Jablečný ocet

Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Jablečný ocet

05 Okt 2021, 19:32

Víte někdo jak se dá ze starého moštu udělat nenáročným způsobem jablečný ocet?
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Jablečný ocet

05 Okt 2021, 21:13

Zkušenosti nemám, ocet jsem nikdy nevyráběl a ani se mi to nikdy nestalo.
Octové kvašení nemají domácí vináři a podobní vůbec rádi. A všemožně se mu snaží zamezit.
Hlavně
- zamezením oxidace
- nižší teplotou
- vyšší lihovitosti vín nebo kvasů
*
Ocet z moštu ani přímo z ovoce vzniknout nemůže. Jen oxidací a pomoci octových kvasinek z lihu.
A potřebuje úplně opačné podmínky než výše uvedené.
Octové kvašení pak proběhne buď samovolně nebo pomocí přidaného octa nebo bukových pilin. Ale nějak to teď nemůžu ve svém knižním bordelu, archívu, dohledat.

Tak zatím jen jedno mé oblíbené Historické okénko:
z Výroba ovocných vín a octů v domácnosti, Vladimír Smeykal (1881-1945), vydalo Moravské nakladatelství B. Pištělák v Brně, v roce 1942
Screenshot_2021-10-05-20-52-13_20211005205416317.jpg
Screenshot_2021-10-05-20-52-13_20211005205416317.jpg (141.25 KiB) 2488 zobrazení
Screenshot_2021-10-05-20-52-25_20211005205501739.jpg
Screenshot_2021-10-05-20-52-25_20211005205501739.jpg (145.04 KiB) 2488 zobrazení
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Jablečný ocet

06 Okt 2021, 13:59

0.jpg
0.jpg (90.35 KiB) 2452 zobrazení
1.jpg
2.jpg
3.jpg
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Jablečný ocet

06 Okt 2021, 19:02

Děkuji za rady. Pokusím se to nějak rozluštit a vyzkoušet.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Jablečný ocet

07 Okt 2021, 17:45

To nejsou rady, jen jsem něco skopíroval :(
*
Lepší by bylo kdyby někdo napsal nějakou praktickou zkušenost s vlastní výrobou.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2183
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Jablečný ocet

07 Okt 2021, 19:30

Zkušenosti mám pouze s výrobou octu z jablek, ne z moštu.
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Jablečný ocet

28 Jan 2022, 08:31

Rafael napísal:
07 Okt 2021, 17:45
Lepší by bylo kdyby někdo napsal nějakou praktickou zkušenost s vlastní výrobou.
Litr 14 měsíců starého a zkvašeného jablečného moštu jsem dal s pootevřeným víčkem o Vánocích k topení a občas jsem ho protřepal, aby se do něj dostal kyslík. Zdroj octových bakterií jsem neměl. Ani octomilky nelítají. Po 6 týdnech je tekutina ostře kyselá a vysloveně smrdí octem. Mám ještě 6 litrů moštu, který "zůstal na ocet".
Prílohy
Screenshot_20220128_083322.jpg
Napísať odpoveď