ŠÍPKOVICA

vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

ŠÍPKOVICA

28 Nov 2021, 16:15

Ak by sme to zredukovali len na šípkovú sezónu ktorú určíme na tri mesiace November, December, Január, tak by sme mali na zber počas desiatich rokov 9 200 dní.

Obávám se, že ve většině roků v prosinci a lednu šípky trhat nelze. Když zmrznou a rozmrznou jednou dvakrát, ještě to jde, jestli se mezi dvěma mrazy trochu oteplí, znehodnotí se. Sezóna sběru trvá u nás tak měsíc. Vyšlo by to na něco přes 10 šípků denně. I to by se dalo...
I tak obdivuju ten zápal sběratelů, kteří natrhají 100 kg, aby založili kvas bez cukru a získali pár litrů destilátu.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

ŠÍPKOVICA

28 Nov 2021, 17:32

Proč by Vám tady někdo nadával? Nejsme přece na staré urážecí, hádací a mazací zahradě!
ariadna30 napísal:
28 Nov 2021, 13:00
.....Nechcem.byt za kacira v tejto teme, ale podla mna je sipok na alkohol a vino skoda. A este horsie, podla mna je akehokolvek ovocia skoda na alkohol. Tak ale snad mi tu za moj nazor nikto nevynada😀
Taky si myslím, že destilace je svým způsobem degradace ovoce. Přijde o všechny, nebo většinu, prospěšných látek a výsledkem je jen zjednodušeně řečeno ochucený ovocný líh.

A to tvrdím i jako od raného mládí alkoholik.
Historické okénko:
(Už od svých 16-17 let jsme byli s klukami co jsme spolu chodili, někdy i holkami, vážení štamgasti a měli tam i "svůj" stůl. V jedné zapadlé hospůdce poblíž vlakového nádraží.
Chodili tam jen místní, řezníci z blízkých jatek, ajzlboňáci, studenti z SPŠ a pak taky pivní fajnšmekři protože tam bylo jedno z nejlépe ošetřovaných piv široko daleko)

*
Osobně preferuji ovocná vína protože se v nich na rozdíl od destilátů, sušení, zavařování, čajů, odvarů apod. uchová nejvíc prospěšných látek

A ještě lepší, podle mě nejlepší a nejchutnější je konzervace v lihu. Likéry, maceráty ratafie. Tam je ta konzervace ještě lepší a výluhování taky.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

ŠÍPKOVICA

28 Nov 2021, 18:15

Anebo, když už jsem alkoholik, tak se snažím pít "zdravě"
*
(Ono geny po dědečkovi a dědictví po něm, sadařství, včelařství, valašský původ, špatná společnost ve škole, celoživotní hutník v OV spolu se zvídavosti a zájmem o "zakázané" technologie a výroby udělaly své...).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Peter

IP:  55.36

ŠÍPKOVICA

02 Dec 2021, 23:08

Aby som sa do témy zapojil aj ja, keďže ten kvas som robil ja s kamarátmi 🙂. Ako som napísal aj na deslik, za zber šípok sme si zaplatili, a nerobili to ručne. Stáli nás 3 eura/kg. Ich spracovanie nakoniec nebolo také hrozné. 4ia sme to robili niekoľko hodín (a bola to super akcia).

Či je to degradácia vzácnej suroviny, to si musí určiť každý za seba, ja to beriem ako hobby a objavovanie nepoznaného. Alkohol príliš nepijem, len tak degustátorsky 🙂. Takéto destiláty beriem ako elixír - extrakt arómy. Ozaj ide o úplne autentické chute, ktoré umelým ochutením nikdy nezískate. Pol litra vyšlo na 25 euro. Tie peniaze by rozfúkal vietor. Toto ostane ako spomienka a niečo, na čo človek nezabudne.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

ŠÍPKOVICA

03 Dec 2021, 14:13

Peter napísal:
02 Dec 2021, 23:08
Aby som sa do témy zapojil aj ja, keďže ten kvas som robil ja s kamarátmi 🙂. Ako som napísal aj na deslik, za zber šípok sme si zaplatili, a nerobili to ručne. Stáli nás 3 eura/kg. Ich spracovanie nakoniec nebolo také hrozné. 4ia sme to robili niekoľko hodín (a bola to super akcia).

Či je to degradácia vzácnej suroviny, to si musí určiť každý za seba, ja to beriem ako hobby a objavovanie nepoznaného. Alkohol príliš nepijem, len tak degustátorsky 🙂. Takéto destiláty beriem ako elixír - extrakt arómy. Ozaj ide o úplne autentické chute, ktoré umelým ochutením nikdy nezískate. Pol litra vyšlo na 25 euro. Tie peniaze by rozfúkal vietor. Toto ostane ako spomienka a niečo, na čo človek nezabudne.
Za degradaci vzácné suroviny bych to nepovažoval, ostatně drtivá většina této suroviny v přírodě zdegraduje sama, neboť ji nikdo neotrhá. Ovšem výzva je to nemalá, asi bych nenašel dost energie se do toho pustit. Reálněji bych viděl připravit kvas z jeřabin, hlohu, mišpulí, aronie, lákaly by i plané trnky. Ale to by asi dalo ještě víc práce než trnky. Komerční destilát z planých trnek (průtahový) od R. Jelínka je totiž docela povedené pití.
Peter

IP:  110.79

ŠÍPKOVICA

03 Dec 2021, 19:39

vysloužil napísal:
03 Dec 2021, 14:13
Peter napísal:
02 Dec 2021, 23:08
Aby som sa do témy zapojil aj ja, keďže ten kvas som robil ja s kamarátmi 🙂. Ako som napísal aj na deslik, za zber šípok sme si zaplatili, a nerobili to ručne. Stáli nás 3 eura/kg. Ich spracovanie nakoniec nebolo také hrozné. 4ia sme to robili niekoľko hodín (a bola to super akcia).

Či je to degradácia vzácnej suroviny, to si musí určiť každý za seba, ja to beriem ako hobby a objavovanie nepoznaného. Alkohol príliš nepijem, len tak degustátorsky 🙂. Takéto destiláty beriem ako elixír - extrakt arómy. Ozaj ide o úplne autentické chute, ktoré umelým ochutením nikdy nezískate. Pol litra vyšlo na 25 euro. Tie peniaze by rozfúkal vietor. Toto ostane ako spomienka a niečo, na čo človek nezabudne.
Za degradaci vzácné suroviny bych to nepovažoval, ostatně drtivá většina této suroviny v přírodě zdegraduje sama, neboť ji nikdo neotrhá. Ovšem výzva je to nemalá, asi bych nenašel dost energie se do toho pustit. Reálněji bych viděl připravit kvas z jeřabin, hlohu, mišpulí, aronie, lákaly by i plané trnky. Ale to by asi dalo ještě víc práce než trnky. Komerční destilát z planých trnek (průtahový) od R. Jelínka je totiž docela povedené pití.
O hlohu som nikde nenasiel info. Dokonca ani madari z toho kvas nerobia. Tam asi nieje ziadny cukor. Ktovie ako by to chutilo. Hloh ako taky prilis chut nema. Jarabinu by som chcel niekedy skusit tiez. A na slovensku jedna destilerka ma chabzdovicu, baza chabzda su bobuke co su za surova dokonca mierne jedovate, ale ten destilat z toho je ozaj zazitok. Trnkovice som uz pil aj toho jelinka, aj zopar inych. Tie geisty su velmi prijemne pitie a hodne sa podobaju na realnu vec, ale pride mi to vzdy ako vyrazne nariedene.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

ŠÍPKOVICA

03 Dec 2021, 20:29

Hloh vůbec neznám a přiznám se, že bych ho v přírodě ani nepoznal.
Možná proto, že v mém okolí vůbec neroste anebo jen v minimálním množství a přehlédl jsem ho z toho důvodu.
*
Ještě k těm průtahům, (geistům):
V některých případech to není jen o šetření drahou a málo dostupnou surovinou. Někdy u některých surovin by byl pravý destilát z nich až moc aromatický a siličnatý a až v "surovém" stavu skoro nepitelný.
Např. jalovčinky, borievky se musí do pitelného stavu upravit řezem s lihem nebo použit ten průtah.

(Ne, že bych měl nějaké větší praktické zkušenosti s nimi, ale v tom směru literatuře bezmezně věřím).
*
Něco podobného by se asi dalo aplikovat na kořen hořce, všedobr, ale tam bych si spíš tipnul na mimořádnou vzácnost a nedostupnost suroviny...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Bajas
Príspevky: 2
Dátum registrácie: 17 Jan 2024, 22:11

ŠÍPKOVICA

05 Feb 2024, 21:30

vysloužil napísal:
26 Nov 2021, 23:32
Zkoušel jste někdo natrhat 100 kg šípků?
Ano 2x možno nie celkom 100 kg . Prvý x v 2015 a potom 2021 . za jedno popoludnie bez problémov 10L vedro a neboli to nejaké šípkové plantáže.
2015 som ich postupne rozváral a horúce plnil do 4L pohárov bez sterilizácie .Keď som mal cca 40-50 L da som to do suda a potom ďalšie som
len dopĺňal až do cca 100 L.
2021 som si ich pooberal včšinou sám , ale už som ich nepreváral , ale postupne ukladal do mrazáku. Nakoniec mlynkom na hrozno pomlel .
a založil do suda.
Ten zber nebol to najhoršie - najhoršie bolo to mletie.
BAJAS .
Neregistrovaný

IP:  46.78

ŠÍPKOVICA

11 Feb 2024, 07:34

Bajas napísal:
05 Feb 2024, 21:30
vysloužil napísal:
26 Nov 2021, 23:32
Zkoušel jste někdo natrhat 100 kg šípků?
Ano 2x možno nie celkom 100 kg . Prvý x v 2015 a potom 2021 . za jedno popoludnie bez problémov 10L vedro a neboli to nejaké šípkové plantáže.
2015 som ich postupne rozváral a horúce plnil do 4L pohárov bez sterilizácie .Keď som mal cca 40-50 L da som to do suda a potom ďalšie som
len dopĺňal až do cca 100 L.
2021 som si ich pooberal včšinou sám , ale už som ich nepreváral , ale postupne ukladal do mrazáku. Nakoniec mlynkom na hrozno pomlel .
a založil do suda.
Ten zber nebol to najhoršie - najhoršie bolo to mletie.
BAJAS .
Ako chutí šípkovica? Ktorá bola lepšia? Z rozvarených alebo mrazených? Šípky dokážu vykysnúť samé od seba alebo treba pridať cukor?
Bajas
Príspevky: 2
Dátum registrácie: 17 Jan 2024, 22:11

ŠÍPKOVICA

12 Feb 2024, 21:12

Rozvarené asi samé nevykysnú .V oboch bol určite vyrábaný zákvas. Mám za to,že mi chutí lepšie posledná ,ale je to možno tým, že staršia už nieje.
Zdravím .
Napísať odpoveď