Myslím, že teprve teď, s příchodem Děda Mráze nestává to nejlepší období pro moštování.
Pokud chce někdo mít čistý a jiskrnný mošt bez pracných filtrací tak:
Demižóny apod., nechat samovolně usadit kaly a pak stáhnout hadičkou jako u vín. V nízkých teplotách trvá, bývá, nástup kvašení velmi pomalý a sediment má dost času na usazení na dnech a mošt na vyčištění.
Velmi doporučuji tento postup protože výsledek stojí za to a lahodí i oku.
*
Já mošt letos zas nedělám, protože mi odešel smalt v Brutaru a v malém množství, v nějakém zavařovacím hrnci a skleničkách mě to nebaví...
*
Edit: Asi jsem měl už dřív nebo aspoň letos koupit náhrádní kotlinu.
Jablečný mošt
- Rafael
- Príspevky: 2197
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Jablečný mošt
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
- Rafael
- Príspevky: 2197
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Jablečný mošt
Ještě doplňky k moštování a Brutaru:
Historické okénko:
"Proboha, co to je za lidi? Dávají pivo malým dětem!"
Seděli jsme u cesty na turistické trase, popíjeli nějaký likér a děti mošt z pivních láhví.
(Tehdy se měnil jejich tvar a byly k mání za 0,10 Kč)
*Historické okénko:
"Proboha, co to je za lidi? Dávají pivo malým dětem!"
Seděli jsme u cesty na turistické trase, popíjeli nějaký likér a děti mošt z pivních láhví.
(Tehdy se měnil jejich tvar a byly k mání za 0,10 Kč)
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.