Jablkovica

Jiří II
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.

Jablkovica

18 Nov 2021, 13:24

Rafael napísal:
19 Okt 2021, 14:11
...
A tak mě napadlo něco o starých Francouzech a jablkovici.
Historické okénko:
Fořt-Výroba ovocných vín a lihovin v Normandii a Bretagni.pdf
Nádherná publikace jak jazykem, tak obsahem! Díky za ni!
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Jablkovica

18 Nov 2021, 16:20

Tu brožurku jsem získal jsem na https://muj-antikvariat.cz/ historický originál, původní výtisk.
Neuměle ho naskenoval a poslal internetovému kolegovi http://digibooks.cz/index.php který ho odborně přepracoval.
*
Jinak jsem ještě kdysi za mlada objevil v SVK tento zajímavý sborník.
obr_77_20211118161354163.jpg
obr_77_20211118161354163.jpg (1.73 KiB) 2679 zobrazení
Ale ten jsem si musel klasickou fotografickou cestou ofotit a mám ho jen na fotkách.
Nějak jsem se nedostal k tomu abych ho naskenoval.
(Digibooks o něj neměl zájem. Autorská práva..., a mi tak stačí).
Stručný výtah z něho je tady:
http://deslik.blogspot.com/2012/12/prog ... ovoce.html
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
MiKo
Príspevky: 122
Dátum registrácie: 28 Máj 2021, 09:10
Bydlisko: JV Morava

Jablkovica

19 Nov 2021, 19:14

Děkuji za zajímavé čtení pane Rafaeli.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Jablkovica

19 Nov 2021, 22:11

Samozřejmě jsem rád, že se to někomu líbí a že to psaní a odkazy, není až tak úplná zbytečná ztráta času.

Jako na staré mazací zahradě...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Jablkovica

20 Nov 2021, 00:04

V tom článku je hodně zajímavého čtení, ale taky údaje, s nimiž se po 40 letech od své první jablkovice plně neztotožňuji. Ale jsou to spíš drobnosti. (proč nechávat drť hodinu odležet?)
O svém loňském porovnávacím testu dvou jablkovic ze stejných jablek (jedna z moštu, druhá z drti) jsem tu psal.
Vítězů kategorie jablkovic na degustacích se ptám, zda pálí z drti či z moštu. Je to tak půl na půl, možná těch moštařů je trochu víc.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Jablkovica

20 Nov 2021, 15:24

Tomu odležení drtě taky moc nerozumím. Jsem si v praxi nevšimnul, že by se tím nějak zvýšila výlisnost. Ne, že bych to dělal cíleně, ale byl jsem k tomu donucen pomalým lisem.
Drtič byl mnohém rychlejší a tak se ve spoustě kýblů a škopků ta drť hromadila.
*
Ale myslím, že jsem o tom odležení drtě četl na více místech. Což nemusí nic znamenat protože "akademici" stejně většinou opisují jeden od druhého a ne všichni mají praktické zkušenosti s větší výrobou.

Dokonce jsem při studiu starých materiálů nabyl dojmu, že jejich práce spočivala v tom, že "navštívili" zavedené výrobce a pak "jen" vědecky popsali a zdůvodnili proč to dělají zrovna takhle.
Ale je to jen můj laický názor. Nic proti nelze namítat a vážim si jich!
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Michal82
Príspevky: 23
Dátum registrácie: 19 Okt 2021, 10:05

Jablkovica

04 Dec 2021, 17:32

tak hodim sem aktualny vysledok. zo 170 l jablkoveho kvasu vyslo 12 l palenky o sile 70,9%, po zriedeni na 48% vyslo 18 l vonavej jablkovice. zatial 4 testeri a vsetkym chutila aj takto cerstva :)
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Jablkovica

04 Dec 2021, 18:07

Michal82 napísal:
04 Dec 2021, 17:32
tak hodim sem aktualny vysledok. zo 170 l jablkoveho kvasu vyslo 12 l palenky o sile 70,9%, po zriedeni na 48% vyslo 18 l vonavej jablkovice. zatial 4 testeri a vsetkym chutila aj takto cerstva :)
Je zajímavé, že čerstvý destilát chutná v den pálení jinak (lépe) než po týdnu. Časem po uležení se chuť zase zakulatí.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Jablkovica

04 Dec 2021, 18:26

Michal82 napísal:
04 Dec 2021, 17:32
...zo 170 l jablkoveho kvasu vyslo 12 l palenky o sile 70,9%....
Podle té síly soudím, že byl správně oddělen dokap. Že se do destilátu nedostalo větší množství nežádoucích látek. Hořkých, kyselých apod.
*
Ale je to jen můj názor, moje zkušenost a preference a nechci se o to přít.

Mnoho lidí a palíren totiž ukončují destilaci daleko později a libují si, že jedině tak má pálenka tu správnou chuť, aroma a říz.
Třeba, že už pak nijak neředí a mají to kolem 50% přímo z kotle.
*
Takové výrobky fact nemusím a případné "ztráty předčasným ukončením destilace" neřeším. Takové pozadky se dají využit efektivněji než si s nimi zkazit chuť jádra.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
vysloužil
Príspevky: 4660
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Jablkovica

04 Dec 2021, 19:30

Rafael napísal:
04 Dec 2021, 18:26
Michal82 napísal:
04 Dec 2021, 17:32
...zo 170 l jablkoveho kvasu vyslo 12 l palenky o sile 70,9%....
Podle té síly soudím, že byl správně oddělen dokap. Že se do destilátu nedostalo větší množství nežádoucích látek. Hořkých, kyselých apod.
*
Ale je to jen můj názor, moje zkušenost a preference a nechci se o to přít.

Mnoho lidí a palíren totiž ukončují destilaci daleko později a libují si, že jedině tak má pálenka tu správnou chuť, aroma a říz.
Třeba, že už pak nijak neředí a mají to kolem 50% přímo z kotle.
*
Takové výrobky fact nemusím a případné "ztráty předčasným ukončením destilace" neřeším. Takové pozadky se dají využit efektivněji než si s nimi zkazit chuť jádra.
Já úplně nerozumím technice destilace, ale kolony se zpětným refluxem nadestilují pálenku vyšší lihovitosti. Nicméně z jiných typů palíren jsem pil několik destilátů, které nebylo třeba ředit a jejich kvalita horší nebyla. Jak to dělali, opravdu nevím.
Napísať odpoveď