Čím našrotovat jablka.

Michal82
Príspevky: 23
Dátum registrácie: 19 Okt 2021, 10:05

Čím našrotovat jablka.

25 Okt 2021, 20:13

este by som mal jednu otazku, kvas z jablk mi pekne kvasi pod bublatkom uz vyse tyzdna, ale zda sa mi dost husty. je mozne ho este aj po takmer 2 tzydnoch nariedit vodou?
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Čím našrotovat jablka.

25 Okt 2021, 22:35

Michal82 napísal:
25 Okt 2021, 20:13
este by som mal jednu otazku, kvas z jablk mi pekne kvasi pod bublatkom uz vyse tyzdna, ale zda sa mi dost husty. je mozne ho este aj po takmer 2 tzydnoch nariedit vodou?
Jistě, že to jde, ale nevidím v tom žádný smysl. Kvasící jablková drť plave na tekutém podílu, takže její naředění ničemu příliš nepomůže. Bude plavat dál.
MiKo
Príspevky: 122
Dátum registrácie: 28 Máj 2021, 09:10
Bydlisko: JV Morava

Čím našrotovat jablka.

27 Okt 2021, 07:51

A je plovoucí koláč na závadu?
Je řešením promýchávání? Nebo ten koláč něčím zatížit a potopit?

Děkuju za info.
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Čím našrotovat jablka.

27 Okt 2021, 09:49

MiKo napísal:
27 Okt 2021, 07:51
A je plovoucí koláč na závadu?
Je řešením promýchávání? Nebo ten koláč něčím zatížit a potopit?

Děkuju za info.
Potopit koláč zatíženým sítem je teoreticky možné, ale běžně se nedělá. Já to řeším tak, že po skončení kvašení, ještě než se případný koláč sám potopí, odeberu a vyhodím cca 5- 10 cm husté vrstvy jablek, co je zbarvena do hněda - až po žlutou neoxidovanou drť. A jdu pálit.
Promíchávání kvasu nemá smysl, pevný podíl beztak hned vyplave na povrch. Navíc tím kvas zbytečně provzdušňujete.
andre.marek
Príspevky: 630
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
Bydlisko: Novojičínsko

Čím našrotovat jablka.

27 Okt 2021, 11:37

Postupuji stejně :thumbup:
Letos nějak nezbyl čas, tak jsem namoštoval jen část na spotřebu, zbytek - cca 400kg jenom drť.
Ale vyfotil jsem ten šroťák :D
Obrázok

Obrázok
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Napísať odpoveď