Já ne, ale švagr, když neměl višně, vyrobil ostružinku. Pitelný likér, ale to ovoce bych v ní nepoznal. Jak ji dělal, nevím, ale předpokládám, že stejně jako višňovku, tedy ovoce, cukr a lihovinu.
Nejlepší višňovka?
Nejlepší višňovka?
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Nejlepší višňovka?
Z ostružin se mi nikdy žádný hodně pitelný nápoj vyrobit nepodařilo.A snažil jsem se.
Ale jen má osobní zkušenost, mé chutě a okolí. Tak to tak berte protože nechci nikoho odrazovat nebo tu surovinu hanit.
*
Z "černého" ovoce se mi osvědčily aronie, višně a rybíz.
Ale nejsem schopen určit co bylo lepší nebo horší. To nejde.
Proto bych v tom směru na rozdíl od p. Vysloužila ten Cassis úplně nezavrhoval.
Ale jen má osobní zkušenost, mé chutě a okolí. Tak to tak berte protože nechci nikoho odrazovat nebo tu surovinu hanit.
*
Z "černého" ovoce se mi osvědčily aronie, višně a rybíz.
Ale nejsem schopen určit co bylo lepší nebo horší. To nejde.
Proto bych v tom směru na rozdíl od p. Vysloužila ten Cassis úplně nezavrhoval.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Nejlepší višňovka?
Ono, pokud je likér vyladěný - přiměřeně sladký, přiměřeně ovocný a z kvalitního alkoholu, je pitelný asi každý. Připomínám, že sám to nepiju a hodnotím je jen podle toho, co nejdýl vydrží ve špajzu.Rafael napísal: ↑27 Dec 2021, 21:54Z ostružin se mi nikdy žádný hodně pitelný nápoj vyrobit nepodařilo.A snažil jsem se.
Ale jen má osobní zkušenost, mé chutě a okolí. Tak to tak berte protože nechci nikoho odrazovat nebo tu surovinu hanit.
*
Z "černého" ovoce se mi osvědčily aronie, višně a rybíz.
Ale nejsem schopen určit co bylo lepší nebo horší. To nejde.
Proto bych v tom směru na rozdíl od p. Vysloužila ten Cassis úplně nezavrhoval.
Ještě k těm osvědčeným bych přidal ořechovku. Snad proto, že jsem s ní jednou vyhrál.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Nejlepší višňovka?
Můžu se zeptat na tu Ořechovku kde byla macerována.
Ono totiž jsou na to hodně rozporuplné názory protože je to taková "zvláštní" surovina.
Lepší výsledky se prý dosáhnou v teple a světle.
Což se mi nelíbí, ale klasika z temného a chladného sklepa se mi ne vždy povedla. Dokonce to byla někdy i úplná katastrofa.
*
(Nakonec jsem s její výrobou skončil protože i s pomocí horkého louhu se po ni špatně myly demižony. A taky ty některé neúspěchy...).
Ono totiž jsou na to hodně rozporuplné názory protože je to taková "zvláštní" surovina.
Lepší výsledky se prý dosáhnou v teple a světle.
Což se mi nelíbí, ale klasika z temného a chladného sklepa se mi ne vždy povedla. Dokonce to byla někdy i úplná katastrofa.
*
(Nakonec jsem s její výrobou skončil protože i s pomocí horkého louhu se po ni špatně myly demižony. A taky ty některé neúspěchy...).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
-
- Príspevky: 775
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31
Nejlepší višňovka?
Višně, dřínky a maliny s cukrem v jablkovici. Já mám nejraději višně, ale u ostatních vedou maliny.
Olomoucko 220 m n. m.
Nejlepší višňovka?
To už si přesně nepamatuju. Ořechovku jsem poslal do soutěže jen proto, že ji nikdo nepil a tak jí nebylo škoda. Naložil jsem ji proto, že se při červnové bouři ulomila větev a bylo mi těch nezralých plodů líto.Rafael napísal: ↑27 Dec 2021, 22:43Můžu se zeptat na tu Ořechovku kde byla macerována.
Ono totiž jsou na to hodně rozporuplné názory protože je to taková "zvláštní" surovina.
Lepší výsledky se prý dosáhnou v teple a světle.
Což se mi nelíbí, ale klasika z temného a chladného sklepa se mi ne vždy povedla. Dokonce to byla někdy i úplná katastrofa.
*
(Nakonec jsem s její výrobou skončil protože i s pomocí horkého louhu se po ni špatně myly demižony. A taky ty některé neúspěchy...).
Ale všechny likéry jsem vždycky nakládal do 4litrové sklenice od okurek a postavil na verandě na skříň, tedy na světlo. Nijak cíleně, prostě proto, že tam nejméně překáží.
Určitě jsem cukr přidával až do zcezeného macerátu, v receptu byl ještě puškvorec a pelyněk, ale ty jsem tam nedal (neměl jsem je). Myslím, že za úspěchem ořechového likéru stál fakt, že díky dostupnosti višňovky ho nikdo bezmála 10 let nepil a jeho původně přitrpklá chuť se za tu dobu krásně zakulatila.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Nejlepší višňovka?
Asi ty ořechy fact potřebují světlo a teplo.
U mně taky měly maliny vždy velký úspěch. Ať už jako fortifikované dezertní víno nebo likér.Štěpánka.3 napísal: ↑27 Dec 2021, 23:58Višně, dřínky a maliny s cukrem v jablkovici. Já mám nejraději višně, ale u ostatních vedou maliny.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Nejlepší višňovka?
Už léta dělám likéry .Každoročně ořechovka vždy sklidí uspěch.Dělal jsem kde z čeho ,ale ořechovka a višnovka jsou zaručeny top.Kamarád zase děla Trnkový liker a šípkovy liker jako raritu. Jsou moc dobré, ale ta pracnost. Má rad speciality.Je zajímavé ač dělám stejný recept u ořechovky pokaždé je výsledek trošku, někdy i vice rozdílný. V barvě nebo hustotě.Vliv má zřejmě zralost plodu ořechu.Ale vždy je beze zbytku spotřebován a vychválen.Doporučuji.Podotýkam ,že používam destilat většinou z medu o zhruba 70 procentni lihovitosti.
Nejlepší višňovka?
Termín sběru ořechů nepochybně ovlivňuje chuť likéru výrazně. Některé receptury vyžadují přesný termín na svatého Jana (24.6.), ovšem neberou v potaz, že jednotlivé odrůdy se ve stupni zralosti liší.JJM napísal: ↑29 Dec 2021, 10:33Už léta dělám likéry .Každoročně ořechovka vždy sklidí uspěch.Dělal jsem kde z čeho ,ale ořechovka a višnovka jsou zaručeny top.Kamarád zase děla Trnkový liker a šípkovy liker jako raritu. Jsou moc dobré, ale ta pracnost. Má rad speciality.Je zajímavé ač dělám stejný recept u ořechovky pokaždé je výsledek trošku, někdy i vice rozdílný. V barvě nebo hustotě.Vliv má zřejmě zralost plodu ořechu.Ale vždy je beze zbytku spotřebován a vychválen.Doporučuji.Podotýkam ,že používam destilat většinou z medu o zhruba 70 procentni lihovitosti.
Trnkové a šípkové víno (natož kvas) jsou hodně pracné, ale těch pár kg na likér nemusí být až taková dřina. Sám jsem je nedělal, šípkový jsem jednou dostal, ale neohromil mě.
Destilát z medu je jistě kvalitní surovina, není toho medu trochu škoda?
-
IP: 235.184
Nejlepší višňovka?
Recept č.2 preferuji. Mám vyzkoušeno.
Když tomu dáte lásku dopadne to výtečně. 👍🤗😉🙋
Když tomu dáte lásku dopadne to výtečně. 👍🤗😉🙋