Možná, že někoho zaujme netradiční využití citrusových plodů na snímcích. V jednom městečku na Côte d’Azur, tuším v Mentonu, se každoročně pořádají slavnosti citrónů. Místní „stavitelé“ vždy vytvoří sochy a stavby z citrónů a pomerančů, na které se chodí dívat desetitisíce návštěvníků denně. Slavnost se odehrává samozřejmě hned po hlavní sklizni, tedy začátkem března. To je mimo turistickou sezónu, protože moře má v tu dobu teplotu pouhých 12st. Myslel jsem si, že se plody zkazí, ale při pohledu z blízka je vidět, že nejsou propíchnuté a něco vydrží. Citrusové obrazce jsou bohužel jen dvojbarevné. To kdybychom takové sochy vytvořili z barevných hrušek a jablek, bylo by to mnohem pestřejší. I ta trvanlivost by se dala zaručit. Na vstupném vydělají francouzští farmáři mnohonásobek ceny použitého ovoce a to se dá navíc po slavnostech prodat, sníst, zmoštovat nebo zkvasit.
Je mezi vámi někdo, kdo má letos velké nadbytky ovoce a známého výtvarníka?
Užití ovoce jako ozdoby
Užití ovoce jako ozdoby
I středoevropské ovoce se dá využít ke zdobení. Škoda, že je výsledek obvykle až moc sladký.
Užití ovoce jako ozdoby
Přesně tak, je to otázka množství cukru, nemusí ho být tolik. Já si dělám nepečený dort a ať je ta kyselost tvarohu, nebo smetany trochu cítit.