Alternativní lisování apod

Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Alternativní lisování apod

01 Nov 2021, 23:22

Možná bude lepší založit nové vlákno což tímto činím.
Na základě např. toho:
Jistě, že to jde, ale nevidím v tom žádný smysl. Kvasící jablková drť plave na tekutém podílu, takže její
naředění ničemu příliš nepomůže. Bude plavat dál.
MiKo
27 Okt 2021, 07:51
A je plovoucí koláč na závadu?
Je řešením promýchávání? Nebo ten koláč něčím zatížit a potopit?
Děkuju za info.
vysloužil
27 Okt 2021, 09:49
MiKo napísal: ↑
A je plovoucí koláč na závadu?
Je řešením promýchávání? Nebo ten koláč něčím zatížit a potopit?
Děkuju za info.
Potopit koláč zatíženým sítem je teoreticky možné, ale běžně se nedělá. Já to řeším tak, že po skončení
kvašení, ještě než se případný koláč sám potopí, odeberu a vyhodím cca 5- 10 cm husté vrstvy jablek, co
je zbarvena do hněda - až po žlutou neoxidovanou drť. A jdu pálit.
Promíchávání kvasu nemá smysl, pevný podíl beztak hned vyplave na povrch. Navíc tím kvas zbytečně
provzdušňujete.
Jistě, že to jde, ale nevidím v tom žádný smysl. Kvasící jablková drť plave na tekutém podílu, takže její
naředění ničemu příliš nepomůže. Bude plavat dál.
MiKo
27 Okt 2021, 07:51
A je plovoucí koláč na závadu?
Je řešením promýchávání? Nebo ten koláč něčím zatížit a potopit?
Děkuju za info.
vysloužil
27 Okt 2021, 09:49
MiKo napísal: ↑
A je plovoucí koláč na závadu?
Je řešením promýchávání? Nebo ten koláč něčím zatížit a potopit?
Děkuju za info.
Potopit koláč zatíženým sítem je teoreticky možné, ale běžně se nedělá. Já to řeším tak, že po skončení
kvašení, ještě než se případný koláč sám potopí, odeberu a vyhodím cca 5- 10 cm husté vrstvy jablek, co
je zbarvena do hněda - až po žlutou neoxidovanou drť. A jdu pálit.
Promíchávání kvasu nemá smysl, pevný podíl beztak hned vyplav
Možná bude lepší založit nové vlákno.
*
Řešil jsem a velmi se trápil s lisováním rybízů v klasickém laťkovém lisu. Taky i angrešty apod. v tom moc nešly. A máslovité hrušky už vůbec ne.
Screenshot_2021-10-31-15-28-20_20211031153745400.jpg
Screenshot_2021-10-31-15-28-20_20211031153745400.jpg (64.37 KiB) 1907 zobrazení
Screenshot_2021-10-31-15-28-41_20211031153834180.jpg
Screenshot_2021-10-31-15-28-41_20211031153834180.jpg (77.66 KiB) 1907 zobrazení
Screenshot_2021-10-31-15-33-37_20211031153926046.jpg
Ne, že bych chtěl zpochybňovat předcházejí obrázky a nápady, určitě to fungovalo a fungovat bude, ale mi se to moc neosvědčilo.
*
Lepší byl potravinářsko neškodný pytel naplněný surovinou a doplněný kameny v množství aby neplaval a byl ponořen.
(Kdo něco podobného podle předcházejících obrázků nezkusil by mohl být velmi překvapen tou nadnášející a kvasicí silou).
A po maceraci, nakvašení nebo podobné době ho vytáhnout a nechat "po vytažení, nadzvednutí, vykapat.
AIG2738985_20211101230754733.jpg
AIG2738985_20211101230754733.jpg (5.17 KiB) 1907 zobrazení
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
MiKo
Príspevky: 126
Dátum registrácie: 28 Máj 2021, 09:10
Bydlisko: JV Morava

Alternativní lisování apod.

09 Nov 2021, 11:56

Taky se mi ty jalové dna nezdají být ideální, chce to i káď která je dole užší než nahoře a tu nemám.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Alternativní lisování apod.

09 Nov 2021, 14:59

Pořídil jsem si kdysi toto. Trochu mi vadilo, že víko nešlo utěsnit, ale ono je to vlastně v případě nakvašování zbytečné.
Screenshot_2021-11-09-14-37-46_20211109144900441.jpg
Screenshot_2021-11-09-14-37-46_20211109144900441.jpg (22.5 KiB) 1809 zobrazení
Screenshot_2021-11-09-14-37-09_20211109144801420.jpg
Screenshot_2021-11-09-14-37-09_20211109144801420.jpg (12.45 KiB) 1809 zobrazení
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
MiKo
Príspevky: 126
Dátum registrácie: 28 Máj 2021, 09:10
Bydlisko: JV Morava

Alternativní lisování apod.

11 Nov 2021, 12:19

Zkusil jsem rukama ten jablečný koláč potopit a bez šance. Nedovedu si představit kolik zátěže bych na něj musel naskládat, aby klesl. Nechám to tak, přikryté igelitem a gumicukem a pak vrchní část odeberu.
vysloužil
Príspevky: 4693
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Alternativní lisování apod.

11 Nov 2021, 14:44

MiKo napísal:
11 Nov 2021, 12:19
Zkusil jsem rukama ten jablečný koláč potopit a bez šance. Nedovedu si představit kolik zátěže bych na něj musel naskládat, aby klesl. Nechám to tak, přikryté igelitem a gumicukem a pak vrchní část odeberu.
Přesně tak. Není jakýkoli důvod potápět koláč. Párkrát se mi stalo, že jsem před pálením horní vrstvu koláče neodstranil - jednoduše proto, že se koláč po skončení kvašení potopil. Na kvalitu výsledné jablkovice to vliv nemělo.
Na druhé straně - pokoušel jsem se vyrobit jablečné víno bez lisování - nechal jsem zkvasit drť a před skončením kvašení odčerpal tekutý podíl zpod koláče. Nedoporučuji, víno nikdy nebylo dobré, pachuť naoxidovaného koláče byla ve víně - na rozdíl od destilátu - cítit.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Alternativní lisování apod.

11 Nov 2021, 18:43

- Právě proto se důrazně, až na pár výjimek, doporučuje používat k výrobě domácích vín jen mošt nebo šťávu!

- U klasických kvasů to násilné ponořování nemá žádný význam!

- U nějakých neklasických, třeba bylinných apod. to je naopak velmi potřebné. Jinak by surovina plavala a vyluhovala se jen minimálně.
*

Já ty kádě a ponořování používal hlavně na velké množství rybízů jako alternativu k lisování. Nakvasit v těch pytlích s kameny, někdy i v docukřeném roztoku, a pak nechat vykapat. Šťávu pak na víno a pevný podíl z těch pytlů použit po zředění a docukření na klasický kvas aby se využil. Ale jen na likérový líh po důsledné rektifikaci.

(Jinak jsem větší množství bobulovin nebo měkkého ovoce vylisovat nedokázal).

P.S. ještě doplnění, edit. Surovina v těch pytlích a kameny musí být upěchovány a pevně stáhnuty. Jinak mají snahu se během nakvašování vynořovat. CO2 uvnitř nich má snahu je nadnášet.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Napísať odpoveď