Můj tip na příčinu:
- po deštích jsou hrušky příliš čisté (málo kvasinek)
- teplota 15°C je dost nízká na rozběh
Asi bych nabral třeba dva litry kvasu dal do kuchyně kde je tepleji, po rozběhnutí dal zpátky do bečky.
Kvas sa nechce rozbehnúť
-
IP: 80.24
Kvas sa nechce rozbehnúť
Takže kvas sa nakoniec rozbehol, dnes po troch týždnoch som zmeral cukornatosť, refraktomerom som nameral 6. Pálenie mám dohodnuté presne o týžden piatok. Mám termín ponechať alebo sa preobjednať na neskôr?
- Rafael
- Príspevky: 2199
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Kvas sa nechce rozbehnúť
Já bych déle než jak píšete, do toho příštího pátku, nečekal.
O víc než 1 - 2° Bx to už neklesne. Jestli vůbec.
O víc než 1 - 2° Bx to už neklesne. Jestli vůbec.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
- Rafael
- Príspevky: 2199
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Kvas sa nechce rozbehnúť
Nikdy a nikde jsem netvrdil, že měření refraktometrem je v případě rozkvašených vín, kvasů, hlavně dokvašených s vyšším obsahem lihu, nějak extra přesné!
(Směs cukrů, vody a lihu... Zbytek látek je z hlediska refrakce úplně zanedbatelných).
Jen, že je jen orientační. Ale i tak je v domácích podmínkách nejpřesnější a nejdostupnější a prakticky úplně dostačující.
Což budu tvrdit do roztrhání těla!
A že dává dostačující přehled o průběhu kvašení
(Směs cukrů, vody a lihu... Zbytek látek je z hlediska refrakce úplně zanedbatelných).
Jen, že je jen orientační. Ale i tak je v domácích podmínkách nejpřesnější a nejdostupnější a prakticky úplně dostačující.
Což budu tvrdit do roztrhání těla!
A že dává dostačující přehled o průběhu kvašení
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Kvas sa nechce rozbehnúť
V přesnosti refraktometru u vykvašeného mače se nevyznám, ale...
Měřit cukernatost ovoce před založením kvasu považuji za užitečné.
V měření po skončení kvašení nevidím smysl. Vystačím s čichem, chutí a zhasínající svíčkou.
Měřit cukernatost ovoce před založením kvasu považuji za užitečné.
V měření po skončení kvašení nevidím smysl. Vystačím s čichem, chutí a zhasínající svíčkou.
- Rafael
- Príspevky: 2199
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Kvas sa nechce rozbehnúť
Mě to bavilo. A hodně!:
Sledovat a poslouchat bublátka a občas tenkou pevnou hadičkou v otvoru po kvasném uzávěru nasát pár kapek k refrakci a napsat fixem na sud změřený údaj s datumem.
*
No, asi nějaká úchylka....
Sledovat a poslouchat bublátka a občas tenkou pevnou hadičkou v otvoru po kvasném uzávěru nasát pár kapek k refrakci a napsat fixem na sud změřený údaj s datumem.
*
No, asi nějaká úchylka....
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.