Dobrý deň.
Tento rok kvasím prvý krát, a to jablká. Je to 6-7 týždňov od založenia a zaujíma ma určenie ukončenia kvasenia pomocou zápalky. Treba predtým sud vyvetrať, nechať chvíľu zatvorený, aby sa nazbieral znova prípadne vyprodukovaný oxid a tak použiť zápalku, či zhasne? Lebo keď som sud otvoril po týždni, tak zápalka zhasla hneď na vrchu suda (je tam cca 15-20cm rezerva). Alebo je nejaký istejší spôsob uskutočniteľný v domácich podmienkach?
Ďakujem za rady.
Ešte kvasí?
- Rafael
- Príspevky: 2156
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Ešte kvasí?
CO2 je těžší než vzduch takže rychle ze sudu neunikne a zkouška bude průkazně dostatečná. Někdy třeba i stačí přičichnout, nadechnout se nad hladinou v sudu.
*
Pokud je podezření na zastavení kvašení vlivem nízké teploty je dobré část kvasu přenést v nějaké nádobce do velkého tepla a pozorovat co bude dělat.
*
Nejlepší samozřejmě je změřit cukernatost refraktometrem, ale chápu, že pro jen nějaké občasné kvašení to může být zbytečná hračička a investice.
Výše popsané postačí.
*
Pokud je podezření na zastavení kvašení vlivem nízké teploty je dobré část kvasu přenést v nějaké nádobce do velkého tepla a pozorovat co bude dělat.
*
Nejlepší samozřejmě je změřit cukernatost refraktometrem, ale chápu, že pro jen nějaké občasné kvašení to může být zbytečná hračička a investice.
Výše popsané postačí.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Ešte kvasí?
Veď práve že neunikne, takže sa môže potom stať, že už kvasí len minimálne, ale za dlhší čas sa ho tam v sude nahromadí dosť. Preto ma napadlo, že sud trošku vyvetrať (vekom z neho ten oxid vlastne vytiahnuť) a potom skúsiť zápalku dajme tomu po hodinke alebo dvoch.
Ešte kvasí?
presne ako si napisal, sud dobre vyvetraj, potom ho opat zavri a za 1-2h skus zapalkou. ak zhasne, tak este by som tyzden nechal kvasit a skusil znova. Taktiez je fajn zmerat zbytkovy cukor, aj ked tento udaj nebude nikdy presny, ale ak ti refraktomer ukaze cca 3-4bx, tak uz to bude hotove.
dalsi pokus, ktory robievam je, ze odoberiem cca 2dcl z kvasu (len tekutinu ak je mozne) a necham zovriet v hrnceku. ked zacne vriet, zapalim pary a stopnem ako dlho cca horia. mali by horiet aspon 1/2 minuty a viac.
dalsi pokus, ktory robievam je, ze odoberiem cca 2dcl z kvasu (len tekutinu ak je mozne) a necham zovriet v hrnceku. ked zacne vriet, zapalim pary a stopnem ako dlho cca horia. mali by horiet aspon 1/2 minuty a viac.
- Rafael
- Príspevky: 2156
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Ešte kvasí?
Mám to chápat podle vašich psaní výše, že si myslíte, tvrdíte, že když je CO2 těžší než vzduch, že se v sudech nad hladinou bude držet delší nebo i dlouhou dobu?
*
Osobně si to nemyslím i když ten test nepoužívám. Pokud kvašení ustane, CO2 se ze sudu ztratí. Tak těžký a přilnavý aby tam zůstal zas není!
A taky jsem nikdy nic podobného nezaregistroval.
P.S.
A pokud tam ten C02 ještě je, znamená to, že kvasinky ještě pracují a nic špatného se díky inertní atmosféře v sudu se s kvasem nemůže stát.
Teda pokud je utěsněný!
*
Osobně si to nemyslím i když ten test nepoužívám. Pokud kvašení ustane, CO2 se ze sudu ztratí. Tak těžký a přilnavý aby tam zůstal zas není!
A taky jsem nikdy nic podobného nezaregistroval.
P.S.
A pokud tam ten C02 ještě je, znamená to, že kvasinky ještě pracují a nic špatného se díky inertní atmosféře v sudu se s kvasem nemůže stát.
Teda pokud je utěsněný!
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Ešte kvasí?
I po skončení kvašení, zůstává CO2 nějakou dobu nad kvasem, ale ne dlouho, obvykle jen několik dní. Pak se postupně rozpustí ve vodě. Zkouška s dobou hoření není vůbec směrodatná. Doba hoření odráží množství alkoholu v kvasu, to je víc závislé na cukernatosti ovoce než na tom, zda je vykvašeno úplně.Rafael napísal: ↑25 Okt 2022, 16:05Mám to chápat podle vašich psaní výše, že si myslíte, tvrdíte, že když je CO2 těžší než vzduch, že se v sudech nad hladinou bude držet delší nebo i dlouhou dobu?
*
Osobně si to nemyslím i když ten test nepoužívám. Pokud kvašení ustane, CO2 se ze sudu ztratí. Tak těžký a přilnavý aby tam zůstal zas není!
A taky jsem nikdy nic podobného nezaregistroval.
P.S.
A pokud tam ten C02 ještě je, znamená to, že kvasinky ještě pracují a nic špatného se díky inertní atmosféře v sudu se s kvasem nemůže stát.
Teda pokud je utěsněný!
- Rafael
- Príspevky: 2156
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Ešte kvasí?
Celkem mě překvapilo to co Edgar napsal. Od něj bych to nečekal.
To, že po roku někde zjistil CO2...
*
Napadlo mě jen jedno vysvětlení:
Kvůli tomu jsem taky sterilizoval vína která šla ven.. Jednak jako "umělé stáření", ale hlavně proto abych zabránil tzv. sekundárnímu kvašení.
Anebo je dolihoval.
Je celkem běžná věc v domácí praxi, že i super vyčištěné a vyškolené víno se na jaře někdy trochu rozkvasí.
Proto jsou komerční vína sířena. Aby se tomu někde ve skladech nebo v krámech předešlo.
Totéž se stává , může stát i se starým kvasem.
To, že po roku někde zjistil CO2...
*
Napadlo mě jen jedno vysvětlení:
Kvůli tomu jsem taky sterilizoval vína která šla ven.. Jednak jako "umělé stáření", ale hlavně proto abych zabránil tzv. sekundárnímu kvašení.
Anebo je dolihoval.
Je celkem běžná věc v domácí praxi, že i super vyčištěné a vyškolené víno se na jaře někdy trochu rozkvasí.
Proto jsou komerční vína sířena. Aby se tomu někde ve skladech nebo v krámech předešlo.
Totéž se stává , může stát i se starým kvasem.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Ešte kvasí?
Často se mi stává, že švestkový/duranciový kvas palím až v pozdním jaru nebo začátkem léta a vždy je tam dost CO2. Hermeticky uzavřené sudy s kvasnou zátkou.
Ešte kvasí?
To se může stát. Sladké švestky a durancie mívají cukernmatost přes 25, někdy i 30%. To je víc než mívají hrozny pro výrobu polosuchých a polosladkých vín, tedy s nemalým množstvím zbytkového cukru. Takové množství cukrů úplně neprokvasí. Delším ležením kvasů se postupně malé množství alkoholu z kvasu odpaří, což umožní dokvasit část zbytkového cukru (za přítomnosti CO2). Kvalitě kvasu a výsledného destilátu to neublíží, naopak.
- Rafael
- Príspevky: 2156
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Ešte kvasí?
Anebo se to vlivem jarního oteplení znovu rozkvasí.
Přece jen kvasinky mají rády teplo.
Přece jen kvasinky mají rády teplo.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.