Strana 1 z 3
Co s vlašskými ořechy?
Napísané: 24 Nov 2022, 18:01
od používateľa Rafael
Mám jich už vysušených stolitrový sud. A dnes je začnu louskat. Co taky dělat po večerech když je tak brzo tma? A když jsem se jim už tolik věnoval.
Jenže co pak s nimi?
Přemýšlím je pomlet na strouhánkovém mlýnku na "mouku" a pak na nějaké pečení.
(V jiném směru na ně nemám zuby...).
*
Máte nějaké tipy? Líbilo by se mi nacpat jich do těsta na úkor mouky co nejvíc.
Co s vlašskými ořechy?
Napísané: 24 Nov 2022, 18:22
od používateľa Mimmo
Ve štrůdlu (v jablečné výplni) změknou a snadno se rozkoušou. To rozkousnutí je hlavní chuťový požitek. Mouka bude stejně zdravá, ale méně chutná. Dáváme je i do jiných pochutin, kde také změknou.
Ve skořápce se dají déle skladovat. Tak bych je neloupal všechny.
Co s vlašskými ořechy?
Napísané: 24 Nov 2022, 19:18
od používateľa Ivan Hlavatý
Rafael, na fotke v prílohe máte odkaz na internetovú stránku, kde si môžete vyhľadať viacero zaujímavých receptov na orechové koláče či zákusky. IH
Co s vlašskými ořechy?
Napísané: 24 Nov 2022, 20:19
od používateľa Lída
Tak jsem tam mrkla také, zatím mne nejvíc láká ten jednoduchý hrníčkový s ořechy a jablky :-)P
Co s vlašskými ořechy?
Napísané: 24 Nov 2022, 23:29
od používateľa vysloužil
Rafael napísal: ↑24 Nov 2022, 18:01
Mám jich už vysušených stolitrový sud. A dnes je začnu louskat. Co taky dělat po večerech když je tak brzo tma? A když jsem se jim už tolik věnoval.
Jenže co pak s nimi?
Přemýšlím je pomlet na strouhánkovém mlýnku na "mouku" a pak na nějaké pečení.
(V jiném směru na ně nemám zuby...).
*
Máte nějaké tipy? Líbilo by se mi nacpat jich do těsta na úkor mouky co nejvíc.
My ořechy každoročně vylouskáme, nasypeme do zavařovacích sklenic a nasucho sterilujeme. Chutnají stejně jako čerstvé a nežluknou.
Co s vlašskými ořechy?
Napísané: 25 Nov 2022, 21:23
od používateľa Rafael
Žádný nápad nebo zkušenost s výrobou a upotřebením "Ořechové mouky"?
*
Já jen vím, že pokud ty ořechy nerozdám, tak jen lákají hlodavce a že jsou v kamnech dost výhřevné...
Co s vlašskými ořechy?
Napísané: 25 Nov 2022, 22:55
od používateľa Daník
Rafael napísal: ↑24 Nov 2022, 18:01
*
Máte nějaké tipy? Líbilo by se mi nacpat jich do těsta na úkor mouky co nejvíc.
Někdo je zavařuje, někdo mrazí. Já jsem letos začal vlašáky pražit - obalovat ve zkaramelizovaném cukru, děti to mají místo bonbónů. Taky jsem něco naložil do medu.
Co s vlašskými ořechy?
Napísané: 25 Nov 2022, 23:27
od používateľa vysloužil
Rafael napísal: ↑25 Nov 2022, 21:23
Žádný nápad nebo zkušenost s výrobou a upotřebením "Ořechové mouky"?
*
Já jen vím, že pokud ty ořechy nerozdám, tak jen lákají hlodavce a že jsou v kamnech dost výhřevné...
Ořechová mouka - najemno pomletá jádra - nemá charakter mouky a její tuk má krátkou trvanlivost.
Co s vlašskými ořechy?
Napísané: 26 Nov 2022, 20:21
od používateľa IvaP
A třeba cukrárna nevykupuje? V Přerově ano + vykupuje firma Drago...
Co s vlašskými ořechy?
Napísané: 26 Nov 2022, 20:46
od používateľa Rafael
To jsem zkoušel kdysi. Zájem tehdy byl. Ale jen o velká jádra.
A já mám z velkoplodých kulturních, jednoho stromu, jen malou část. Zbytek jsou drobní a tvrdí ořeši po předcích. Zřejmě semenáči.
Proto bych je raději v nějaké přijatelné formě doma sežral..
*
V tom směru by mě celkem zajímalo jak dlouho se množí a pěstují velkoplodí ořešáci?
*