Preto je taká drahá. Príprava nie je problém, skôr je problém ten zber. ( S rolákom, dlhými nohavicami a klobúkom). Kolegyna každoročne ju robí, no maju desiatky kríkov. Zaleží od cukornatosti a odrody drieňa, ale vyťažnosť sa jej pohybuje cca 3-3,5 l na 100 l kvasu, bez pridavania cukru. Aj ked dnesné veľkoplodé sladké odrody by možno mali viac.EL Edgar napísal: ↑06 Nov 2022, 14:16Tento rok som dostal vzorku Drienkovice.
Pálenka je to dobrá. Ale keď sa na tento pomerne vzácny destilát pozeráte optikou zhotoviteľa , tak pomer práca/výsledok nie sú vo vyváženom pomere.
Získať kvalitnú surovinu nie je jednoduché a príprava kvasu nie je pre začiatočníkov. A ak sa kvas robí "kosher" tak je výťažnosť veľmi malá.
Chuť je dobrá, mne dosť pripomína šípkovicu. Ale to isté to určite nie je.
Ja osobne nemám problém púšťať sa do "mission Impossible" projektov, ale drienkovicu určite robiť nebudem...
Pálenka je to veľmi aromatická.