Strana 1 z 1

Jablečný ocet

Napísané: 05 Okt 2021, 19:32
od používateľa Mimmo
Víte někdo jak se dá ze starého moštu udělat nenáročným způsobem jablečný ocet?

Jablečný ocet

Napísané: 05 Okt 2021, 21:13
od používateľa Rafael
Zkušenosti nemám, ocet jsem nikdy nevyráběl a ani se mi to nikdy nestalo.
Octové kvašení nemají domácí vináři a podobní vůbec rádi. A všemožně se mu snaží zamezit.
Hlavně
- zamezením oxidace
- nižší teplotou
- vyšší lihovitosti vín nebo kvasů
*
Ocet z moštu ani přímo z ovoce vzniknout nemůže. Jen oxidací a pomoci octových kvasinek z lihu.
A potřebuje úplně opačné podmínky než výše uvedené.
Octové kvašení pak proběhne buď samovolně nebo pomocí přidaného octa nebo bukových pilin. Ale nějak to teď nemůžu ve svém knižním bordelu, archívu, dohledat.

Tak zatím jen jedno mé oblíbené Historické okénko:
z Výroba ovocných vín a octů v domácnosti, Vladimír Smeykal (1881-1945), vydalo Moravské nakladatelství B. Pištělák v Brně, v roce 1942
Screenshot_2021-10-05-20-52-13_20211005205416317.jpg
Screenshot_2021-10-05-20-52-13_20211005205416317.jpg (141.25 KiB) 2518 zobrazení
Screenshot_2021-10-05-20-52-25_20211005205501739.jpg
Screenshot_2021-10-05-20-52-25_20211005205501739.jpg (145.04 KiB) 2518 zobrazení

Jablečný ocet

Napísané: 06 Okt 2021, 13:59
od používateľa Rafael
0.jpg
0.jpg (90.35 KiB) 2482 zobrazení
1.jpg
2.jpg
3.jpg

Jablečný ocet

Napísané: 06 Okt 2021, 19:02
od používateľa Mimmo
Děkuji za rady. Pokusím se to nějak rozluštit a vyzkoušet.

Jablečný ocet

Napísané: 07 Okt 2021, 17:45
od používateľa Rafael
To nejsou rady, jen jsem něco skopíroval :(
*
Lepší by bylo kdyby někdo napsal nějakou praktickou zkušenost s vlastní výrobou.

Jablečný ocet

Napísané: 07 Okt 2021, 19:30
od používateľa Mikeš13
Zkušenosti mám pouze s výrobou octu z jablek, ne z moštu.

Jablečný ocet

Napísané: 28 Jan 2022, 08:31
od používateľa Mimmo
Rafael napísal:
07 Okt 2021, 17:45
Lepší by bylo kdyby někdo napsal nějakou praktickou zkušenost s vlastní výrobou.
Litr 14 měsíců starého a zkvašeného jablečného moštu jsem dal s pootevřeným víčkem o Vánocích k topení a občas jsem ho protřepal, aby se do něj dostal kyslík. Zdroj octových bakterií jsem neměl. Ani octomilky nelítají. Po 6 týdnech je tekutina ostře kyselá a vysloveně smrdí octem. Mám ještě 6 litrů moštu, který "zůstal na ocet".