Salát

Mimmo
Príspevky: 3082
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Salát

27 Apr 2020, 19:58

Dá se k něčemu použít salát, aby se nemusel hned sníst (zmrazit, fermentovat...)? Každoročně mi jich hodně zbyde. V květnu už v mých podmínkách nejsou moc chutné a v červnu už je nežerou ani slepice u sousedů. Ještě jich mám 30 a jednu hlávku jím dva dny.
Sáša

IP:  230.39

Salát

28 Apr 2020, 22:04

Jaký druh to máte (že ho jíte dva dny?) To bude něco jiného než máme tady, pět lupenů a nikde nic.. ?

Jinak tedy tohle téma je pěkný oříšek. Z toho krouhaný salát do sklenic nepůjde, jako z jiné normální zeleniny.
Jarda UH
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 29 Mar 2020, 10:59
Bydlisko: Moravské Slovácko 250m n.m.

Salát

28 Apr 2020, 22:06

Dá se k něčemu použít salát, aby se nemusel hned sníst (zmrazit, fermentovat...)?
Udělejte si salátovou omáčku a tu šupněte do mrazáku. Dělávaly to dříve babičky, osobní zkušenost však nemám, mám raději čerstvý.
Mimmo
Príspevky: 3082
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Salát

29 Apr 2020, 17:30

[quote=Sáša post_id=1493 time=1588104271]
Jaký druh to máte (že ho jíte dva dny?) To bude něco jiného než máme tady, pět lupenů a nikde nic.. ?

Já mám saláty různé. Často i z vlastního osiva. Jsou zatím jen o něco větší než v Lídlu. Možná byste snědla i celý. Ale ne každý den. Dlaždice má pro porovnání 33x33cm.
Prílohy
Salat 29.4.jpg
Salat 29.4.jpg (158.99 KiB) 4317 zobrazení
Sáša

IP:  230.39

Salát

29 Apr 2020, 17:41

tak I.P.Pavlovův reflex funguje.. :-)
Mimmo
Príspevky: 3082
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Salát

02 Máj 2020, 13:36

Tak jsem nakonec několik salátů umyl, nařezal, posolil a spolu s česnekem natlačil do sklenic. Jestli to bude jedlé, nevím. Ale přerostlý salát by jedlý nebyl.
Prílohy
Salat narezany.jpg
Salat narezany.jpg (149.36 KiB) 4288 zobrazení
Salat narezany ve sklenicich.jpg
Používateľov profilový obrázok
Vlasatej
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 21 Apr 2020, 10:22
Bydlisko: Letovice, 450m

Salát

02 Máj 2020, 15:01

ja bych to zkusil posolit popepřit a smahnout lehce na masle nebo sadle. to by mohlo vydržet déle.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. :idea:
IvaP
Príspevky: 784
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 11:57
Bydlisko: u Přerova

Salát

02 Máj 2020, 17:40

Tak nějak nevím, co od toho čekáte. Buď to začne kvasit nebo to spíš zhnije.
U Přerova, 270 m.n.m.
Mimmo
Príspevky: 3082
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Salát

02 Máj 2020, 18:17

Bude to fermentovat. Asi. Není tam žádný vzduch, jen slaná voda. Vzniklý CO2 se protlačí víčkem. Snad. Vytvořená kyselina mléčná by to měla zakonzervovat tak jako kyselé zelí. Podobně se fermentuje i jiná zelenina (okurky kvašáky, mrkev, květák, řepa, rajčata, papriky apod.). U salátu jsem to ještě neviděl, ale věřím, že je to možné.
https://www.youtube.com/watch?v=CrEsKwSnG5I
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Salát

02 Máj 2020, 21:14

Jsem tak nakoukl do knih které mám po momentálně po ruce, nebo na paměťových médiích, a nic ohledně mléčného kvašení listových salátů jsem nenašel.
A na netu jen minimum neurčitých informací. Ale s tím internetem ohledně kvalitních informací je to takové všelijaké...
A já rozhodně nejsem žádný vševěd a rád se od někoho důvěryhodného nechám poučit.
*
Určitě dejte vědět jak pokus dopadl. Já věřím, že dobře.
Anebo, že to chce více praktických pokusů.
*
Mám takovou vyčtenou, z několika historických knih, publikací apod.zkušenost, že ti akademici...
Navštívili staré výrobní zavedené provozy, koukali tam jak co dělají a pak to ve svých knihách a prácích vědecky zdůvodnili proč to tak ti praktici, výrobci dělají...
*
P.S. video jsem neviděl, fup, mob. net...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Napísať odpoveď