Recept na povidla (lekvár)
Recept na povidla (lekvár)
Pro Konvalinku: U vás možná Slivovicí, jenže u nás Slivovice ženám smrdí , takže raději Rumem
Recept na povidla (lekvár)
Neměl byste fotku, jak vypadá taková sklenice s lekvárom?EL Edgar napísal: ↑05 Sep 2021, 16:12V čom vidím výhodu?vysloužil napísal: ↑05 Sep 2021, 15:14To je zajímavé. Mám dva dotazy:
1. V čem vidíte výhodu toho opakovaného vaření?
2. Přijde mi, že výsledkem receptu na videu není lekvár (povidla), nýbrž džem nebo marmeláda. Nechce se mi věřit, že po vaření pomletých švestek 3x10 minut vzniknou černá tuhá povidla.
Pamätám si časy, keď sa lekvár varil bežne niekoľko hodín a neustále sa musel celý čas miešať kým nebol hustý. Takže za mňa, úspora času (aj keď by niekto mohol namietať že ho otravuje páve to opakované varenie) Mňa by otravovalo stáť pri hrnci 4 - 5 hodín a stále miešať. A ďalšia výhoda je, že keď sa ovocie nevarí tak dlho, vôňa sa viac blíži k pôvodnej surovine (môj subjektívny názor).
Týmto spôsobom sa dá uvariť extrémne hustý lekvár, ak sa postup opakuje až do požadovanej hustoty. Trojnásobným varením sa dosiahne hustý lekvár (po vychladnutí ešte zhustne).
Medzi vareniami sa hrniec nezakrýva.
Viacnásobným varením je možné uvariť slivkový lekvár ako betón. Len mám obavy, že chuť a farba nebude zodpovedať Vašim predstavám. Takže "povidla" pravdepodobne týmto spôsobom uvariť nejdú. Ale neskúšal som.
My máme radi hustý lekvár a tento spôsob nám vyhovuje. Preto som ho sem dal do pozornosti, ak by sa niekomu zapáčil. Je mi jasné že nemusí vyhovovať každému.
Ak som dal príspevok od veci, tak sa ospravedlňujem.
Ono chuť a barva běžných povidel se původní surovině moc nepodobají. Od toho jsou džemy a marmelády. Ovoce dodá jen hmotu, chuť povidel je spíš po karamelu, jen hrušková si podrží příchuť hrušek. Když jsem neměl švestky, uvařil jsem povidla z jablek. Běžný konzument to od švestkových nerozeznal. Chutnalo to jako švestková povidla z obchodu. Mimochodem, ta jsou často nastavovaná právě jablky
Mňa by otravovalo stáť pri hrnci 4 - 5 hodín a stále miešať.
Samozřejmě. Proto jsem v úvodu vlákna uvedl receptury, kde se švestky prakticky vůbec nemíchají.
Používáte tento postup i na jiné ovoce? Já stále hledám nejlepší recept na aromatické džemy - maliny, jahody, meruňky, broskve. Když je svařím dohusta, voní to sice kolem sporáku, ale výsledný produkt ztratí svoji vůni i barvu. Marmelády jsou nahnědlé a chuť ovoce se ztrácí. Když je vyrobím za pomoci Gelfixu, jsou svěže červené, voní pěkně, ale konzistence je spíš rosolová a hotový džem poněkud "pouští šťávu".
-
- Príspevky: 766
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31
Recept na povidla (lekvár)
Já rozvařím švestky, po vychladnutí (už se něco odpaří) trochu ohřeji (aby to lépe teklo), rozmixuji v mixéru a přecedím přes sítko (to kvůli úlomkům pecek - např. ze Stanley). Naleji do pekáče a dám do trouby na nižší teplotu. Sem tam zamíchám a příborovým nožem seškrábnu kraje. Nechám nějakou dobu péct. Po vychladnutí to druhý den dám zase chvíli péct. A tak to opakuji až do požadované hustoty. (Prostě jak mám čas). Doslazuji cukrem, když je potřeba (množství podle chuti). Když to náhodou s tím odpařováním přeženu, tak to vodou naředím, abych to mohla nacpat do skleniček. A pro jistotu to ještě klasicky zavařím.
Olomoucko 220 m n. m.
Recept na povidla (lekvár)
Na slovensku sa termín "povidla" nepoužíva, tak mi prepáčte ale mal som za to, že povidla sú výhradne a len hustý slivkový lekvár. To že je to aj lekvár z iného ovocia som nevedel.
Tento postup používame na jahodový a slivkový lekvár. Iný ani nerobievame.
V podstatě máte pravdu. V obchodech se prodávají jen švestková povidla - černá polotuhá hmota. Teoreticky lze povidla uvařit z jakéhokoli ovoce, v domácí praxi se vaří - pokud vím - jen ze švestek, hrušek a (v nouzi) z jablek. Hrušková se s oblibou používají např. na valašské koláče - frgály.
Já zase tady čtu poprvé, že někdo vaří povidla i z jahod.
Tento postup používame na jahodový a slivkový lekvár. Iný ani nerobievame.
V podstatě máte pravdu. V obchodech se prodávají jen švestková povidla - černá polotuhá hmota. Teoreticky lze povidla uvařit z jakéhokoli ovoce, v domácí praxi se vaří - pokud vím - jen ze švestek, hrušek a (v nouzi) z jablek. Hrušková se s oblibou používají např. na valašské koláče - frgály.
Já zase tady čtu poprvé, že někdo vaří povidla i z jahod.
Recept na povidla (lekvár)
Včera jsem dělal povidla zvlášť z 4.5kg Toptaste a zvlášť z 3kg směsi Rodné a Gabrovské. Chtěl jsem je mít méně sladká a ne úplně tmavá. Polovinu švestek jsem dělal bez cukru.
Ingredience na 2kg švestek:
150g cukru (nebo žádný)
3 polévkové lžíce octa, (vinný, Balsamico nebo i obyčejný)
Panák rumu nebo slivovice
Švestky umýt a odpeckovat. Já použil odpeckovač českého výrobce. Toptaste mi zabral asi čtvrt hodiny. Rodná a Gabrovská trvala asi šest minut, protože byly menší, měkčí a šly lépe od pecky.
Pekáče vyložit pečícím papírem, švestky naskládat max do 3/4 jejich hloubky, přidat ocet (já dal směs vinného a Balsamico) a promýchat. Dát do předehřáté trouby na 220°C, po 20-30 minutách přidat polovinu cukru, po dalších 20-30 minutách zbylou polovinu. Snížit teplotu na 200°C a péct do požadovaného zhoustnutí. Poté rozmixovat, přidat rum/slivovici nebo i nic a horké plnit do sklenic.
Poznatky:
- v povidlech z Toptaste je hodně jakoby vláken
- Výtěžnost z Toptaste je mnohem větší
Ingredience na 2kg švestek:
150g cukru (nebo žádný)
3 polévkové lžíce octa, (vinný, Balsamico nebo i obyčejný)
Panák rumu nebo slivovice
Švestky umýt a odpeckovat. Já použil odpeckovač českého výrobce. Toptaste mi zabral asi čtvrt hodiny. Rodná a Gabrovská trvala asi šest minut, protože byly menší, měkčí a šly lépe od pecky.
Pekáče vyložit pečícím papírem, švestky naskládat max do 3/4 jejich hloubky, přidat ocet (já dal směs vinného a Balsamico) a promýchat. Dát do předehřáté trouby na 220°C, po 20-30 minutách přidat polovinu cukru, po dalších 20-30 minutách zbylou polovinu. Snížit teplotu na 200°C a péct do požadovaného zhoustnutí. Poté rozmixovat, přidat rum/slivovici nebo i nic a horké plnit do sklenic.
Poznatky:
- v povidlech z Toptaste je hodně jakoby vláken
- Výtěžnost z Toptaste je mnohem větší
Recept na povidla (lekvár)
Zajímavé. Když to porovnáte s "klasickými" povidly, jaká je barva a textura Vašich povidel?
Recept na povidla (lekvár)
Barva hodně záleží na množství cukru a délce pečení. Konzistence i na rozmixovaní. Nedávno jsem dělal povidla podle receptu p. Vysloužila (ale s 1/3 množstvím cukru) z Toptaste, který dozrává o pár týdnů dřív. Ty jsou tužší a tmavší.
Já chtěl vyrobit něco mezi džemem a povidly.
Recept na povidla (lekvár)
Čím tmavší povidla děláte, tím víc cukru by měla mít surovina (nebo přidat). Do černa zbarvený kulér vzniklý z cukru ztratí sladkost a je jen nahořklý.hugovotr napísal: ↑22 Sep 2021, 12:10Barva hodně záleží na množství cukru a délce pečení. Konzistence i na rozmixovaní. Nedávno jsem dělal povidla podle receptu p. Vysloužila (ale s 1/3 množstvím cukru) z Toptaste, který dozrává o pár týdnů dřív. Ty jsou tužší a tmavší.
Já chtěl vyrobit něco mezi džemem a povidly.
Recept na povidla (lekvár)
Proto se mi nezdají ty s cukrem o moc sladší
Ty vlákna v povidlech z Toptaste mi dost vadí, ale nevím, jak se jich zbavit. Odcedit to nepůjde Podobná "vlákna" bývají v meruňkách.
Tu větší výtěžnost u Toptaste si nedovedu moc vysvětlit .
Ty vlákna v povidlech z Toptaste mi dost vadí, ale nevím, jak se jich zbavit. Odcedit to nepůjde Podobná "vlákna" bývají v meruňkách.
Tu větší výtěžnost u Toptaste si nedovedu moc vysvětlit .
Recept na povidla (lekvár)
Podobne ako pred rokom ,ak sa podarí by som rád urobil povidla zo sliviek toptaste..aj keď sú to slivky sladké ,dávku som rozdelil na - s cukrom a bez ..každý siahne doma po poháriku s cukrom.. na zhruba asi 17 kg ovocia som dal 1 kg cukru ..úprimne by mi nevadilo ani 2..3 kg cukru na také množstvo .veď koláč má byť sladký ..a keď si už natrem povidla na chlieb ,je dobre ak je tam tiež nejakú sladkosť cítiť ..niekto ale nieje zástancom sladenia povidiel ...
Foto z minulého roka ..26.8.2022
Foto z minulého roka ..26.8.2022
BB kraj 465 mnm