DRIENKOVICA

charles91
Príspevky: 563
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

DRIENKOVICA

06 Nov 2022, 16:59

EL Edgar napísal:
06 Nov 2022, 14:16
Tento rok som dostal vzorku Drienkovice.
Pálenka je to dobrá. Ale keď sa na tento pomerne vzácny destilát pozeráte optikou zhotoviteľa :) , tak pomer práca/výsledok nie sú vo vyváženom pomere.
Získať kvalitnú surovinu nie je jednoduché a príprava kvasu nie je pre začiatočníkov. A ak sa kvas robí "kosher" tak je výťažnosť veľmi malá.
Chuť je dobrá, mne dosť pripomína šípkovicu. Ale to isté to určite nie je.
Ja osobne nemám problém púšťať sa do "mission Impossible" projektov, ale drienkovicu určite robiť nebudem... :D
Preto je taká drahá. Príprava nie je problém, skôr je problém ten zber. ( S rolákom, dlhými nohavicami a klobúkom). Kolegyna každoročne ju robí, no maju desiatky kríkov. Zaleží od cukornatosti a odrody drieňa, ale vyťažnosť sa jej pohybuje cca 3-3,5 l na 100 l kvasu, bez pridavania cukru. Aj ked dnesné veľkoplodé sladké odrody by možno mali viac.

Pálenka je to veľmi aromatická.
Neregistrovaný

IP:  11.241

DRIENKOVICA

06 Nov 2022, 21:34

Býval som kedysi na Gemeri, čo je centrum drienkovice. Kameňany sú pravdepodobne hlavné mesto drienkovice. No a najlepšia drienkovica je asi z 40 % drienok a 60 % miestnych jabĺk vínoviek. Aj domáci majstri, starší páni, tvrdili, že nikdy sa nerobí drienkovica 100% z drienok. Nie je to účelné, aróma môže byť až príliš intenzívna a výťažnosť nízka.
Akú odrodu jabĺk na to používajú to neviem, sú to staré vysokokmene, ľudovo nejaká vínovka.
Aj bývalý prezident Šuster chodil na drienkovicu do Kameňan.
Tí, ktorí sa bili do pŕs, že majú 100% drienkovicu, brali sa tak trochu z úsmevom. Niekto to nechcel ani chutnať, že to nie je ono.
V neďalekej škôlke (ovocná škôlka Demeter) sa aj špecializujú na veľkoplodé driene, asi ako jediní na Slovensku.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

DRIENKOVICA

06 Nov 2022, 22:14

'Já si myslím, i spousta, nebo většina komerčních výrobců to tak dělá.
Že se takové vzácné suroviny, destilát z nich řeže lihem nebo se použije průtahová destilace. (Třeba hořec apod. v Alpských zemích).
*
Pro domácí výrobu je nejschůdnější u takových surovin destilace vína z nich.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

DRIENKOVICA

06 Nov 2022, 22:23

Ještě doplnění. V Rakousku je m.j. rozšířená destilace některých aromatických a vzácných surovin v jablečném víně.
*
Ale osobně si myslím, že je daleko lepší k destilaci připravit víno přímo z nich a netahat do toho jablečný mošt.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

DRIENKOVICA

07 Nov 2022, 10:05

Rafael napísal:
06 Nov 2022, 22:23
Ještě doplnění. V Rakousku je m.j. rozšířená destilace některých aromatických a vzácných surovin v jablečném víně.
*
Ale osobně si myslím, že je daleko lepší k destilaci připravit víno přímo z nich a netahat do toho jablečný mošt.
Rakušani se snaží nahradit řepný cukr ovocnou (jablečnou) šťávou.
V amatérských podmínkách je, pravda, lepší destilovat víno z onoho vzácného ovoce, už proto, že nevnášíte do destilátu chuť jablek. Ovšem to víno je ve skutečnosti eufemizmus pro přidanou vodu s cukrem, protože obojí je pro výrobu každého ovocného vína nezbytné.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

DRIENKOVICA

07 Nov 2022, 11:43

I když, tuším, že mají zákony ohledně domácího pálení benevolentnější než my, přece jen průtahové destilace s 50% lihem je na ně moc.

Tak proto tak "blbnou" s tím vínem.
Viz. skeny:
sken.jpg
sken1.jpg
(Průtahové destilace se vždy dělaly a dělají s 50% lihem. Z mnoha důvodů je to ideání koncentrace a jakékoliv ředění nebo použití vína je v podstatě blbost a v jejich případě úlitba legislativě).

https://www.schnapsbrennen.at/

https://uloz.to/file/wUEypcMKw/malleova ... n-2004-pdf
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Napísať odpoveď