Recept na likér Mystery

vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Recept na likér Mystery

06 Dec 2021, 22:47

Mystery jsem nikdy nevyráběl (a nejspíš ani nebudu), ale ten recept s mlékem moc důvěry ve mně nebudí. Smícháním s citrony a pomerančem by se to mléko přece mělo srazit.
Jiří II
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.

Recept na likér Mystery

07 Dec 2021, 08:24

Vysrážené vločky z mléka se zachytí ve filtru.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Recept na likér Mystery

07 Dec 2021, 09:02

Jiří II napísal:
07 Dec 2021, 08:24
Vysrážené vločky z mléka se zachytí ve filtru.
Takže ten likér je vlastně ze syrovátky? Proč ne, ale asi zůstanu u slivovice...
Jiří II
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.

Recept na likér Mystery

07 Dec 2021, 09:47

Mléko se možná používá kvůli nažloutlé (zlatavé) barvě tekutiny po sražení mléka, nevím.
Ještě jeden recept:
Do sklenice ( asi 1,5 l ) nalijeme 0,5 l lihu nebo slivovice, 0,5 l mléka ( mléko se srazí ), šťávu ze 2 citronů bez jader, vložíme 2 citrony nakrájené na kolečka ,12 hřebíčků, 1 lusk vanilky nebo vanilkový cukr a 250g mletého cukru. Přikryjeme celofánem a necháme tři týdny odležet. Během této doby občas promícháme. Poté přefiltrujeme přes sáček na překapávanou kávu, kde se usadí sražené vločky mléka. Získáme zlatavý, voňavý a chutný likér.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Recept na likér Mystery

07 Dec 2021, 18:47

Co udělá mléko v likérech nevím. Ale používá se.
Copy z www.absinthemafia.com/viewtopic.php?f=1 ... %BD#p27305
Já takové věci nepiju a ani jsem je nikdy nevyráběl, tak jen pár slov, copy, z knihy Výroba lihovin:
(Snad mi to OCR moc nezmršilo...).
*
*
Výchozími surovinami pro výrobu emulzních lihovin jsou čerstvé žloutky, cukr, jemný líh, vinný destilát, třešňovice a někdy i mléko, kakao, káva a další. Při výrobě těchto likérů je nejdůležitější, aby se vytvořila jemná a stálá emulze žloutků s cukrem a s lihem. Krémové konzistence a žádané hustoty se dosáhne použitím 10 až 16 žloutků na 1l likéru.
Při výrobě se nejčastěji postupuje tak, že se žloutky s přídavkem bílků rozšlehají s určitým vypočteným množstvím vody a pak se přecedí přes husté síto do emulzního přístroje, aby se ze žloutků odstranila všechna vlákna. Podle zkušeností se doporučuje použít na 100l likéru 2 až 3l bílků, aby se zabránilo dodatečnému vysrážení cenného žloutkového oleje. Za stálého míchání se přidává cukr rozpuštěný jako normální sirup a obsah se začne zahřívat až do 70°C. Potom se emulgovaná směs ochladí asi na 35°C a
pomalu se přidávají za stálého míchání jemný líh, vinný destilát, třešňovice a další složky podle příslušné THN spotřeby materiálu. Likér se míchá ještě jednu až dvě hodiny, pak se ochladí a přetočí do
kameninových nádob. Z těchto nádob se odeberou vzorky k chemickému rozboru a podle výsledků rozboru se může upravit obsah alkoholu i cukru na předepsané množství. Skladováním lihoviny v kameninových
nádobách po dobu určenou normou jakosti se sleduje scelení jednotlivých složek.

Vaječný likér (100l) — 20% obj. alkoholu, 35 % cukru
18l žloutků (tj. 1 000 kusů),
31 bílků,
35l normálního cukerného roztoku,
4l vinného destilátu 50% obj. alkoholu, tj. 2,0l a.a.,
1,5l třešňovice 60 % , tj. 0,8l a.a.,
18l jemného lihu 96% obj. alkoholu, tj. 7,2l a.a.,
5 g vanilínu rozpuštěného v lihu.
Doplní se destilovanou nebo změkčenou vodou na 100l (asi 20,5l).
Při použití mléka se postupuje takto:
Mléko se smíchá v emulzním přístroji s odváženým množstvím cukru a za stálého míchání se uvede do
varu; potom se zchladí asi na 30°C. Do zchlazeného roztoku se přidají předem emulgované vaječné
žloutky, směs se zahřívá za stálého míchání podle povahy použitých vajec až na 75°C. Po dosažení této
teploty se homogenizovaná směs ochladí na 25°C a za stálého míchání se zvolna přidává po menších
dávkách jemný líh a lihové přísady. Po důkladném rozmíchání se lihovina přečerpá přes husté síto do
skladovacích kameninových nádob. Dále se postupuje stejně, jak je popsáno výše.

Vaječný likér (100l) — 20 % obj. alkoholu, 35% cukru (s použitím mléka)
18l žloutků,
42,83l mléka,
30kg cukru,
0,25kg vanilkové tresti,
0,10kg rumové tresti,
0,002kg hořkomandlové silice,
14,9l a.a. ve formě jemného lihu,
5,0l a.a. vinného destilátu.
Doplní se na 100l destilovanou nebo změkčenou vodou.
Použije-li se slazené kondenzované mléko, přidává se místo 42,83l mléka 15,6l kondenzovaného mléka a dávka cukru se sníží na 23,5kg.

Čokoládový koktajl, který se též řadí k emulzním lihovinám, se vyrábí v emulzním přístroji takto:
Na 100l výrobku se použije 20kg cukru rozpuštěného za horka ve 14l mléka. Potom se přidá 10 až 14 kg čokolády v horkém roztoku. Za stálého míchání se přidá vaječná melanž (žloutky a bílky) ze 300 vajec,
vypočtené množství jemného lihu (tak, aby hotový výrobek obsahoval 20% obj. alkoholu),
1l třešňovice, malé množství macerátu z citrónové kůry a několik gramů vanilínu rozpuštěného v lihu.
Směs se za stálého zahřívání míchá, dokud nevznikne dokonalá emulze; pak se ochladí na normální teplotu a doplní vodou na požadovaný objem.
P.S. Ještě zajímavost:
Podle historických receptářů byla občas z důvodu nedostatku vajec výroba takových likérů zakázana. Jak to bylo s mlékem jsem nezaznamenal
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Recept na likér Mystery

07 Dec 2021, 22:13

Pamatuju, že jsme vyráběli domácí baileys velmi jednoduše:
2 slazené kondenzované mléka vařit v zavřené konzervě 2 hodiny, po vychlazení smíchat s jednou konzervou neslazeného a přidat 1/2 l rumu. Žádné žloutky, žádný emulzní přístroj. Drží to a chutná to líp než vaječňák.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Recept na likér Mystery

07 Dec 2021, 23:17

V té souvislosti jsem si vzpomněl na jeden .doc soubor co běhá po netu.
Chlastací kuchařská kniha. Dobré inspirace a navedení.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Jiří II
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.

Recept na likér Mystery

08 Dec 2021, 09:30

V té Chlastací knize od Rafaela je pod názvem Citronový likér 3 další varianta likéru s použitím mléka a v podstatě stejný recept jsem nakonec našel v knize Domácí kuchařka 4 . Protože tuto knihu vydalo zdravotnické nakladatelství , měla by mít střídmá konzumace i zdravotní účinek. :D
Prílohy
DSC_0053.JPG
DSC_0054.JPG
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Recept na likér Mystery

08 Dec 2021, 11:27

Jiří II napísal:
08 Dec 2021, 09:30
....měla by mít střídmá konzumace i zdravotní účinek. :D
Jadro problému väzí v definícii pojmu "střídmá"... 😀.

Existujú názory, opierajúce sa (údajne) o rozsiahle štúdie, ktoré množstvo zdraviu prospešnej dávky alkoholu denne definujú číslom NULA ☹ (viď foto). Zostáva len dúfať, že sa mýlia...😀. IH

Screenshot_20211208-113817_Chrome.jpg
Screenshot_20211208-113824_Chrome.jpg
Screenshot_20211208-113833_Chrome.jpg
Screenshot_20211208-113841_Chrome.jpg
Screenshot_20211208-113940_Chrome.jpg
alenak

IP:  248.125

Recept na likér Mystery

08 Dec 2021, 14:44

Jiří, jé tuhle kuchařku mám taky, je dobře udělaná.....už trochu v salátovém provedení vydání asi 1, .z r. 1972...
tak jsem teď otevřela a vzadu jsem měla napsané - vídeňský valčík - 2 kostky ledu, 2 cl becherovky, 2cl šampusu, 1 cl griotky.....
Napísať odpoveď