Strana 2 z 3

Recept na povidla (lekvár)

Napísané: 05 Sep 2021, 17:25
od používateľa Jiří II
Pro Konvalinku: U vás možná Slivovicí, jenže u nás Slivovice ženám smrdí :) , takže raději Rumem :D

Recept na povidla (lekvár)

Napísané: 05 Sep 2021, 18:30
od používateľa vysloužil
EL Edgar napísal:
05 Sep 2021, 16:12
vysloužil napísal:
05 Sep 2021, 15:14
To je zajímavé. Mám dva dotazy:
1. V čem vidíte výhodu toho opakovaného vaření?
2. Přijde mi, že výsledkem receptu na videu není lekvár (povidla), nýbrž džem nebo marmeláda. Nechce se mi věřit, že po vaření pomletých švestek 3x10 minut vzniknou černá tuhá povidla.
V čom vidím výhodu?
Pamätám si časy, keď sa lekvár varil bežne niekoľko hodín a neustále sa musel celý čas miešať kým nebol hustý. Takže za mňa, úspora času (aj keď by niekto mohol namietať že ho otravuje páve to opakované varenie) Mňa by otravovalo stáť pri hrnci 4 - 5 hodín a stále miešať. A ďalšia výhoda je, že keď sa ovocie nevarí tak dlho, vôňa sa viac blíži k pôvodnej surovine (môj subjektívny názor).

Týmto spôsobom sa dá uvariť extrémne hustý lekvár, ak sa postup opakuje až do požadovanej hustoty. Trojnásobným varením sa dosiahne hustý lekvár (po vychladnutí ešte zhustne).
Medzi vareniami sa hrniec nezakrýva.
Viacnásobným varením je možné uvariť slivkový lekvár ako betón. :D Len mám obavy, že chuť a farba nebude zodpovedať Vašim predstavám. Takže "povidla" pravdepodobne týmto spôsobom uvariť nejdú. Ale neskúšal som.
My máme radi hustý lekvár a tento spôsob nám vyhovuje. Preto som ho sem dal do pozornosti, ak by sa niekomu zapáčil. Je mi jasné že nemusí vyhovovať každému.
Ak som dal príspevok od veci, tak sa ospravedlňujem.
Neměl byste fotku, jak vypadá taková sklenice s lekvárom?
Ono chuť a barva běžných povidel se původní surovině moc nepodobají. Od toho jsou džemy a marmelády. Ovoce dodá jen hmotu, chuť povidel je spíš po karamelu, jen hrušková si podrží příchuť hrušek. Když jsem neměl švestky, uvařil jsem povidla z jablek. Běžný konzument to od švestkových nerozeznal. Chutnalo to jako švestková povidla z obchodu. Mimochodem, ta jsou často nastavovaná právě jablky

Mňa by otravovalo stáť pri hrnci 4 - 5 hodín a stále miešať.

Samozřejmě. Proto jsem v úvodu vlákna uvedl receptury, kde se švestky prakticky vůbec nemíchají.

Používáte tento postup i na jiné ovoce? Já stále hledám nejlepší recept na aromatické džemy - maliny, jahody, meruňky, broskve. Když je svařím dohusta, voní to sice kolem sporáku, ale výsledný produkt ztratí svoji vůni i barvu. Marmelády jsou nahnědlé a chuť ovoce se ztrácí. Když je vyrobím za pomoci Gelfixu, jsou svěže červené, voní pěkně, ale konzistence je spíš rosolová a hotový džem poněkud "pouští šťávu".

Recept na povidla (lekvár)

Napísané: 05 Sep 2021, 21:43
od používateľa Štěpánka.3
Já rozvařím švestky, po vychladnutí (už se něco odpaří) trochu ohřeji (aby to lépe teklo), rozmixuji v mixéru a přecedím přes sítko (to kvůli úlomkům pecek - např. ze Stanley). Naleji do pekáče a dám do trouby na nižší teplotu. Sem tam zamíchám a příborovým nožem seškrábnu kraje. Nechám nějakou dobu péct. Po vychladnutí to druhý den dám zase chvíli péct. A tak to opakuji až do požadované hustoty. (Prostě jak mám čas). Doslazuji cukrem, když je potřeba (množství podle chuti). Když to náhodou s tím odpařováním přeženu, tak to vodou naředím, abych to mohla nacpat do skleniček. A pro jistotu to ještě klasicky zavařím.

Recept na povidla (lekvár)

Napísané: 05 Sep 2021, 22:38
od používateľa vysloužil
Na slovensku sa termín "povidla" nepoužíva, tak mi prepáčte ale mal som za to, že povidla sú výhradne a len hustý slivkový lekvár. To že je to aj lekvár z iného ovocia som nevedel.

Tento postup používame na jahodový a slivkový lekvár. Iný ani nerobievame.

V podstatě máte pravdu. V obchodech se prodávají jen švestková povidla - černá polotuhá hmota. Teoreticky lze povidla uvařit z jakéhokoli ovoce, v domácí praxi se vaří - pokud vím - jen ze švestek, hrušek a (v nouzi) z jablek. Hrušková se s oblibou používají např. na valašské koláče - frgály.
Já zase tady čtu poprvé, že někdo vaří povidla i z jahod.

Recept na povidla (lekvár)

Napísané: 22 Sep 2021, 07:45
od používateľa hugovotr
Včera jsem dělal povidla zvlášť z 4.5kg Toptaste a zvlášť z 3kg směsi Rodné a Gabrovské. Chtěl jsem je mít méně sladká a ne úplně tmavá. Polovinu švestek jsem dělal bez cukru.
Ingredience na 2kg švestek:
150g cukru (nebo žádný)
3 polévkové lžíce octa, (vinný, Balsamico nebo i obyčejný)
Panák rumu nebo slivovice

Švestky umýt a odpeckovat. Já použil odpeckovač českého výrobce. Toptaste mi zabral asi čtvrt hodiny. Rodná a Gabrovská trvala asi šest minut, protože byly menší, měkčí a šly lépe od pecky.
Pekáče vyložit pečícím papírem, švestky naskládat max do 3/4 jejich hloubky, přidat ocet (já dal směs vinného a Balsamico) a promýchat. Dát do předehřáté trouby na 220°C, po 20-30 minutách přidat polovinu cukru, po dalších 20-30 minutách zbylou polovinu. Snížit teplotu na 200°C a péct do požadovaného zhoustnutí. Poté rozmixovat, přidat rum/slivovici nebo i nic a horké plnit do sklenic.

Poznatky:
- v povidlech z Toptaste je hodně jakoby vláken
- Výtěžnost z Toptaste je mnohem větší

Recept na povidla (lekvár)

Napísané: 22 Sep 2021, 09:09
od používateľa Mikeš13
Zajímavé. Když to porovnáte s "klasickými" povidly, jaká je barva a textura Vašich povidel?

Recept na povidla (lekvár)

Napísané: 22 Sep 2021, 12:10
od používateľa hugovotr
Mikeš13 napísal:
22 Sep 2021, 09:09
Zajímavé. Když to porovnáte s "klasickými" povidly, jaká je barva a textura Vašich povidel?
Barva hodně záleží na množství cukru a délce pečení. Konzistence i na rozmixovaní. Nedávno jsem dělal povidla podle receptu p. Vysloužila (ale s 1/3 množstvím cukru) z Toptaste, který dozrává o pár týdnů dřív. Ty jsou tužší a tmavší.
Já chtěl vyrobit něco mezi džemem a povidly.

Recept na povidla (lekvár)

Napísané: 22 Sep 2021, 13:14
od používateľa vysloužil
hugovotr napísal:
22 Sep 2021, 12:10
Mikeš13 napísal:
22 Sep 2021, 09:09
Zajímavé. Když to porovnáte s "klasickými" povidly, jaká je barva a textura Vašich povidel?
Barva hodně záleží na množství cukru a délce pečení. Konzistence i na rozmixovaní. Nedávno jsem dělal povidla podle receptu p. Vysloužila (ale s 1/3 množstvím cukru) z Toptaste, který dozrává o pár týdnů dřív. Ty jsou tužší a tmavší.
Já chtěl vyrobit něco mezi džemem a povidly.
Čím tmavší povidla děláte, tím víc cukru by měla mít surovina (nebo přidat). Do černa zbarvený kulér vzniklý z cukru ztratí sladkost a je jen nahořklý.

Recept na povidla (lekvár)

Napísané: 22 Sep 2021, 14:17
od používateľa hugovotr
Proto se mi nezdají ty s cukrem o moc sladší :idea:
Ty vlákna v povidlech z Toptaste mi dost vadí, ale nevím, jak se jich zbavit. Odcedit to nepůjde :D Podobná "vlákna" bývají v meruňkách.
Tu větší výtěžnost u Toptaste si nedovedu moc vysvětlit .

Recept na povidla (lekvár)

Napísané: 08 Aug 2023, 22:42
od používateľa Peb
Podobne ako pred rokom ,ak sa podarí by som rád urobil povidla zo sliviek toptaste..aj keď sú to slivky sladké ,dávku som rozdelil na - s cukrom a bez ..každý siahne doma po poháriku s cukrom.. na zhruba asi 17 kg ovocia som dal 1 kg cukru ..úprimne by mi nevadilo ani 2..3 kg cukru na také množstvo .veď koláč má byť sladký ..a keď si už natrem povidla na chlieb ,je dobre ak je tam tiež nejakú sladkosť cítiť ..niekto ale nieje zástancom sladenia povidiel ...

Foto z minulého roka ..26.8.2022

Obrázok
Obrázok
Obrázok