazu. Dobře víte, že se to nedá zkazit. Tedy pokud se to dělá tak jak jsem napsal. Salát ve sklenicích začal ihned fermentovat. Skoro bych řekl, že přímo kvasil. Trocha kapaliny unikla přes zavřené víčko. Ale s tím se počítalo. Výsledný produkt má mírně vybledlou barvu, není příliš měkký, ale je hodně cítit přidaným česnekem. Kyselina mléčná je v něm už cítit také. Dá se to jíst jako malá příloha k jídlu, které je méně slané. Na zažívání to poslouží dobře. Načatou sklenici jsem dal do ledničky. Dvě ostatní tam přidám za týden a ještě něco zpracuji než to vykvete.
Jestli tomu rozumím, je to stejný proces jako naložení kysaného zelí. Chutná to podobně?

Salát

Napísané: 09 Máj 2020, 09:32
od používateľa Mimmo
Před týden jsem dostal trochu fermentované zeleniny (zelí, mrkev, květák) od sousedů, takže mohu srovnávat. Proces je stejný a po odležení bude chuť asi velmi podobná. Naštěstí z toho není špenát a zachovalo si to určitou tuhost. Různé přídavky (cibule, česnek, kopr, jablka...) chuť a vůni mírně mění. Pro mě je to však spíše nouzové využití salátu na konci vegetační doby. Sušení zkoušet nebudu. Možná zkusím něco zmrazit. Živý salát přežije venku i třeskuté mrazy, takže možná ani struktura nebude po rozmražení špatná. Naštěstí sousedovy kozy jsou ochotny zbytky salátu sežrat. Tím s ozimým salátem končím. Mezi plevelem však nalézám mladé hlávky náhodně vysemeněných salátů, které vydrží možná až do června.

Salát

Napísané: 14 Máj 2020, 18:36
od používateľa Mimmo
Ozimé saláty už to u mě mají za sebou. Ale byla to rychlost. V teple se žádný salát neubrání. A to meteorologové přitom snížili prognózu horka na zítřek z 38st. na příjemných 34.

Salát

Napísané: 14 Máj 2020, 21:29
od používateľa Jarda UH
V Rumunsku údajně neznají kysané zelí jako je tomu u nás (krouhané), ale do nádoby dávají celé hlávky. Po vykvašení hlávku vyjmou, odkrojí kolik potřebují a opět vloží zpět. Možná by bylo snažší i ten salát dávat do větší nádoby vcelku. Loni jsem chutnal červenou papriku s kečupem, myslím, že se to nesterilizuje a bylo to dobré. Letos to chci zkusit uděšlat taky.

Salát

Napísané: 15 Máj 2020, 04:55
od používateľa Mimmo
Pro: Jarda UH
V Rumunsku i v Bulharsku samozřejmě znají i krouhané kyselé zelí. Zelí, které se vyrábí fermentací celých hlávek s odvrtaným košťálem, se používá k přípravě místního závitku (Sarma). Taky jsem to dříve nevěděl a myslel jsem si, že se na sarmu používají vařené zelné listy.