Jablečný ocet
Jablečný ocet
Víte někdo jak se dá ze starého moštu udělat nenáročným způsobem jablečný ocet?
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Jablečný ocet
Zkušenosti nemám, ocet jsem nikdy nevyráběl a ani se mi to nikdy nestalo.
Octové kvašení nemají domácí vináři a podobní vůbec rádi. A všemožně se mu snaží zamezit.
Hlavně
- zamezením oxidace
- nižší teplotou
- vyšší lihovitosti vín nebo kvasů
*
Ocet z moštu ani přímo z ovoce vzniknout nemůže. Jen oxidací a pomoci octových kvasinek z lihu.
A potřebuje úplně opačné podmínky než výše uvedené.
Octové kvašení pak proběhne buď samovolně nebo pomocí přidaného octa nebo bukových pilin. Ale nějak to teď nemůžu ve svém knižním bordelu, archívu, dohledat.
Tak zatím jen jedno mé oblíbené Historické okénko:
z Výroba ovocných vín a octů v domácnosti, Vladimír Smeykal (1881-1945), vydalo Moravské nakladatelství B. Pištělák v Brně, v roce 1942
Octové kvašení nemají domácí vináři a podobní vůbec rádi. A všemožně se mu snaží zamezit.
Hlavně
- zamezením oxidace
- nižší teplotou
- vyšší lihovitosti vín nebo kvasů
*
Ocet z moštu ani přímo z ovoce vzniknout nemůže. Jen oxidací a pomoci octových kvasinek z lihu.
A potřebuje úplně opačné podmínky než výše uvedené.
Octové kvašení pak proběhne buď samovolně nebo pomocí přidaného octa nebo bukových pilin. Ale nějak to teď nemůžu ve svém knižním bordelu, archívu, dohledat.
Tak zatím jen jedno mé oblíbené Historické okénko:
z Výroba ovocných vín a octů v domácnosti, Vladimír Smeykal (1881-1945), vydalo Moravské nakladatelství B. Pištělák v Brně, v roce 1942
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Jablečný ocet
Děkuji za rady. Pokusím se to nějak rozluštit a vyzkoušet.
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Jablečný ocet
To nejsou rady, jen jsem něco skopíroval
*
Lepší by bylo kdyby někdo napsal nějakou praktickou zkušenost s vlastní výrobou.
*
Lepší by bylo kdyby někdo napsal nějakou praktickou zkušenost s vlastní výrobou.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Jablečný ocet
Zkušenosti mám pouze s výrobou octu z jablek, ne z moštu.
Jablečný ocet
Litr 14 měsíců starého a zkvašeného jablečného moštu jsem dal s pootevřeným víčkem o Vánocích k topení a občas jsem ho protřepal, aby se do něj dostal kyslík. Zdroj octových bakterií jsem neměl. Ani octomilky nelítají. Po 6 týdnech je tekutina ostře kyselá a vysloveně smrdí octem. Mám ještě 6 litrů moštu, který "zůstal na ocet".