Co s vlašskými ořechy?

Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Co s vlašskými ořechy?

24 Nov 2022, 18:01

Mám jich už vysušených stolitrový sud. A dnes je začnu louskat. Co taky dělat po večerech když je tak brzo tma? A když jsem se jim už tolik věnoval.
Jenže co pak s nimi?

Přemýšlím je pomlet na strouhánkovém mlýnku na "mouku" a pak na nějaké pečení.
(V jiném směru na ně nemám zuby...).
*
Máte nějaké tipy? Líbilo by se mi nacpat jich do těsta na úkor mouky co nejvíc.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Co s vlašskými ořechy?

24 Nov 2022, 18:22

Ve štrůdlu (v jablečné výplni) změknou a snadno se rozkoušou. To rozkousnutí je hlavní chuťový požitek. Mouka bude stejně zdravá, ale méně chutná. Dáváme je i do jiných pochutin, kde také změknou.
Ve skořápce se dají déle skladovat. Tak bych je neloupal všechny.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Co s vlašskými ořechy?

24 Nov 2022, 19:18

Rafael, na fotke v prílohe máte odkaz na internetovú stránku, kde si môžete vyhľadať viacero zaujímavých receptov na orechové koláče či zákusky. IH

Screenshot_20221124-191614_Chrome.jpg
Lída
Príspevky: 284
Dátum registrácie: 16 Máj 2020, 22:10
Bydlisko: HK 235 mnm

Co s vlašskými ořechy?

24 Nov 2022, 20:19

Tak jsem tam mrkla také, zatím mne nejvíc láká ten jednoduchý hrníčkový s ořechy a jablky :-)P
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Co s vlašskými ořechy?

24 Nov 2022, 23:29

Rafael napísal:
24 Nov 2022, 18:01
Mám jich už vysušených stolitrový sud. A dnes je začnu louskat. Co taky dělat po večerech když je tak brzo tma? A když jsem se jim už tolik věnoval.
Jenže co pak s nimi?

Přemýšlím je pomlet na strouhánkovém mlýnku na "mouku" a pak na nějaké pečení.
(V jiném směru na ně nemám zuby...).
*
Máte nějaké tipy? Líbilo by se mi nacpat jich do těsta na úkor mouky co nejvíc.

My ořechy každoročně vylouskáme, nasypeme do zavařovacích sklenic a nasucho sterilujeme. Chutnají stejně jako čerstvé a nežluknou.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Co s vlašskými ořechy?

25 Nov 2022, 21:23

Žádný nápad nebo zkušenost s výrobou a upotřebením "Ořechové mouky"?
*
Já jen vím, že pokud ty ořechy nerozdám, tak jen lákají hlodavce a že jsou v kamnech dost výhřevné...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Daník
Príspevky: 222
Dátum registrácie: 12 Aug 2021, 10:52
Bydlisko: Ostrava, Beskydy

Co s vlašskými ořechy?

25 Nov 2022, 22:55

Rafael napísal:
24 Nov 2022, 18:01
*
Máte nějaké tipy? Líbilo by se mi nacpat jich do těsta na úkor mouky co nejvíc.
Někdo je zavařuje, někdo mrazí. Já jsem letos začal vlašáky pražit - obalovat ve zkaramelizovaném cukru, děti to mají místo bonbónů. Taky jsem něco naložil do medu.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Co s vlašskými ořechy?

25 Nov 2022, 23:27

Rafael napísal:
25 Nov 2022, 21:23
Žádný nápad nebo zkušenost s výrobou a upotřebením "Ořechové mouky"?
*
Já jen vím, že pokud ty ořechy nerozdám, tak jen lákají hlodavce a že jsou v kamnech dost výhřevné...
Ořechová mouka - najemno pomletá jádra - nemá charakter mouky a její tuk má krátkou trvanlivost.
IvaP
Príspevky: 784
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 11:57
Bydlisko: u Přerova

Co s vlašskými ořechy?

26 Nov 2022, 20:21

A třeba cukrárna nevykupuje? V Přerově ano + vykupuje firma Drago...
U Přerova, 270 m.n.m.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Co s vlašskými ořechy?

26 Nov 2022, 20:46

To jsem zkoušel kdysi. Zájem tehdy byl. Ale jen o velká jádra.
A já mám z velkoplodých kulturních, jednoho stromu, jen malou část. Zbytek jsou drobní a tvrdí ořeši po předcích. Zřejmě semenáči.
Proto bych je raději v nějaké přijatelné formě doma sežral..
*
V tom směru by mě celkem zajímalo jak dlouho se množí a pěstují velkoplodí ořešáci?
*
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Napísať odpoveď