ahojte, mam taku otazku. tento rok mam zalozeny kvas z jablk cca 300l, ale zda sa mi velmi husty. po ine roky taky husty nebol. dolieval som aj vodu, cca 25l (zakvas s kvasinkami a cukrom) na cely objem.
cukornatost na zaciatku bola relativne vysoka cca 14-15 Bx. ako som pisal hore, pridaval som 1kg cukru/100l kvasu.
No a otazka znie, ci je husty kvas problem.
po ine roky som pouzival aj enzym Distizym FM na lepsie skvapalnenie kvasu, tentokrat som ho vynechal a pouzil len zakvas z chladnomilnych kvasiniek. Podla toho mam aj dojem, ze tie pektolyticke enzymy maju nieco do seba.
som zvedavy na vysledok po paleni.
Husty kvas z jablk
Husty kvas z jablk
Jablkový kvas bývá vždy hustší než z peckovin. Možná se vám příliš hustý jen zdá, protože pevná část kvasu plave nahoře a pod ní je tekutá. Běžně kvasím jen podrcená jablka se zákvasem z droždí, 0,5 - 1% cukru, bez přidané vody, bez enzymů. Výsledek pálení je v pohodě.Michal82 napísal: ↑05 Nov 2022, 09:17ahojte, mam taku otazku. tento rok mam zalozeny kvas z jablk cca 300l, ale zda sa mi velmi husty. po ine roky taky husty nebol. dolieval som aj vodu, cca 25l (zakvas s kvasinkami a cukrom) na cely objem.
cukornatost na zaciatku bola relativne vysoka cca 14-15 Bx. ako som pisal hore, pridaval som 1kg cukru/100l kvasu.
No a otazka znie, ci je husty kvas problem.
po ine roky som pouzival aj enzym Distizym FM na lepsie skvapalnenie kvasu, tentokrat som ho vynechal a pouzil len zakvas z chladnomilnych kvasiniek. Podla toho mam aj dojem, ze tie pektolyticke enzymy maju nieco do seba.
som zvedavy na vysledok po paleni.
Husty kvas z jablk
Ten enzym na ztekucení jsem taky zkoušel, ale žádný rozdíl v tuhosti jsem neviděl. Jabka jsem drtil ježkovým drtičem, do malé 60l bečky jsem přidával 15l vody (+ 1kg cukru), zkrátka tolik aby se dalo tou drtí pádlem silou protočit. Na 300l bych tedy dávál 75 litrů vody + cukr. Palírník při čerpání kvasu neměl problém, říkal konzistence ideální. Už si přesně nevzpomínám, ale tuším že říkal, kdyby byl moc hustý, tak by nalil vodu pro lepší čerpání do kotle, čímž by ho naředil a výtěžnost by byla trochu nižší.vysloužil napísal: ↑05 Nov 2022, 09:27Jablkový kvas bývá vždy hustší než z peckovin. Možná se vám příliš hustý jen zdá, protože pevná část kvasu plave nahoře a pod ní je tekutá. Běžně kvasím jen podrcená jablka se zákvasem z droždí, 0,5 - 1% cukru, bez přidané vody, bez enzymů. Výsledek pálení je v pohodě.Michal82 napísal: ↑05 Nov 2022, 09:17ahojte, mam taku otazku. tento rok mam zalozeny kvas z jablk cca 300l, ale zda sa mi velmi husty. po ine roky taky husty nebol. dolieval som aj vodu, cca 25l (zakvas s kvasinkami a cukrom) na cely objem.
cukornatost na zaciatku bola relativne vysoka cca 14-15 Bx. ako som pisal hore, pridaval som 1kg cukru/100l kvasu.
No a otazka znie, ci je husty kvas problem.
po ine roky som pouzival aj enzym Distizym FM na lepsie skvapalnenie kvasu, tentokrat som ho vynechal a pouzil len zakvas z chladnomilnych kvasiniek. Podla toho mam aj dojem, ze tie pektolyticke enzymy maju nieco do seba.
som zvedavy na vysledok po paleni.
Husty kvas z jablk
nemylim si, ze by nariedenim pred palenim mala byt ovplyvnena vytaznost. % zbytkoveho akoholu sa sice znizi, ale zvacsi sa celkovy objem kvasu...M.H napísal: ↑05 Nov 2022, 10:41Ten enzym na ztekucení jsem taky zkoušel, ale žádný rozdíl v tuhosti jsem neviděl. Jabka jsem drtil ježkovým drtičem, do malé 60l bečky jsem přidával 15l vody (+ 1kg cukru), zkrátka tolik aby se dalo tou drtí pádlem silou protočit. Na 300l bych tedy dávál 75 litrů vody + cukr. Palírník při čerpání kvasu neměl problém, říkal konzistence ideální. Už si přesně nevzpomínám, ale tuším že říkal, kdyby byl moc hustý, tak by nalil vodu pro lepší čerpání do kotle, čímž by ho naředil a výtěžnost by byla trochu nižší.vysloužil napísal: ↑05 Nov 2022, 09:27Jablkový kvas bývá vždy hustší než z peckovin. Možná se vám příliš hustý jen zdá, protože pevná část kvasu plave nahoře a pod ní je tekutá. Běžně kvasím jen podrcená jablka se zákvasem z droždí, 0,5 - 1% cukru, bez přidané vody, bez enzymů. Výsledek pálení je v pohodě.Michal82 napísal: ↑05 Nov 2022, 09:17ahojte, mam taku otazku. tento rok mam zalozeny kvas z jablk cca 300l, ale zda sa mi velmi husty. po ine roky taky husty nebol. dolieval som aj vodu, cca 25l (zakvas s kvasinkami a cukrom) na cely objem.
cukornatost na zaciatku bola relativne vysoka cca 14-15 Bx. ako som pisal hore, pridaval som 1kg cukru/100l kvasu.
No a otazka znie, ci je husty kvas problem.
po ine roky som pouzival aj enzym Distizym FM na lepsie skvapalnenie kvasu, tentokrat som ho vynechal a pouzil len zakvas z chladnomilnych kvasiniek. Podla toho mam aj dojem, ze tie pektolyticke enzymy maju nieco do seba.
som zvedavy na vysledok po paleni.
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Husty kvas z jablk
Jestli by výtěžnost byla nižší, o tom by se dalo u kolonových přístrojů polemizovat.
Ale v každém případě z hlediska destilace je to do nebe volající pitomost.
Daleko lepší je sušší drť zředit cukrovou vodou hned při zakládání kvasu.
*
Může být, že čerpadlo příliš suchý a hustý kvas nenasaje a tak palírníkovi nezbude nic jiného než ho naředit.
Nehledě na nebezpečí připálení takové hmoty a její pomalejší a nestejnoměrnější ohřívání.
*
I pro kvasinky je suchá drť náročnější. Potřebují tekutější prostředí!
*
P.S. a edit:
Ten kvas se dá naředit cukrovou vodou i v průběhu nebo i ke konci kvašení.
Ale v každém případě z hlediska destilace je to do nebe volající pitomost.
Daleko lepší je sušší drť zředit cukrovou vodou hned při zakládání kvasu.
*
Může být, že čerpadlo příliš suchý a hustý kvas nenasaje a tak palírníkovi nezbude nic jiného než ho naředit.
Nehledě na nebezpečí připálení takové hmoty a její pomalejší a nestejnoměrnější ohřívání.
*
I pro kvasinky je suchá drť náročnější. Potřebují tekutější prostředí!
*
P.S. a edit:
Ten kvas se dá naředit cukrovou vodou i v průběhu nebo i ke konci kvašení.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Husty kvas z jablk
Po nalití cukrové vody do dokvašeného bečky by znova začalo kvašení toho cukru, takže by se muselo čekat, ale asi už ne tak dlouho, jestli to chápu správně.
U té výtěžnosti jsem vycházel z toho, že v kotli zůstane po pálení destilační zbytek - dokap, který ale nevím kolik je, tak odhaduju 1% alkoholu v kotli? Pak by byl rozdíl 300l suchého kvasu dodaného pěstitelem a palírník to naředí vodou na 380l, tím naředěním se výtěžek sníží o 1,6 litru 50%ní pálenky.
U té výtěžnosti jsem vycházel z toho, že v kotli zůstane po pálení destilační zbytek - dokap, který ale nevím kolik je, tak odhaduju 1% alkoholu v kotli? Pak by byl rozdíl 300l suchého kvasu dodaného pěstitelem a palírník to naředí vodou na 380l, tím naředěním se výtěžek sníží o 1,6 litru 50%ní pálenky.
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Husty kvas z jablk
Ano, je to přesně tak.
*
A s těmi rozdíly, nevím. Neumím k tomu už nic smysluplného napsat...
*
A s těmi rozdíly, nevím. Neumím k tomu už nic smysluplného napsat...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Husty kvas z jablk
Osobně do jablkového (ani jiného) žádnou vodu nepřidávám, maximálně mošt, když mi při lisování zbude.. Jablka drtím drtičem pro moštování, tedy nikoli na kaši, nýbrž asi na 0,5cm kousky. Souhlasím, že kaše by asi kvasila lépe a rychleji, ale i takto drť v pohodě prokvasí.EL Edgar napísal: ↑05 Nov 2022, 17:39Pri jablkách pomôže keď ich rozdrvíte na kašu. Tento rok som nedával do jablkového kvasu ani kvapku vody. Minulý rok som Jablká strúhal. Je to nedostatočné, a prídavok vody je nutný.
Ak máte možnosť jablká rozdrviť na kašu, tak to urobte. Ten rozdiel je obrovský.
Takýto kvas je možné bez problémov premiešať na rozdiel od kvasu zo strúhaných jabĺk. (teda ak nemajú jablká veľmi málo šťavy)
Ja som robil kvas z odrody Starkrimson a výsledok bol fantastický...
Přidávám cca 1% cukru, ale mám v okolí pár sousedů, kteří nepřidávají nic, protože kvas připravují jen proto, aby přebytečná jablka zlikvidovali. Ochutnal jsem jejich jablkovici a byla docela pitelná.
Je možné, že přidání cukrové vody kvašení (i pálení) jablek prospěje, ale naprosto nutné to není, zejména pokud pálíte v ofi palírně.